Η ασάφεια βλάπτει –πλέον – σοβαρά και την υγιή επιχειρηματικότητα

Η παράταση των διαπραγματεύσεων και η αδυναμία εξεύρεσης ρεαλιστικής λύσης στο αδιέξοδο της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί πλέον σοβαρό πρόβλημα στην υγιή επιχειρηματικότητα, στην οποία και ουσιαστικά στηρίζεται η χώρα.

Ενδεικτική για την ζημιά που έχει συμβεί στην πραγματική οικονομία είναι η ανάλυση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, στην έκθεση του οποίου για το πρώτο τρίμηνο του 2015 επισημαίνεται: «Η τρέχουσα κατάσταση απειλεί και όσες επιχειρήσεις στα χρόνια της κρίσης άντεξαν, επένδυσαν, συγκράτησαν μισθούς, κατέβαλαν φόρους και απέφυγαν απολύσεις. Δηλαδή, την υγιή επιχειρηματικότητα»
Τη διαπίστωση αυτή όμως καταθέτουν και εξωτερικοί παράγοντες. Η Κομισιόν ήδη προέβη σε μείωση την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της χώρας από το 2,5% στο 0,5%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα μειωθούν κατά 3,1% το 2015 την στιγμή μάλιστα που σε προηγούμενη έκθεσή της, πριν τις εκλογές, προέβλεπε αύξηση της τάξεως του 8,4%.
Και εάν οι διαπιστώσεις αυτές, τουλάχιστον από τον εξωτερικό παράγοντα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κατευθυνόμενες προς άσκηση πίεσης στο εσωτερικό της χώρας, τα πραγματικά νούμερα απεικονίζουν ξεκάθαρα την κατάσταση.
Το πρώτο τρίμηνο του έτους 5.314 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο με τις εκτιμήσεις των ειδικών να ανεβάζουν τον αριθμό στις 8.500 έως το τέλος του 2015. Παράλληλα, η πτώση της κατανάλωσης λόγω της αβεβαιότητας οδηγεί σε σημαντική πτώση του τζίρου, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ και οι τράπεζες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σανίδα σωτηρίας απορρίπτουν τα αιτήματά τους για χρηματοδότηση (τουλάχιστον 95% των αιτήσεων). Ανάλογη η εικόνα και στις εισηγμένες με την αξία των μετοχών να μειώνεται κατά 10 δις ευρώ τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Οι αριθμοί και οι διαπιστώσεις επιβεβαιώνουν απλά αυτό που καθημερινά βιώνουμε αλλά δεν επεξηγούν την κωλυσιεργία των σημερινής κυβέρνησης.

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ.gr

Η ασάφεια βλάπτει –πλέον – σοβαρά και την υγιή επιχειρηματικότητα Η ασάφεια βλάπτει –πλέον – σοβαρά και την υγιή επιχειρηματικότητα Reviewed by imerisios.gr on 11:25:00 μ.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.