Δύο έξυπνους τρόπους προστασίας από το σεισμό παρουσίασε ο Άκης Τσελέντης

Στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης. Ο Κεφαλλονίτης διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών
που διετέλεσε  για πολλά χρόνια  καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσίασε στην εκπομπή την ειδική ντουλάπα προστασίας από σεισμούς  (φωτό) που ο ίδιος έχει κατασκευάσει. Όπως είπε, η ντουλάπα αυτή έχει την δυνατότητα να ανιχνεύει τα πρώτα κύματα του σεισμού λίγα δευτερόλεπτα πριν γίνει αισθητός από τον άνθρωπο και  ενεργοποιώντας ενσωματωμένο συναγερμό να προειδοποιεί κάποιον να καλυφτεί.
Η κατασκευή είναι χωρητικότητας δύο ατόμων ενώ στο εσωτερικό της υπάρχει χώρος αποθήκευσης τροφής αλλά και μάσκα προστασίας από τη σκόνη.
Ο Κεφαλλονίτης σεισμολόγος, προσπάθησε στο παρελθόν την μαζική παραγωγή της κατασκευής του χωρίς όμως να καρποφορήσουν οι προσπάθειές. Το κόστος όπως ο ίδιος είπε υπολογίζεται στα 500 ευρώ, κόστος οπωσδήποτε πιο χαμηλό από κάθε άλλου είδους μέτρο προστασίας.
Στη συνέχεια ο Άκης Τσελέντης παρουσίασε ειδικό πρόγραμμα προσομοίωσης σεισμικών δονήσεων σε κτίρια και κατασκευές το οποίο εντοπίζει τα επικίνδυνα σημεία τα οποία χρειάζονται επισκευή. Στο παράδειγμα μάλιστα που παρουσίασε η προσομοίωση γινόταν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Πάτρας.Δύο έξυπνους τρόπους προστασίας από το σεισμό παρουσίασε ο Άκης Τσελέντης Δύο έξυπνους τρόπους προστασίας από το σεισμό παρουσίασε ο Άκης Τσελέντης Reviewed by imerisios.gr on 9:26:00 μ.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.