Απούσες η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα από την Τουριστική Προβολή και Ανάπτυξη

Του Δημήτρη Κουρμπανά

Αφορμή για αυτό το κείμενο αποτέλεσε η πρόσφατη επίσκεψη μου στην πολύ σημαντική τουριστική έκθεση WORLD TRAVEL MARKET (WTM) στο Λονδίνο το Νοέμβριο του 2015. Είχε προηγηθεί η έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο το 2013, κατά τη διάρκεια της οποίας μου είχαν δημιουργηθεί οι πρώτες αρνητικές σκέψεις και προβληματισμοί.
Οι δύο αυτές εκθέσεις αποτελούν τις πιο σημαντικές εκθέσεις τουρισμού στην Ευρώπη, προσελκύοντας κάθε χρόνο πάνω από 50.000 επαγγελματίες του τουρισμού από όλο τον κόσμο έκαστη, και οι εμπορικές συμφωνίες που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της κάθε έκθεσης φτάνουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ!


Η πρώτη ευχάριστη έκπληξη ήταν κατά την άφιξη μου στο εκθεσιακό κέντρο London Excel. Οι ιστοί στην είσοδο της έκθεσης είχαν μόνο Ελληνικές σημαίες! Σκέφτηκα, θα είναι μία κίνηση αλληλεγγύης λόγω των δύσκολων οικονομικών καταστάσεων που βιώνει η χώρα μας… Παρατηρώντας την εντυπωσιακή είσοδο του χώρου, η οποία ήταν κατασκευασμένη από Οθόνες Προβολής LED, διαπίστωσα ότι οι σημαίες δεν είχαν να κάνουν με πράξη καλής θέλησης. Ένα βίντεο που διαφήμιζε τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους έπαιζε ασταμάτητα για 5 ημέρες σε όλη την πρόσοψη της εισόδου. Μία έξυπνη κίνηση από τις περιφέρεις των νησιών του Αιγαίου!
Μπαίνοντας στον εκθεσιακό χώρο και μετά την πρώτη αναγνωριστική εξερεύνηση των χώρων της έκθεσης, καταλήγω στην εξής διαπίστωση: Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο περίπτερο στην έκθεση! Ίσως της Τουρκίας και του Μεξικού (το οποίο ήταν και η φετινή προβαλλόμενη χώρα) να έφταναν σε μέγεθος το Ελληνικό περίπτερο. Παραδοσιακά η Ελλάδα εκπροσωπείται με μεγάλο αριθμό εκθετών (ιδιωτικών και δημοσίων οργανισμών) στην WTM. 
Επικεντρώνομαι στους δημόσιους φορείς που υπάρχουν εκεί. Κάποιοι Δήμοι (Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων κ.α.), Περιφέρειες (Πελοπόννησος, Κρήτη, Ιόνιοι Νήσοι κ.α.), Σύνδεσμοι (ΗΑΤΤΑ, SETE) και διάφοροι άλλοι εκθέτες. Στα αξιοσημείωτα, ότι κάποιες περιφέρειες (Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Κυκλάδες, Δωδεκάννησα) έχουν φτιάξει ξεχωριστά περίπτερα, έκτος του κεντρικού Ελληνικού Περιπτέρου, για ακόμα μεγαλύτερη προβολή! 
Προς μεγάλη μου απογοήτευση η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα απούσες…. Σωστά, τι να τον κάνουμε τον τουρισμό, εδώ όλοι ευημερούν… Ζούμε στη πόλη που καθημερινά αποβιβάζονται χιλιάδες ταξιδιώτες από την Ιταλία και δεν μένει σχεδόν κανένας ούτε για ένα βράδυ εδώ! Βρισκόμαστε δίπλα στο μέρος που είναι η κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, έχουμε κοντά μας τόσα νησιά, μπορούμε να είμαστε η βάση μίας σειράς σημαντικών επισκέψεων (Δελφοί, Καλάβρυτα, Μυκήνες, Μεσολόγγι κ.α.), έχουμε εξαιρετικές παραλίες, βουνά, οινοποιεία, αξιοθέατα και εμείς δεν κάνουμε τίποτα για να δημιουργήσουμε ένα καλό (αξιοπρεπές τουλάχιστον) τουριστικό προϊόν και να το προβάλλουμε με στοχευμένες κινήσεις στο εξωτερικό! Μάλλον, ακόμα χειρότερα, ζούμε με την ιδέα ότι θα έπρεπε να μας παρακαλάνε για να έρθουν στον τόπο μας αυτοί οι απολίτιστοι ξένοι… Και με αυτό το τελευταίο δεν αναφέρομαι ασφαλώς στους πολίτες της περιοχής μας, αλλά στους πολιτειακούς παράγοντες αυτής.



Λόγω της φύσης της δουλειάς μου, επισκέπτομαι όλο και συχνότερα πόλεις του εξωτερικού και η κοινή διαπίστωση είναι ότι πολλές περιοχές έχουν πολύ λιγότερα να προσφέρουν σε σύγκριση με τη δική μας, και όμως, οι σωστές επενδύσεις και οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες που έχουν διαμορφωθεί από κοινού μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών, τις έχουν εντάξει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. 
Η Πάτρα όχι μόνο δεν υπάρχει σαν τουριστικός προορισμός, αλλά μάλλον υπάρχει ως παράδειγμα προς αποφυγή σε αρκετά τουριστικά blogs και websites, ενώ έχει να προσφέρει εκπληκτικές δυνατότητες σε σύγκριση με άλλα μέρη. Δεν είναι σε καμία περίπτωση έτοιμη για να το κάνει σήμερα, χρειάζεται σωστός προγραμματισμός και κοινός στόχος. Εδώ δεν μπορείς να βρεις σχεδόν ούτε έναν χάρτη της πόλης εάν είσαι ταξιδιώτης… Κλείσαμε και τον σταθμό πληροφοριών στην πλατεία Τριών Συμμάχων (τον κάναμε Καρναβαλικό Περίπτερο – κλειστό κι αυτό βέβαια!).
Πηγαίνεις σε οποιαδήποτε πόλη του εξωτερικού, και βρίσκεις τουλάχιστον μία κούπα, ένα μαγνητάκι, ένα αναμνηστικό σουβενιρ να αγοράσεις. Υπάρχουν τουριστικά ταξί για ξεναγήσεις, ημερήσιες εκδρομές/επισκέψεις στα κοντινά αξιοθέατα, σύνδεση των μεταφορικών μέσων, ανοιχτά καταστήματα (όταν πρέπει και όσο πρέπει, για να μην παρεξηγηθώ…)… Οι συγκρίσεις πολλές, μπορεί ο καθένας να προσθέσει ό,τι θέλει σε αυτή την λίστα.
Η ουσία όμως είναι μία: Πρέπει άμεσα οι αρμόδιοι φορείς να ενεργοποιηθούν για να υπάρξει ο σωστός προγραμματισμός και να τεθούν στόχοι αξιοποίησης ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας, να εκπαιδευτούν οι πολίτες, να ενεργοποιηθούν οι (υπάρχοντες και εν δυνάμει) επιχειρηματίες ώστε να δημιουργηθούν οι υποδομές και τα ερεθίσματα που θα εντάξουν επιτέλους την περιοχή μας στον ταξιδιωτικό χάρτη της Ελλάδας.
Υ.Γ. Είναι περιττό να αναφερθούμε στις θέσεις εργασίας που μπορούν να δημιουργηθούν…




Απούσες η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα από την Τουριστική Προβολή και Ανάπτυξη Απούσες η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα από την Τουριστική Προβολή και Ανάπτυξη Reviewed by imerisios.gr on 12:38:00 μ.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.