Εξαιρετική παρέμβαση του καθηγητή Πετράκη Παναγιώτη για την καλυτέρευση της οικονομίας της Ελλάδας

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση έκανε ο Καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πετράκης που δείχνει ποια είναι η σχέση του Ελληνικού πληθυσμού με την αγορά εργασίας.
Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 10.847.855 κατοίκους. Από αυτούς, 2.723.460 απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, 847.089 στονδημόσιο τομέα, ενώ οι συνταξιούχοι ανέρχονται σε 2.654.198 εκ των οποίων 651.238 είναι κάτω των 65 ετών. Οι άνεργοι καταγράφονται σε 1.272.541.Και σημειώνει ο καθηγητής: Εάν οι άνεργοι ήταν 350.000 (όπως περίπου πριν την κρίση) και οι συνταξιούχοι μέχρι 65 ετών ακόμα εργάζονταν, τότε θα είχαμε μία άλλη (πάρα πολλή καλή) Ελληνική οικονομία.
Είναι φανερό, ότι πλέον το πρόβλημα δεν είναι ο υπερδιογκωμένος δημόσιος τομέας (που έχει συρρικνωθεί), αλλά το γεγονός ότι υπάρχειυψηλή ανεργία και υψηλό ποσοστό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Κατ' ουσίαν δουλεύει το 33% του πληθυσμού για να ζήσει το 100%.
Με τέτοια αναλογία εργαζομένων και μη εργαζομένων, η χώρα δεν μπορεί να πάει πουθενά, όσο κι αν μάς "κουρέψουν" τα δάνεια.
Φυσικά μια ελάφρυνση του χρέους θα απελευθερώσει και δημόσιους πόρους για επενδύσεις, γι αυτό είναι σημαντικό το "κούρεμα", αλλά από μόνο του δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα της χώρας.
Και είναι προαφνές ότι το βάρος της ανάπτυξης πρέπει να δοθεί στον ιδιωτικό τομέα, αλλά για να συμβεί αυτό απαιτούνται και οι ανάλογες πολιτικές.
Με ΦΠΑ 23%, φορολογικούς συντελεστές στο 30% μκαι έκτακτες εισφορές, ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα δεν έρχεται. Όταν μάλιστα, δίπλα σου υπάρχουν χώρες με φορολογικούς συντελεστές 10% ή και μικρότερους (π.χ. Βουλγαρία, Κύπρος κ.λπ.).
Εξαιρετική παρέμβαση του καθηγητή Πετράκη Παναγιώτη για την καλυτέρευση της οικονομίας της Ελλάδας Εξαιρετική παρέμβαση του καθηγητή Πετράκη Παναγιώτη για την καλυτέρευση της οικονομίας της Ελλάδας Reviewed by Μιχαήλ Απ. Ζαφείρης on 2:00:00 μ.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.