Λίγα λόγια πριν περπατήσετε προς την Παντάνασσα – Σήμερα τα Θυρανοίξια του Ναού

Σήμερα μετά από επτά χρόνια εργασιών αποκατάστασης, λόγω των ζημιών που προκάλεσε ο εγκέλαδος το 2008, ο Ι.Ν. Παντανάσσης ετοιμάζεται να υποδεχθεί ξανά τους πιστούς.

Ο Ιερός Ναός που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αλεξάνδρου Υψηλάντη και Παντανάσσης στην Πάτρα, αποτελεί ένα εξαιρετικό αρχιτεκτονικό οικοδόμημα για την πόλη τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.
Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με το «Ιστορικόν Λεξικόν της Πόλεως των Πατρών» του Κώστα Τριανταφύλλου, βρισκόταν μία μικρή εκκλησία της Παναγίας, η οποία εντοπίζεται στην περιοχή βυζαντινού κοιμητηρίου και λειτουργούσε από την περίοδο της Τουρκοκρατίας.


Αρχιτέκτονας του μεγαλοπρεπούς ναού ήταν ο Κωνσταντίνος Φρεαρίτης, πρώτος Πρύτανης του Πολυτεχνείου Αθηνών, ο οποίος και φιλοτέχνησε το πρώτο και βασικό σχέδιο του Ναού. Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια μάλιστα, προβλεπόταν και η κατασκευή κεντρικού τρούλου, όπως ακριβώς και της Μητρόπολης των Αθηνών. Τελικά τα σχέδια άλλαξαν και ο ναός πήρε την σημερινή του μορφή υπό την επίβλεψη του περίφημου μηχανικού της εποχής Λύσανδρου Καυτάτζογλου.
Οι δύο άνδρες δημιούργησαν μία εκκλησία με ιδιόμορφο ρυθμό. Οι ειδικοί την χαρακτηρίζουν ως Βασιλική νεοκλασικού ρυθμού. Εσωτερικά μοίαζει με μία εξελιγμένη Βασιλική χωρισμένη σε τρία κλίτη αλλά το ύψος τη είναι μεγάλο, ενώ εξωτερικά δεν έχει ακριβώς ορθογώνιο σχήμα.
Η θεμελίωση έγινε το 1847 ενώ σύμφωνα με αναγραφή σε μικρή χειροποίητη εικόνα της Γεννήσεως της Θεοτόκου που φυλάσσεται στο αρχείο του Ναού, τα εγκαίνια έγιναν στις 30 Αυγούστου 1859.
Έκτοτε τα έργα ολοκλήρωσης του Ι.Ν. Παντανάσσης συνεχίστηκαν και το 1886 ολοκληρώθηκε και λειτούργησε το καμπαναριό με το μεγάλο ωρολόγιο, δωρεά του Πατρινού εμπόρου Ιωάννη Κρίκου. Το δεύτερο καμπαναριό με τις έξι καμπάνες ολοκληρώθηκε μόλις το 1891.
Οι αψίδες στις τρεις μεγαλοπρεπείς πόρτες της εισόδου είναι εικονογραφημένες από την ζωή της Παναγίας. Οι κεντρική είσοος και οι δύο πλάγιες πόρτες είναι δωρεά του αείμνηστου Β. Μαραγκόπουλου το 1924.
Από την κατασκευή του στο Ναό έχουν πραγματοποιηθεί τρεις μεγάλες ανακαινίσεις το 1890, το 1925 και το 2008 η οποία και ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες.

Σήμερα τα Θυρανοίξια

Όλα είναι έτοιμα προκειμένου σήμερα Σάββατο 21 Νοεμβρίου και ώρα 5.00 το απόγευμα να τελεστούν τα Θυρανοίξια του ιερού ναού της Παντάνασσας. Τον αγιασμό για τα Θυρανοίξια του ανακαινισθέντος ναού θα τελέσει ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ενώ θα ακολουθήσει Πανηγυρικός Εσπερινός αλλά και ειδική τελετή απονομής τιμητικών διακρίσεων, σε όσους εργάσθηκαν για την επαναλειτουργία του ναού αλλά και επιφανείς συμπολίτες.
Την Κυριακή το πρωί, μετά την αρχιερατική και πανηγυρική -πρώτη μετά τα θυρανοίξια- Θεία Λειτουργία προγραμματίζεται ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου με θέμα: «Η Παντάνασσα στη ζωή της Πάτρας», ενώ το απόγευμα θα γίνει και συναυλία αφιερωμένη στην Παντάνασσα, από τον βυζαντινό χορό της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών.

Η φωτογραφία από το εσωτερικό του ΙΝ Παντάνασσας προέρχεται από το βιβλίο «Πάτρα 1900» 

Λίγα λόγια πριν περπατήσετε προς την Παντάνασσα – Σήμερα τα Θυρανοίξια του Ναού Λίγα λόγια πριν περπατήσετε προς την Παντάνασσα – Σήμερα τα Θυρανοίξια του Ναού Reviewed by imerisios.gr on 10:48:00 π.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.