«Αυτόχειρ» του Μιχαήλ Μητσάκη στο θέατρο act - Πρεμιέρα στις 14 Δεκεμβρίου

Το θέατρο act παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Αυτόχειρ» σε σκηνοθεσία του Κώστα Παπακωνσταντίνου και ερμηνεία του πατρινού ηθοποιού Δημήτρη Γεωργαλά.
Πρόκειται για το κλασικό κείμενο του πεζογράφου Μιχαήλ Μητσάκη που δεν έχει ανέβει ποτέ στο θέατρο – όπως και κανένα άλλο έργο του Μητσάκη – και ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο act. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου στις 21.30 και οι παραστάσεις θα παίζονται κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Ένας ηθοποιός παίζει τον ρόλο του συγγραφέα και με την μορφή μονολόγου διηγείται στους θεατές την ταξιδιωτική του εμπειρία σαν να έχουν περάσει λίγες μόνο μέρες.
Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας και έναν πολύ σημαντικό συγγραφέα. Το έργο πραγματεύεται το ζήτημα του κύκλου της ζωής και του θανάτου, της φθαρτότητας του ανθρώπου και της διαχρονικότητας της ανθρωπότητας. Ένας άνθρωπος πεθαίνει μα η πόλη συνεχίζει να ζει, ο ήλιος θα ανατείλει και πάλι. Ο Μητσάκης για να αναπτύξει το θέμα του χρησιμοποιεί ως τοπίο την γεμάτη ζωή πόλη της Πάτρας του 1900. Η οικειότητα του πατρινού κοινού με την πόλη σε συνδυασμό με την αφήγηση της ιστορίας θα εντείνει δραματουργικά το παιγνίδι με τον  χρόνο.

Λίγα λόγια για το έργο:
Η ιστορία διαδραματίζεται στην πόλη της Πάτρας λίγο πριν το 1900. Ο συγγραφέας/αφηγητής φτάνει στην πόλη ως ταξιδιώτης και καταλύει σ’ ένα ξενοδοχείο. Αφού κάνει την βόλτα του επιστρέφει στο ξενοδοχείο για φαγητό. Εκεί βρίσκει τον ξενοδόχο, την γυναίκα του και τον φίλο τους τον αστυνόμο. Τρώγοντας ξεκινούν κουβέντα για τετριμμένα θέματα  ―«Εκάματε περίπατο;»  ―« Eπήγατε στο Γεροκομειό;»  ― « Kαι πώς σας φαίνεται η πόλις μας;»  ―  «Eίχαμε και μίαν αυτοκτονίαν σήμερα...» Ο αστυνόμος βγάζει από το πορτοφόλι του το σημείωμα του αυτόχειρα και το δείχνει στον αφηγητή. Μόνο πέντε λέξεις, «Αυτοκτονώ. Ας μην ενοχληθή κανείς».

Συντελεστές:
Κείμενο: Μιχαήλ Μητσάκης
Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου
Ερμηνεύει ο Δημήτρης Γεωργαλάς
Επιμέλεια κοστουμιών και σκηνικού χώρου: Μαρία Βασιλάκη
Επιμέλεια μουσικής: Σάκης Μπάστας
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Κινηματογράφηση – Φωτογραφίες: Περικλής Παπανδρεόπουλος
Σχεδιασμός αφίσας και εντύπων: Δημήτρης Γιαννακούλιας
Παραγωγή: Θέατρο act 2015


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Μητσάκης, Μιχαήλ (1865;-1916). Δημοσιογράφος και πεζογράφος, ένας εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων της Νέας Αθηναϊκής Σχολής. Γεννήθηκε στα Μέγαρα, έλαβε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Σπάρτη, το 1880 γράφεται στην Νομική Αθηνών την οποία εγκαταλείπει μετά από δύο χρόνια και αφοσιώνεται στην δημοσιογραφία. Αρχικά συμμετέχει στην σύνταξη της σατιρικής εφημερίδας "Ασμοδαίος", ενώ εκδίδει παράλληλα τις "Θόρυβος" και "Πρωτεύουσα". Συνίδρυσε με τους Θέμο και Μπάμπη Άννινο, το σατιρικό Άστυ. Πρωτοπόρος του νατουραλισμού και θεμελιωτής της αστικής πεζογραφίας. Παρότι υπήρξε υπέρμαχος της Δημοτικής, η γλώσσα των έργων του είναι μεικτή. Η λογοτεχνική του παραγωγή σταματάει λόγω της ψυχικής ασθένειάς του και του θανάτου του από περιπνευμονία στο Δρομοκαΐτειο.

«Αυτόχειρ» του Μιχαήλ Μητσάκη | στο θέατρο act (σκάλες Γεροκωστοπούλου 65)
Πρεμιέρα Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.30
Γενική είσοδος 10€, μειωμένο 8€
Κρατήσεις: 2610272037 & 6936122263
«Αυτόχειρ» του Μιχαήλ Μητσάκη στο θέατρο act - Πρεμιέρα στις 14 Δεκεμβρίου «Αυτόχειρ» του Μιχαήλ Μητσάκη στο θέατρο act - Πρεμιέρα στις 14 Δεκεμβρίου Reviewed by imerisios.gr on 6:00:00 μ.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.