Σε τεντωμένο σχοινί η Νέα Δημοκρατία – Εισβολή Μεϊμαράκη στην ΚΕΦΕ – Τι αποφασίστηκε για τη διαδιακασία

Ένταση επικράτησε στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ της Νέας Δημοκρατίας που διεκόπη μετά από "έφοδο" του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με αφορμή τον τρόπο που επιχειρήθηκε να επιλεγεί η εταιρεία η οποία θα αναλάβει το λογισμικό σύστημα της εκλογικής διαδικασίας. Φαίνεται ότι ο
εκνευρισμός που προκλήθηκε στα στελέχη της Συγγρού, από τους χειρισμούς του γενικού διευθυντή του κόμματος, Κώστα Τσιμάρα αλλά και του Ανδρέα Παπαμιμίκου, προκάλεσε την παρέμβαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή επέμενε ότι έπρεπε να γίνει μια ανοιχτή διαδικασία με προκήρυξη που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του κόμματος ώστε να συμμετάσχει όποια εταιρεία θέλει.   


Όπως μετέδωσε η Χριστίνα Κοραή στην εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη στον Realfm 97,8 πλησίαζαν σε μια ομόφωνη απόφαση όταν ο κ. Μεϊμαράκης εισέβαλε στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η εφορευτική επιτροπή και απευθυνόμενος πρώτα στον εκπρόσωπο του Θόδωρο Αμπαζόγλου, του είπε "μάζεψτέ τα φεύγουμε. Σε τέτοια παρωδία εμείς δεν μετέχουμε". Μετά απευθυνόμενος στον γενικό διευθυντή του κόμματος, Κώστα Τσιμάρα αλλά και τον Ανδρέα Παπαμιμίκο τους είπε χαρακτηριστικά ότι "διαλύσατε το κόμμα".

 Στη συνέχεια ο  κ. Μεϊμαράκης είπε μέσα στην αίθουσα που συνεδρίαζε η ΚΕΦΕ: "Επειδή εγώ θα είμαι ο πρόεδρος και αύριο, δεν θα ξεπλένω τα άπλυτα σας και να τα κάνατε όλα σωστά και νόμιμα". 

Η συνεδρίαση διεκόπη και ο Ανδρέας Παπαμιμίκος τη συγκάλεσε λίγο αργότερα για να καταλήξουν σε κάποιες αποφάσεις. Από την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη έγινε γνωστό ότι ο εκπρόσωπος του Θεόδωρος Αμπατζόγλου θα συμμετάσχει ξανά σε συνεδρίαση της ΚΕΦΕ αφού καθοριστούν οι προδιαγραφές και προκηρυχθεί πρώτα ο διαγωνισμός για την εταιρεία που θα αναλάβει την εκλογική διαδικασία. 

"Την ώρα που ο κόσμος δοκιμάζεται από μία κυβέρνηση που παραπαίει, εγώ δεν συμβάλλω στη γελοιοποίηση της διαδικασίας που ενσυνείδητα γίνεται από τον γραμματέα Παπαμιμίκο και κάποιους άλλους. Ούτε στο ντιμπέιτ συμμετέχω, που επίσης είναι γελοιοποίηση" δήλωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας με δημοσιογράφους λίγο πριν διακόψει τη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας που ήταν σε εξέλιξη και ζητήσει από τον εκπρόσωπό του Θεόδωρο Αμπατζόγλου να αποχωρήσει.  "Απαιτώ να τελειώσει η διαδικασία του διαγωνισμού για τις προδιαγραφές. Πάω να πω στον Αμπατζόγλου να αποχωρήσει" τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.  Το παρασκήνιο - Τι προηγήθηκε 
Σύμφωνα με την Χριστίνα Κοραή, οι εκπρόσωποι όλων των πλευρών είχαν σχεδόν συμφωνήσει ομόφωνα στο να υπάρξει 15% μείωση στα εκλογικά κέντρα και τις κάλπες σε σχέση με το 2009.
Δηλαδή τα κέντρα από 1040 να μειωθούν σε περίπου 900, και οι κάλπες από 1500 στις 1300.
Η δεύτερη και πιο σοβαρή διαφωνία αφορούσε στην επιλογή της εταιρείας που θα αναλάμβανε τη διαδικασία εκλογής προέδρου. Όπως αναφέρουν μέλη της εφορευτικής επιτροπής που πρόσκεινται στην πλευρά Μεϊμαράκη,  κατά τη διάρκεια της συζήτησης δημιουργήθηκε η εικόνα πως ήδη έχει κλείσει η εταιρεία που θα αναλάβει να στήσει το λογισμικό σύστημα.
Τελικά, αποφασίστηκε να κηρυχθεί άκυρη όλη η διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα, να πάρουν νέες προσφορές και την Πέμπτη παρουσία και των εκπροσώπων των υποψηφίων να ανοίξουν οι προσφορές οπότε όλοι μαζί να αποφασίσουν. 

Φρένο στα σενάρια παραίτησης

Ο κ. Μεϊμαράκης βάζει φρένο και στα σενάρια παραίτησης που κυκλοφόρησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες της Χριστίνας Κοραή, το στενό του περιβάλλον και ο ίδιος ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αλλά είναι πολύ εκνευρισμένος με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο θέμα της εταιρείας.  Οι δηλώσεις των υπόλοιπων υποψηφίων

Η εκπρόσωπος του Απόστολου Τζιτζικώστα, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ανέφερε τα εξής:

«Μόλις είχαμε συμφωνήσει ομόφωνα σε όλα και ήρθε ο πρόεδρος και συνέβη ό,τι είδατε. Το ξέσπασμα του προέδρου είναι μη ελεγχόμενο. Αυτή η εν εξάλλω κατάσταση είναι προβληματική για τον πρόεδρο και τη ΝΔ. Είχαμε συμφωνήσει και σε αντίτιμο 3 ευρώ για όλους. Εμείς επιστρέφουμε στην ΚΕΦΕ με τις αρχικές μας θεσεις».

Ο εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη Σπυρίδων Χρυσοφώτης ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ανέφερε:

«Προτού συμβεί το περιστατικό που είδατε, είχαμε συμφωνήσει για το θέμα του διαγωνισμού πως την Πέμπτη θα ανοίξουν οι προσφορές. Δεν θέλαμε διάκριση παλιών και νέων μελών, όπως προβλέπει το καταστατικό άλλωστε, και είχαμε συμφωνήσει για αντίτιμο 3 ευρώ για όλους».
Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) της Νέας Δημοκρατίας συνεδρίασε σήμερα, και σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε αποφάσισε τα εξής:

1. Ομόφωνα αποφάσισε, αφού είχαν εγκριθεί οι τεχνικές προδιαγραφές από την τεχνική επιτροπή, με τη συμμετοχή των τεχνικών συμβούλων των υποψηφίων, οι  οποίες θα αναρτηθούν στη επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015, η επιτροπή προμηθειών να αποσφραγίσει τις προσφορές των εταιρειών ενώπιον των εκπροσώπων των υποψηφίων.

2. Ομόφωνα αποφάσισε ως βάση προσδιορισμού για τα εκλογικά κέντρα εντός Ελλάδος να είναι κατά προσέγγιση ο αριθμός 900 και για τα εκλογικά τμήματα, επίσης κατά προσέγγιση, να είναι ο αριθμός 1300.

3. Κατά πλειοψηφία αποφάσισε το αντίτιμο συμμετοχής στις εκλογές για όλους τους ψηφοφόρους να είναι τα 3 ευρώ, ενώ οι εκλογικοί κατάλογοι που θα χρησιμοποιηθούν να είναι όπως και το 2009 οι εκλογικοί κατάλογοι του Υπουργείου Εσωτερικών.  Ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τσιμάρας, αντιδρώντας σε επίθεση που δέχθηκε από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, έκανε πριν από λίγο την εξής δήλωση:

«Μετά την αναίτια, υβριστική και πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκα σήμερα από τον μεταβατικό πρόεδρο του κόμματος, παρουσία των μελών της ΚΕΦΕ, δηλώνω ότι δεν θα τον παρακολουθήσω στο επίπεδο που επέλεξε να επιτεθεί εναντίον μου. Θέλω όμως να δηλώσω ότι δεν θα επιτρέψω σε κανένα να αμφισβητήσει την τιμή και την υπόληψη μου, που είναι γνωστή στα στελέχη και τα μέλη του κόμματος στη 40χρονη διαδρομή μου σε αυτό. Προφανώς επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου».
Δήλωση Μεϊμαράκη

«Με τη σημερινή μου παρέμβαση υπογράμμισα  ότι, την ώρα που ο κόσμος δοκιμάζεται  από μια κυβέρνηση που αδίστακτα επιβάλλει καταιγίδα φόρων, περικοπές συντάξεων και μείωση λαϊκού εισοδήματος, δεν θα επιτρέψω να γελοιοποιηθεί  η διαδικασία εκλογής Πρόεδρου στη Νέα Δημοκρατία. Απαίτησα όλες οι διαδικασίες να γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα. Δεν ανέχομαι παρασκήνια και σκοπιμότητες. Απαιτώ να προχωρήσει η διαδικασία για τη μηχανογραφική υποστήριξη των εκλογών με ανάρτηση των προδιαγραφών στο διαδίκτυο, ώστε να υπάρξει άπλετο φως για τη διασφάλιση και την εγγύηση της ψηφοφορίας. Ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχω αποφασίσει  να μην ανεχτώ διαδικασίες που εκθέτουν το κόμμα και πληγώνουν τους Νεοδημοκράτες».

Παπαμιμίκος

γεγονότα όπως τα σημερινά, αν και ατυχή, συμβαίνουν και δεν υπάρχει κανένας λόγος και ούτε είναι παραγωγικό να τα σχολιάσω αυτή τη στιγμή. Αλλού είναι η ουσία. Αυτό που προέχει είναι η ενότητα και το αύριο της Παράταξης. 

Όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ καθώς και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων, παρά τις αντιξοότητες και τις αναμενόμενες εντάσεις, έχουμε ήδη καταλήξει στην ανακήρυξη των υποψηφίων, στην ημερομηνία των εκλογών, στον προσδιορισμό των εκλογικών κέντρων και τμημάτων στο εσωτερικό της χώρας, όπως και στο ότι ως εκλογικοί κατάλογοι θα χρησιμοποιηθούν οι κατάλογοι του Υπουργείου Εσωτερικών. 

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τεχνικών προδιαγραφών, εξ' αρχής έχει συσταθεί σχετική Τεχνική Επιτροπή (ξεχωριστά από την ΚΕΦΕ) με εκπροσώπους των υποψηφίων, η οποία έχει ήδη καταλήξει στις προδιαγραφές που απαιτούνται για την υλοποίηση της ψηφοφορίας και οι οποίες θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί μετά τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή της εταιρίας που θα αναλάβει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, πράγμα που να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι αρμοδιότητα της ΚΕΦΕ,  αποφασίστηκε από την αρχή και πολύ πριν τη διακοπή της σημερινής συνεδρίασης, ομόφωνα και από όλους τους εκπροσώπους των τεσσάρων υποψηφίων, πως η Επιτροπή Προμηθειών του κόμματος θα αποσφραγίσει τις προσφορές των εταιριών ενώπιον των εκπροσώπων των υποψηφίων την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015.

Όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας, θα συνεχίσουμε κανονικά το έργο μας ολοκληρώνοντας τις θεσμικές διαδικασίες με πιστή τήρηση του Καταστατικού προκειμένου  να οδηγηθούμε στη δημοκρατική έκφραση των μελών και των φίλων της Νέας Δημοκρατίας.

Άδ. Γεωργιάδης

Την αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη προκάλεσαν όσα συνέβησαν και ειπώθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Αφήνοντας σαφή υπονοούμενα είπε: "Η συνέχιση αυτής της εικόνας βλάπτει και την ΝΔ και τη διαδικασία, εκτός, και αν ο τελικός στόχος είναι είτε να μην γίνουν καθόλου αυτές οι εκλογές είτε να γίνουν με τη δυνατή μικρότερη συμμετοχή". 

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Από την πρώτη στιγμή που έθεσα υποψηφιότητα έβαλα ως απόλυτη προτεραιότητα μου την ενότητα του κόμματος. Παρά τα όσα έχουν συμβεί μέχρι στιγμής κράτησα ενσυνείδητα χαμηλούς τόνους γιατί την ΝΔ την αγαπάμε και πρέπει αυτό να το αποδεικνύουμε με πράξεις και όχι με λόγια.Δυστυχώς, οι συνεχόμενες παλινωδίες στην διαδικασία και η αμφισβήτηση του καταστατικού που ρητώς προβλέπει τι πρέπει να γίνει παρουσιάζει στα μάτια των πολιτών την ΝΔ με τελείως διαφορετικό τρόπο από αυτόν που της αξίζει.Σήμερα στην ΚΕΦΕ επετεύχθη συμφωνία μεταξύ και των τεσσάρων υποψηφίων και για το αντίτιμο και για την διαδικασία.Την τελευταία στιγμή και ενώ είμασταν σε διαδικασία ανακοίνωσης της εν λόγω συμφωνίας ένας από τους συνυποψηφίους με τρόπο πρωτόγνωρο αποφάσισε να υπαναχωρήσει απ’ αυτήν.

Δεν θα σχολιάσω τα γεγονότα γιατί όπως προ είπα την ενότητα του κόμματος πρέπει να την υπηρετούμε με την συμπεριφορά μας ακόμα και στις δύσκολες στιγμές.Η ΚΕΦΕ οφείλει να καταλήξει σε απόφαση σήμερα χωρίς καμία περαιτέρω αναβολή. Η συνέχιση αυτής της εικόνας βλάπτει και την ΝΔ και τη διαδικασία, εκτός, και αν ο τελικός στόχος είναι είτε να μην γίνουν καθόλου αυτές οι εκλογές είτε να γίνουν με τη δυνατή μικρότερη συμμετοχή έτσι ώστε η διαδικασία να καταλήξει να είναι παντελώς ελεγχόμενη από τους μηχανισμούς.

Δεν φοβόμαστε την δημοκρατία και η ΝΔ δεν μπορεί να φοβάται την ψήφο των Ελλήνων πολιτών τους οποίους θέλει να εκπροσωπήσει και να κυβερνήσει.Την κοινωνία την θέλουμε μαζί μας και όχι απέναντί μας».
Σε τεντωμένο σχοινί η Νέα Δημοκρατία – Εισβολή Μεϊμαράκη στην ΚΕΦΕ – Τι αποφασίστηκε για τη διαδιακασία Σε τεντωμένο σχοινί η Νέα Δημοκρατία – Εισβολή Μεϊμαράκη στην ΚΕΦΕ – Τι αποφασίστηκε για τη διαδιακασία Reviewed by imerisios.gr on 11:02:00 μ.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.