Ότι πάρεις 100…!

Του Ανδρέα Κοσμάτου, Συντονιστή Εθελοντών Δ. Πατρέων του ΠΟΤΑΜΙΟΥ

Δεκαεπτά υπουργικές και είκοσι πέντε βουλευτικές τροπολογίες υπερψηφίστηκαν σε σύνολο ογδόντα, από τα κόμματα της συγκυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή το επίσης ογκώδες νομοσχέδιο για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις που
επικαιροποιεί το νόμο Τρίτση για τις εισφορές σε γη και χρήμα και μπροστά στον πρωτοφανή όγκο των τροπολογιών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων υιοθετείτο χωρίς συζήτηση από την κυβέρνηση, κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν πριν την έναρξη των ψηφοφοριών, καταγγέλλοντας «τον εκφυλισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας από τον ορυμαγδό των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί».
Ζούμε την χαρά  της τροπολογίας, δώσε κι εμένα μπάρμπα! Το σκηνικό της προεκλογικής εποχής του 2012 επί Παπαδήμα, αναβιώνει ακόμα μια φορά. Τρέχουν οι βουλευτές να περάσουν, ότι ρουσφετολογική τροπολογία και νομοθετική ρύθμιση μπορεί να φανταστεί ο νους, προκειμένου να προλάβουν το κλείσιμο της βουλής!  Έχουν ακόμα απλήρωτα γραμμάτια σε «γνωστούς» και «φίλους» που πρέπει να πληρωθούν. Ακόμα θυμάμαι την έκκληση του δύσμοιρου Παπαδήμα να μην φέρνουν οι βουλευτές άλλες τροπολογίες στην βουλή… η αλήθεια είναι ότι κάτι παρόμοιο από τον κο Σαμαρά δεν έχω ακούσει ακόμα (μάλλον περισσότερο φιλότιμο είχε ο τεχνοκράτης…ή μήπως απλά ήταν νέοπας στο στρατόπεδο της πολιτικής;).
Ένα ανοσιούργημα ήταν π.χ. και η διάταξη η οποία άλλαζε την χρήση γης στις δασικές εκτάσεις που είχαν εκχερσωθεί χωρίς άδεια, από το 1975 έως το 2007 και χρησιμοποιούνταν για καλλιέργεια. Ευτυχώς τελευταία στιγμή την πήραν είδηση βουλευτές της αντιπολίτευσης και αποσύρθηκε. Άρα το σκηνικό έχει ως εξής αυτές τις μέρες: οι μισοί βουλευτές προσπαθούν σε διάφορα νομοσχέδια να «κρύψουν» διατάξεις φωτογραφικού-ρουσφετολογικού χαρακτήρα και οι άλλοι μισοί με τον μεγεθυντικό φακό ψάχνουν να βρουν που είναι για να τις καταγγείλουν. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το κύριο μέλημα του πρωθυπουργού είναι να εκλεγεί ΠτΔ και μηνύει βουλευτή που υπονόησε ότι μπορεί να κρύβεται πίσω από την απόπειρα δωροδοκίας του. Τον μήνυσε και ταυτόχρονα έβγαινε στις τηλεοράσεις και έκλεινε το μάτι σε κάθε «αητόπουλο» που θέλει μια θέση στην κυβέρνηση, ένα κομμάτι από το κουφάρι της ρημαγμένης δημοκρατίας μας, αν ψηφίσει για ΠτΔ, αλισβερίσι να γίνεται.
Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι πολίτες τι είναι αυτό που κυρίως στοχεύει το ΠΟΤΑΜΙ, πέρα από την αξιοκρατία, την αξιολόγηση και εν γένει την επικράτηση της κοινής λογικής στην πολιτική μας πραγματικότητα. Το κύριο ζητούμενο είναι να σταματήσει η κατάπτωση των θεσμών και των ηθών και να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση τους. Ένα καλύτερο ήθος στην πολιτική ελπίζουμε να επιτευχτεί με την ενασχόληση νέων, αυτοδημιούργητων, ακομμάτιστων ανθρώπων στην πολιτική ζωή του τόπου, μέσα από τις εκλογές και με όχημα το ΠΟΤΑΜΙ. Οι θεσμοί όμως, περνάνε μέσα από την συνταγματική αναθεώρηση. Ζητάμε να αλλάξει το άρθρο 110  έτσι ώστε η πενταετής περίοδος μεταξύ αναθεωρήσεων να αφορά τις αναθεωρούμενες διατάξεις και όχι το σύνολο του συντάγματος. Το διαβόητο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε οι κανόνες παραγραφής των αδικημάτων των υπουργών και των πολιτών να είναι ίδιοι. Το άρθρο 63 περί ασυλίας των βουλευτών, έτσι ώστε η ασυλία να μην είναι αυτοδίκαια, αλλά να δίνεται από την βουλή στον βουλευτή όταν κρίνεται απαραίτητο. Επίσης, τα άρθρα 87-100Α που θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης και σειρά άλλων αλλαγών σε άρθρα, που είναι απαραίτητες για να μπουν οι βάσεις της αλλαγής της νοοτροπίας και της λειτουργίας του κράτους.
Η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον δεν βρίσκεται στην εναλλαγή των «παλαιών» κομμάτων στην εξουσία ανάλογα με τις υποσχέσεις που δίνουν, αλλά στην εκ βάθρων αναδιάρθρωση. Παροτρύνουμε στους πολίτες να ψηφίσουν όταν έρθει η ώρα και να ψηφίσουν με τέτοιο τρόπο, ώστε την Δευτέρα να μην έχουν μετανιώσει για αυτό που ψήφισαν την Κυριακή. Είμαι πεπεισμένος ότι η κοινωνία μετά από 6 χρόνια ύφεσης, υπερφορολόγησης, περικοπών έχει ωριμάσει πολιτικά! Ή μήπως όχι; Μέχρι τότε…. το αφεντικό τρελάθηκε, εδώ οι καλές τροπολογίες, ότι πάρεις 100!

Ότι πάρεις 100…! Ότι πάρεις 100…! Reviewed by imerisios.gr on 7:46:00 μ.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.