Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Θανάσης Τσιπινάκης: 30 χρόνια πολιτιστικής προσφοράς - Σήμερα η μεγάλη συναυλία στο Συνεδριακό

Σήμερα το βράδυ η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων <<Θανάσης Τσιπινάκης>> μαζί με  τις εξαιρετικές καλλιτέχνιδες, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιώτα Νέγκα και Ανδριάννα Μπάμπαλη, γιορτάζουν
τα 30 χρόνια της Ορχήστρας, τιμώντας παράλληλα τον ιδρυτή, δάσκαλο, καλλιτεχνικό διευθυντή και μαέστρο Θανάση Τσιπινάκη, που πριν 3 χρόνια ''έφυγε'' από τη ζωή αφήνοντας παρακαταθήκη το έργο του, τη διδασκαλία του και την μετάδοση της καλλιτεχνικής αξιοπρέπειας σε όσους είχαν την τιμή να συνεργαστούν μαζί του.

Ο Θανάσης Τσιπινάκης, γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε Βιολί, Κιθάρα και Ανώτερα Θεωρητικά. Παρακολούθησε σεμινάρια Διεύθυνσης Χορωδίας με τον Αντώνη Καραγεωργίου και Διεύθυνση Ορχήστρας με τον Αλέξανδρο Μυράτ.
Το 1985 ίδρυσε την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων. Έδωσε  πάνω από 200 συναυλίες σε Ελλάδα και Εξωτερικό (Βουλγαρία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Κύπρο, Αυστρία, Ιαπωνία). Συμμετείχε σε διεθνείς οργανώσεις μεταξύ των οποίων στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο για τα Νυκτά Έγχορδα Bund Deutcher Zupfmusiker (Trossingen, Germany 1988), και 1η Πανευρωπαϊκή Συνάντηση Μουσικών Φορέων (Λουξεμβούργο 1991). Συμμετείχε στην κρτική επιτροπή της Federazione Madolinistica Italiana στη Ferrara της Ιταλίας στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαντολίνου το 1994. Μελέτες του για το Μαντολίνο και τις Ορχήστρες Νυκτών Εγχόρδων έχουν εκδοθεί από το πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πατρέων. Επιμελήθηκε 4 εκδόσεις βιβλίων με έργα Ελλήνων συνθετών για Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων. Εργασίες του με θέμα τη μουσική του Μαντολίνου στην Ελλάδα έχουν δημοσιευθεί σε ξένα μουσικά περιοδικά (Zupfmusik-Γερμανία, Frets-Ιαπωνία, Klassical Mandolin Society of America-Αμερική).
Απόψε, την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων <<Θανάσης Τσιπινάκης>> του Δήμου Πατρέων θα διευθύνει ο μαέστρος Αναστάσιος Συμεωνίδης, ο οποίος έχει συνεργαστεί με την ΚΟΑ, την ΚΟΘ, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Ορχήστρα Πατρών, την Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Ρουμανίας, την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής,  ενώ την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ορχήστρας έχει η Βάγια Ζεππάτου μουσικός και μουσικολόγος από τα παλαιότερα μέλη της Ορχήστρας και στενή συνεργάτης του αείμνηστου Θανάση Τσιπινάκη.
Ο Σύλλογος Φίλων της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων “Θανάσης Τσιπινάκης” του Δήμου Πατρέων δημιουργήθηκε από φίλους της Ορχήστρας με σκοπό την ηθική και οικονομική της στήριξη όπως και την διατήρηση, συνέχεια και προβολή του πολιτιστικού και καλλιτεχνικού έργου του δημιουργού και μαέστρου της.
Η συναυλία διοργανώνεται από τον νεοσύστατο Σύλλογο Φίλων της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων “Θανάσης Τσιπινάκης” και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Πατρών.

Νίκη Παπαλεξοπούλου

Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Θανάσης Τσιπινάκης: 30 χρόνια πολιτιστικής προσφοράς - Σήμερα η μεγάλη συναυλία στο Συνεδριακό Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Θανάσης Τσιπινάκης: 30 χρόνια πολιτιστικής προσφοράς - Σήμερα η μεγάλη συναυλία στο Συνεδριακό Reviewed by imerisios.gr on 12:00:00 μ.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.