Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά την συνταγή εκείνη που θα την καταστήσει βιώσιμη στο μέλλον. Αντ΄ αυτού η οικονομική συγκυρία στις χώρες ιδίως του Νότου, με πρώτη την Ελλάδα, έφεραν στην επιφάνεια μία Ένωση δύο ταχυτήτων και
συνέβαλλαν στην καλλιέργεια αντιπαλότητας μεταξύ των μελών.
Θέματα όπως το μεταναστευτικό, η ενεργειακή επάρκεια, η κοινή εξωτερική πολιτική είτε παραμερίστηκαν είτε εντάχθηκαν στην ευρύτερη οικονομική ατζέντα των συζητήσεων με αποτέλεσμα οι τοποθετήσεις των κρατών να αλληλοεπηρεάζονται.
Το πλέον σίγουρο είναι ότι όλα τα κρίσιμα θέματα –πχ αντιμετώπιση της μετανάστευσης - ξεφεύγουν από τα όρια του κράτους και χρίζουν κοινής αντιμετώπισης από τα κράτη μέλη προκειμένου να υπάρξει βιώσιμη επίλυσή τους.
Η πιο μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη είναι εξεύρεση της συνταγής εκείνης που θα δημιουργήσει μία ευρωπαϊκή συνείδηση και κουλτούρα στους πολίτες των μελών και θα τους επιτρέψει να ξεπεράσουν τους φραγμούς που θέτουν τα εθνικά τους όρια.
Σήμερα η συνταγή αυτή βρίσκεται σε αρκετά πρώιμο στάδιο, κάτι που δεν συνάδει με τον βαθμό επίδρασης που έχει η ΕΕ στη ζωή των πολιτών, εάν αναλογιστεί για παράδειγμα κάποιος ότι το 70% των αποφάσεων που λαμβάνουν τα Εθνικά Κοινοβούλια προέρχεται από την ΕΕ.
Ενδεικτική του ενδιαφέροντος σε Ευρωπαϊκά θέματα είναι η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία που κατά τις τελευταίες εκλογές κυμάνθηκε κατά μέσο όρο σε όλες τις χώρες στο 43%. Τα μεγαλύτερα, κατά σειρά, ποσοστά συμμετοχής κατέγραψαν το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα με ποσοστό 60% αλλά με την υποσημείωση ότι κατά τις τελευταίες ιδίως ευρωεκλογές η συμμετοχή περισσότερο μετατράπηκε σε ψήφο διαμαρτυρίας-αποδοκιμασίας των πολιτικών κομμάτων για την εσωτερική τους πολιτική παρά σε ψήφο εμπιστοσύνης για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους.
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετο, οι πολίτες των κρατών μελών (μ.ο. 72%) εκφράζουν πίστη προς την Ευρώπη και ότι αντιπροσωπεύει, δηλώνοντας ότι νιώθουν Ευρωπαίοι πολίτες ωστόσο στέκονται αμήχανοι στο ερώτημα εάν είναι καλό να ανήκει η χώρα τους στην ΕΕ, αφού το 31% δεν απαντά, το 16% απαντά όχι και το 59% λέει ναι κατά μ.ο. σε όλα τα κράτη (27%,25%,44% τα αντίστοιχα ελληνικά ποσοστά).
ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ.gr
Αναζητώντας την Ευρωπαϊκή συνταγή του μέλλοντος
Reviewed by imerisios.gr
on
12:00:00 μ.μ.
Rating:
