Οι Πατρινοί που φωτογράφισαν το γεφύρι της Πλάκας - Θλίψη για την κατάρρευση του

 Φωτογραφίες από το προσωπικό τους φωτογραφικό αρχείο με το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, δημοσίευσαν οι Πατρινοί Γιάννης Κοπανας και Γιώργος Παναγόπουλος.


Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας δεν υπάρχει πια. Μπορεί να άντεξε στο πέρασμα του χρόνου όμως δεν άντεξε την τελευταία καταιγίδα. κίνδυνος από πολλούς είχε επισημανθεί εδώ και καιρό... Όμως οι απαραίτητες παρεμβάσεις δεν είχαν δρομολογηθεί...

Το ιστορικό γεφύρι στα όρια των νομών Άρτας και Ιωαννίνων, στο συνοικισμό Πλάκας Ραφταναίων στον Άραχθο, ήταν από τα μεγαλύτερα, ωραιότερα και πιο γνωστά πέτρινα γεφύρια στην Ελλάδα, με επιβλητικό τόξο ανοίγματος 40 μέτρων.
Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε το 1868, από μαστόρους, τεχνίτες της πέτρας με πρωτομάστορα τον Κωνσταντίνο Μπέκα.
Με την κατασκευή του, διευκόλυνε τις μετακινήσεις των κατοίκων των χωριών της περιοχής που είναι χτισμένα στις πλαγιές των Τζουμέρκων και των μεγάλων κοπαδιών των νομάδων που ήταν αναγκασμένοι να περάσουν τον ορμητικό Άραχθο.
Εκεί λειτουργούσε το τελωνείο της Ελεύθερης Ελλάδας με τη σκλαβωμένη Ήπειρο και εκεί έγινε, στις 29 Φεβρουαρίου 1944, η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ την ΕΚΚΑ και των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους.Οι Πατρινοί που φωτογράφισαν το γεφύρι της Πλάκας - Θλίψη για την κατάρρευση του Οι Πατρινοί που φωτογράφισαν το γεφύρι της Πλάκας - Θλίψη για την κατάρρευση του Reviewed by imerisios.gr on 8:51:00 μ.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.