Πλησιάζει στα 20 χλμ από την Πάτρα ο σιδηρόδρομος - Ποιές θα είναι οι κοντινές στάσεις

Με πολύ καλούς ρυθμούς συνεχίζεται η κατασκευή στο μεγάλο σιδηροδρομικό έργο υποδομής αναβάθμισητς του τμήματος από την Ροδοδάφνη μέχρι τον Ψαθόπυργο ύψους 315εκ.ευρώ.
Το έργο που δημοπρατήθηκε τον Ιούνιο του 2012 χρειάστηκε ένα έτος για να ολοκληρώσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες. Ανάδοχος κοινοπραξία αναδείχθηκε η Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. - J&P ΑΒΑΞ Α.Ε. – ΙΝΤΡΑΚΑΤ που έδωσε έκπτωση 5,29%.

Τελικά και αφού η κοινοπραξία κατασκευή έδωσε μία έξτρα έκπτωση 5,5εκ.ευρώ η σχετική υπογραφή της σύμβασης κατασκευής πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου 2013. Το έργο αρχικού προϋπολογισμού 315.000.000 (ποσό χωρίς ΦΠΑ) είναι από τα μεγαλύτερα σιδηροδρομικά έργα που έχουν δημοπρατηθεί εδώ και 5 χρόνια και αποτελεί τμήμα του βασικού σιδηροδρομικού άξονα της χώρας Πάτρα- Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, του λεγόμενου ΠΑΘΕΠ.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η ΕΡΓΟΣΕ ενώ το εργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ε.Τ.Π.Α. στο πλαίσιο του Ε.Π. “Ενίσχυση της προσπελασιμότητας” περιόδου 2007-2013,  εντάσσεται στο συνολικό έργο με τίτλο: “Kατασκευή νέας δίπλης σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας (ΣΚΑ) – Πάτρας στο τμήμα Ροδοδάφνη – Ρίο και κατασκευή συστήματος ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη”.

Το σημερινό έργο φέρνει τον σύγχρονο σιδηρόδρομο μόλις 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Πάτρας που αποτελεί το δυτικό άκρο του βασικού σιδηροδρομικού μας άξονα. Είναι η συνέχεια του υπό κατασκευή έργου Διακοπτό-Ροδοδάφνη. Το μήκος του έργου είναι 21,5 χλμ (ΧΘ 91,550-ΧΘ113,00) και συμπεριλαμβάνει το μεγάλο τεχνικό έργο της σήραγγας Παναγοπούλας που έχει μήκος 4,5χλμ (ο κάθε ένας από τους δύο κλάδους).

Η διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου είναι 36 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και οριοθετείται στο καλοκαίρι του 2016 αν δεν υπάρξουν κατασκευαστικές καθυστερήσεις. Το έργο αφορά την κατασκευή της υποδομής διπλής (μελλοντικά ηλεκτροκινούμενης) γραμμής χωρίς ισόπεδες διαβάσεις. Οι στάσεις που θα κατασκευαστούν είναι οι : Ροδοδάφνη, Σελιανίτικα, Καμάρες, Ψαθόπυργος, Αραχωβίτικα.

Ένα από τα θετικά του έργου είναι φυσικά η τόνωση της απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή καθώς η περίοδος κατασκευής του έργου δεν θα είναι μικρότερη από 3 χρόνια καθώς μόνο η διάνοιξη μιας τόσο μεγάλης σήραγγας όπως αυτή της Παναγοπούλας με 4,5χλμ μήκος απαιτεί μακροχρόνιες εργασίες. Με την ολοκλήρωση του έργου το τμήμα αυτό θα περιλαμβάνει σύγχρονους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στάσεις και θα διαθέτει διπλές σιδηροδρομικές γραμμές υψηλών ταχυτήτων.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή της υποδομής της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλής Ταχύτητας (Ν.Σ.Γ.Υ.Τ.) στο τμήμα από Χ.Θ. 91+500 έως τη Χ.Θ. 113+000 και των απαιτούμενων Σιδηροδρομικών και Οδικών Γεφυρών καθώς επίσης και η κατασκευή παράπλευρου και κάθετου οδικού δικτύου με τις αντίστοιχες Άνω και Κάτω Οδικές Διαβάσεις για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Συνοπτικά, το φυσικό αντικείμενο του Έργου, περιλαμβάνει:
-Την κατασκευή των χωματουργικών έργων της σιδηροδρομικής γραμμής σε όλο το μήκος αυτής μαζί με τη στρώση διαμόρφωσης χωματουργικών και του υποστρώματος επιδομής της Ν.Σ.Γ.Υ.Τ.
-Την κατασκευή ή και αποκατάσταση καθέτων και παραπλεύρων, της Ν.Σ.Γ.Υ.Τ., οδών συμπεριλαμβανομένων των μικρών τεχνικών και των έργων αποχέτευσης και αποστράγγισης ομβρίων αυτών.
-Την κατασκευή των Σιδηροδρομικών Γεφυρών, Άνω και Κάτω Διαβάσεων οδών, πεζοδιαβάσεων, γεφυρώσεων ποταμών.
-Την κατασκευή των μικρών τεχνικών, των μόνιμων και προσωρινών τοίχων αντιστήριξης, πασσαλότοιχων κλπ της Ν.Σ.Γ.Υ.Τ.
-Την κατασκευή των αναγκαίων προσωρινών παραλλαγών της υφιστάμενης μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής.
-Την κατασκευή έργων αποχέτευσης – αποστράγγισης της Ν.Σ.Γ.Υ.Τ. καθώς και την αποκατάσταση του τοπικού αρδευτικού δικτύου, όπου αυτό διακόπτεται από τις εργασίες κατασκευής της Ν.Σ.Γ.Υ.Τ.
-Την κατασκευή της δίδυμης Σιδηροδρομικής Σήραγγας (Σ.Σ.) Παναγοπούλας, των τεχνικών εισόδου και εξόδου αυτής καθώς και της σήραγγας ενδιάμεσης προσβολής.

*Το έργο ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,  περιλαμβάνεται στον ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ και είναι σε εξέλιξη. 

**Μήνες που απομένουν για την ολοκλήρωση του έργου: 21


Πηγή:ypodomes.com
Πλησιάζει στα 20 χλμ από την Πάτρα ο σιδηρόδρομος - Ποιές θα είναι οι κοντινές στάσεις Πλησιάζει στα 20 χλμ από την Πάτρα ο σιδηρόδρομος - Ποιές θα είναι οι κοντινές στάσεις Reviewed by imerisios.gr on 8:12:00 μ.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.