Δύο εξέχουσες προσωπικότητες παγκοσμίου εμβέλειας αναγορεύονται Επίτιμοι Διδάκτορες του Πανεπιστημίου Πάτρας

Η Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015, αναμένεται να είναι μια ξεχωριστή ημέρα για το Πανεπιστήμιό μας, καθώς δυο εξέχουσες προσωπικότητες παγκοσμίου εμβέλειας θα αναγορευτούν Επίτιμοι Διδάκτορες, σε δυο ανεξάρτητες τελετές που θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Τελετών. Συγκεκριμένα:


Αναγόρευση Kurt Wüthrich, Καθηγητού Βιοφυσικής - Δομικής Βιολογίας
Κατόχου Νόμπελ Χημείας (2002)

Ο Kurt Wüthrich, Καθηγητής Βιοφυσικής - Δομικής Βιολογίας, θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, μετά από πρόταση του Τμήματος Φαρμακευτικής. Ο Kurt Wüthrich, που γεννήθηκε στην Ελβετία, εκπαιδεύτηκε στη Χημεία, τη Φυσική και τα Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας το 1964. Στη συνέχεια, εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Berkeley (ΗΠΑ) ως μεταδιδακτορικός ερευνητής, ξεκινώντας την ενασχόλησή του με την αναπτυσσόμενη, εκείνα τα χρόνια, τεχνική της Φασματοσκοπίας Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (Nuclear Magnetic Resonance, NMR), ώστε να μελετήσει την ενυδάτωση συμπλόκων μετάλλων. Από τα πρώτα χρόνια της ερευνητικής του δραστηριότητας έως και σήμερα, ο K. Wüthrich ανέπτυξε σειρά μεθοδολογιών οι οποίες δημιούργησαν, εξέλιξαν, διεύρυναν και κατέστησαν τελικά τη Φασματοσκοπία NMR ως ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία στη Βιοφυσική. Ανάμεσα στα σημαντικά επιτεύγματά του, αποτελεί η ανάπτυξη μιας τεχνικής, η οποία επέκτεινε τα όρια και τις δυνατότητες του NMR στη βιοϊατρική έρευνα, καθώς και η μελέτη των πρωτεϊνών που είναι υπεύθυνες για την πρόκληση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (νόσος των τρελών αγελάδων) και μιας παραλλαγής της νόσου Creutzfeldt-Jakob στον άνθρωπο. Τα επιτεύγματα του Kurt Wüthrich έχουν βραβευτεί από ένα μεγάλο αριθμό φορέων και οργανισμών. Το 2002 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Χημείας για την «Aνάπτυξη μεθόδων της Φασματοσκοπίας NMR στη δομική μελέτη βιομακρομορίων σε διάλυμα». Η τελετή αναγόρευσης του κ. Wüthrich θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης,17/6/2015 (ώρα 12.00 μ.). Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής Γ. Σπυρούλιας, και θα ακολουθήσει η αναγόρευση τού τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας και η περιένδυσή του από την Πρύτανι. Η εκδήλωση της επιτιμοποίησης θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Καθηγητή Wüthrich, με θέμα: «The Colorful Post-genomic Protein Universe». 

Αναγόρευση John Η. McDowell, Καθηγητού Φιλοσοφίας

Ο Καθηγητής Φιλοσοφίας John McDowell θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΣΑΚΕ), μετά από πρόταση του Τμήματος Φιλοσοφίας. Ο J. McDowell, που γεννήθηκε στη Νότιο Αφρική, είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους φιλοσόφους σε παγκόσμιο επίπεδο, με μεγάλη συνεισφορά σε πολλούς τομείς της φιλοσοφίας και ιδιαίτερα στη φιλοσοφία της γλώσσας, την αρχαία φιλοσοφία, την ηθική, τη φιλοσοφία του νου, τη γνωσιολογία και τη μεταφυσική. Γύρω από το έργο του διεξάγεται μια εξαιρετικά γόνιμη συζήτηση τόσο από αναλυτικούς όσο και από ηπειρωτικούς φιλοσόφους, στην οποία συμμετέχει ενεργά και η ελληνική φιλοσοφική κοινότητα, ενώ έχει εκδοθεί πληθώρα βιβλίων και άρθρων αφιερωμένων στη σκέψη του. Ο J. McDowell έχει διδάξει σε μερικά από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου (Οξφόρδη, Pittsburgh, Harvard, Michigan, UCLA, Princeton), ενώ το έργο του Mind and World (1994) έχει τύχει παγκόσμιας αναγνώρισης και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα φιλοσοφικά έργα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, προσφάτως και στα Ελληνικά υπό τον τίτλο Ο Νους και ο Κόσμος (Μετάφραση & Εισαγωγή: Θ. Σαμαρτζής, Επίμετρο: Α. Μπαλτάς, Π.Ε.Κ., 2013). Τα τελευταία χρόνια κάθε Ιούνιο επισκέπτεται το Πανεπιστήμιό μας, συμμετέχοντας σε μια καθιερωμένη πλέον διημερίδα που πραγματοποιείται προς τιμήν του. Η τελετή αναγόρευσης του J. McDowell θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης, 17/6/2015 (ώρα 19.00). Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφίας Κ. Παγωνδιώτης, και θα ακολουθήσει η αναγόρευση του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, και η περιένδυσή του από την Πρύτανι. Η εκδήλωση της επιτιμοποίησης θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Καθηγητή McDowell, με θέμα: «Philosophy and the human». 
Δύο εξέχουσες προσωπικότητες παγκοσμίου εμβέλειας αναγορεύονται Επίτιμοι Διδάκτορες του Πανεπιστημίου Πάτρας Δύο εξέχουσες προσωπικότητες παγκοσμίου εμβέλειας αναγορεύονται Επίτιμοι Διδάκτορες του Πανεπιστημίου Πάτρας Reviewed by imerisios.gr on 12:00:00 μ.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.