Ναι, σωστά διαβάσατε, το πρώτοTEDx στην Πάτρα είναι γεγονός. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1η Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρώνων με θέμα «Beyond the known». Οι εκατό τυχεροί θεατές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις ιστορίες έντεκα ανθρώπων που τόλμησαν να κάνουν το πολυπόθητο βήμα πέρα από τα γνωστά, τα καθιερωμένα.
Τεχνολογία, ψυχαγωγία, σχεδιασμός… δράσεις και ιδέες που πραγματικά άξιζε να διαδοθούν… διαδέχονταν η μία την άλλη στο event του TEDxUPatras, χαρίζοντας στους παρευρισκόμενους μια εμπειρία ζωής. Κι αυτό γιατί μέσα σε λίγες ώρες είχαν την ευκαιρία να μάθουν -μεταξύ άλλων-πώς σχεδιάζεις την μοναδική παγκόσμια συσκευή που προσφέρει αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, πώς συντελείς στην επανένταξη νέων ανθρώπων προσφέροντάς τους το αγαθό της παιδείας μέσα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα καταστημάτων κράτησης, πώς ενθαρρύνεις τους νέους σε παγκόσμιο επίπεδο να μάχονται για την εκπαίδευσή τους και ταυτόχρονα αξιοποιείς ήδη υπάρχουσες δομές δια βίου εκπαίδευσης του τόπου σου προς όφελος του συνόλου, πώς αντιμετωπίζεις με θάρρος μια ασθένεια που απειλεί τη ζωή σου και βοηθάς και άλλους να κάνουν το ίδιο…!
Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Βασίλης Κωστόπουλος παρουσίασε την τεχνολογία SEATRAC την οποία ανέπτυξε με την ομάδα του. Η Αρετή Γεωργιλή μίλησε για τη σημασία της αποτυχίας ως συστατικό στοιχείο της επιτυχίας ενώ ο Παναγιώτης Τσάγγας ανέλυσε τη σημασία του οράματος στη συχνά γεμάτη αλλαγές πορεία μιας νεοφυούς επιχείρησης. Ο Άγις Μουρελάτος κι ο Σπύρος Γιωτάκης ανέπτυξαν τη σημασία του διαλόγου μεταξύ κτιρίων και περιβάλλοντος. Η Ελίνα Κορδαλή μοιράστηκε με το κοινό το δικό της, πραγματικό παραμύθι ενώ ο Νίκος Σαφαρής επεσήμανε τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης και την αναγκαιότητα να είναι προσβάσιμη σε όλους. Ο επίκουρος καθηγητής Γεράσιμος Ρασσιάς ανέπτυξε ένα ένα τα βήματα για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου και αναφέρθηκε στις θεωρίες συνομωσίας σχετικά με τις φαρμακοβιομηχανίες. Η Μαίρη Τσιάνα παρουσίασε τις προκλήσεις του να είναι κανείς δυσλεκτικός καθώς και την online πλατφόρμα ανάγνωσης για δυσλεκτικούς 3asy R (EasyReader) λίγο πριν ο Πέτρος Δαμιανός εστιάσει στη δεύτερη ευκαιρία που εξασφαλίζουν μέσω της εκπαίδευσης τα νέα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα, όπου ο ίδιος είναι Λυκειάρχης. Τέλος, ο Δημήτρης Κοντοπίδης ενημέρωσε το κοινό για το έργο της Ελληνικής Εταιρείας για την Ινώδη Κυστική Νόσο, της οποίας τελεί Αντιπρόεδρος, και για την ίδια τη θανατηφόρο ασθένεια.
Η επιτυχημένη διοργάνωση του TEDxUPatras από φοιτητές διαφόρων ειδικοτήτων του εκπαιδευτικού ιδρύματος υπενθυμίζει την δυνατότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας – που κατέχει την υλικοτεχνική υποδομή - στην διοργάνωση εκδηλώσεων κύρους αλλά και την ικανότητα και την θέληση των μελών της ώστε το το Πανεπιστήμιο της Πάτρας να είναι επίκαιρο και χώρος έμπνευσης και δημιουργίας.
Αδιαμφισβήτητα αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους συμμετέχοντες στη διοργάνωση του συνεδρίου, εθελοντές στο σύνολό τους, οι οποίοι κόπιασαν για την πραγματοποίησή του, με όπλα τους το πάθος και τον ενθουσιασμό τους, με πνεύμα ομαδικότητας, διάθεση για προσφορά και όραμα για μια καλύτερη ζωή!
Η Πάτρα έχει πλέον το δικό της TEDx - Πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο
Reviewed by imerisios.gr
on
10:10:00 π.μ.
Rating:
