Ξεκινούν τα Μπουρμπούλια - Όλες οι λεπτομέρειες για τον πιό γνωστό χορό του Καρναβαλιού

Τάσος Μαραγκός, Νίκος Λιόπετας και καταξιωμένοι τραγουδιστές και μουσικοί στη σειρά των πέντε φετινών χορών, που θα συνεχίσουν το ιστορικό έθιμο


Στην «Αίγλη» της Veso Mare θα πραγματοποιηθούν τα φετινά Μπουρμπούλια, στο πλαίσιο δράσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2015, το οποίο διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας.
Σήμα κατατεθέν του Πατρινού Καρναβαλιού με ανεξίτηλη γοητεία, οι Χοροί των Μπουρμπουλιών, οι ιστορικοί και παραδοσιακοί χοροί αποτελούν πάντα μια ελκυστική αφορμή για τους φανατικούς φίλους τους συνεχίζοντας μια πολύχρονη ιστορία. Για άλλη μια χρονιά τα μαύρα ντόμινο  με την αναλλοίωτη φρεσκάδα καλούν τους ανυποψίαστους καβαλιέρους σε συναρπαστικές συναντήσεις γεμάτες μυστήριο, κέφι, περιπέτεια και καρναβαλική διάθεση.
Στο ζεστό και φιλόξενο χώρο της «Αίγλης» θα ξετυλιχτούν τα πέντε Μπουρμπούλια την Παρασκευή 13, την Κυριακή 15, την Τετάρτη 18, την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου. Ώρα έναρξης: 21.00.
Τη μουσική διασκέδαση θα αναλάβει ορχήστρα καταξιωμένων μουσικών, αποτελούμενη από τους Αρτέμη Μπεκρόπουλο (μαέστρο), Μάριο Δημητρόπουλο (πλήκτρα), Ευθύμη Παπαδούλα (ντραμς), Συμεών Νικολόπουλο (ηλεκτρική κιθάρα), Νίκο Παπαδημητρόπουλο και με τραγουδιστές τους Τάσο Μαραγκό, Νίκο Λιόπετα, Παναγιώτη Βατικιώτη, Μαρκέλα Βαρβαρέσου και Φανή Τσαϊλάκη, που θα παρουσιάσει ένα χορευτικό ρεπερτόριο κομματιών λάτιν, ντίσκο, δεκαετίας του ΄60, slow sixties, rock ΄n΄ roll ελληνικών, ξένων, καρναβαλικών αλλά και ρετρό.
Τα Μπουρμπούλια θεωρούνται μια από τις παλαιότερες εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού και άρχισαν σύμφωνα με μελετητές της ιστορίας του λίγο μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» από τον Ερνέστο Τσίλερ, δηλαδή γύρω στο 1872.
Στα χρόνια του μεσοπόλεμου ο θεατρώνης Ανδρέας Λοβέρδος βάφτισε με το όνομα μπουρμπούλι (μεζές από κρέας που βράζει) τους απογευματινούς τότε χορούς γιατί δεν απαιτούσαν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Απογευματινοί χοροί στους οποίους οι ντάμες προσέρχονται ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο και χωρίς συνοδό αλλά με μαύρο φαρδύ και μακρύ ντόμινο και μάσκα ώστε να μην αναγνωρίζονται και έχουν την πρωτοβουλία στην εκλογή καβαλιέρου στο χορό.
Στα χρόνια που οι σχέσεις των δυο φύλων ήταν υπό αυστηρή επιτήρηση το μπουρμπούλι ήταν μια ετήσια απόδραση και τόπος πραγματικών αλλά και φανταστικών ερωτικών περιπετειών. Τα Μπουρμπούλια καταξιώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου σαν η αυθόρμητη και απροετοίμαστη συνάθροιση ανθρώπων όλων των ηλικιών, όλων των κοινωνικών τάξεων που, γεμίζοντας τις μπαταρίες τους με διάθεση για περιπέτεια και ξεφάντωμα, αφήνονται στις συναρπαστικές διαδρομές ενός ασταμάτητου χορού.
Στα Μπουρμπούλια οι άνδρες δεν έχουν μεταμφιεστεί, ενώ οι γυναίκες διατηρούν την ανωνυμία τους κάτω από ένα μαύρο ντόμινο και μια μαύρη μάσκα.
Τιμή εισόδου για τους άνδρες: 10 ευρώ συμπεριλαμβανομένων 2 ποτών, δωρεάν για τις κυρίες με μαύρα ντόμινο. Τιμή έξτρα ποτού: 5 ευρώ (για άνδρες και γυναίκες).
Ξεκινούν τα Μπουρμπούλια - Όλες οι λεπτομέρειες για τον πιό γνωστό χορό του Καρναβαλιού Ξεκινούν τα Μπουρμπούλια - Όλες οι λεπτομέρειες για τον πιό γνωστό χορό του Καρναβαλιού Reviewed by imerisios.gr on 8:09:00 μ.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.