Είπαν «Όχι» στο νόμο που «δυναμιτίζει τα θεμέλια της αμπελοκαλλιέργειας και των οινοποιείων» - Σύσκεψη στην Πάτρα

Με μια δυναμική συνάντηση βουλευτών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρηματικών και άλλων φορέων πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, στο Επιμελητήριο Αχαΐας, το Σάββατο 23 Ιανουαρίου η σύσκεψη που είχε καλέσει η Εθνική Διεπαγγελματική Ένωση Αμπέλου και
Οίνου (ΕΔΟΑΟ) σχετικά με τις επιπτώσεις από τη θέσπιση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ανδρέας Ριζούλης, Ανδρέας Κατσανιώτης και Θόδωρος Παπαθεοδώρου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Ερυμάνθιου Θάνος Καρπής, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αγγελόπουλος, εκπρόσωποι του βουλευτή Αχαΐας Νίκου Νικολόπουλου, των Οικολόγων Παράσινων, του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου, ο πρόεδρος του τοπικού τμήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπώνων Γιάννης Πετράτος, ο πρ. Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας, στελέχη τραπεζικών οργανισμών και επιχειρήσεων, καθώς και δεκάδες οινοποιοί και αμπελουργοί από την Αχαΐα και την Ηλεία.

Οι εισηγήσεις για τις δραματικές επιπτώσεις από την επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί έγιναν από το γραμματέα του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Άγγελο Ρούβαλη, τον πρόεδρο των αγροτικών συνεταιρισμών Πάτρας Δημήτρη Παρασκευόπουλο και τον οινοποιό Γιώργο Παπασταματόπουλο. Κοινός τόπος στις εισηγήσεις τους ήταν ότι ο ΕΦΚ θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας του χώρου στην Ελλάδα, θα συμβάλει στην αύξηση φαινομένων φοροδιαφυγής και θα ακυρώσει την πολύ καλή πορεία του κλάδου. Παράλληλα, όπως τονίστηκε και από τις παρεμβάσεις των παρευρισκόμενων που ακολούθησαν δεν πρόκειται να αποφέρει κανένα ουσιαστικό οικονομικό αποτέλεσμα στα έσοδα του κράτους. Για το σκοπό αυτό όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να καταργηθεί άμεσα και ο κλάδος του κρασιού να συνεχίσει τη δυναμική πορεία του χωρίς κρατικές παρεμβάσεις, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.

ΨΗΦΙΣΜΑ
Της 25ης Ιανουαρίου του αμπελοοινικού κλάδου
                                                                                                         

ΟΧΙ στην επιβολή ΕΦΚ στο κρασί
ΟΧΙ στο νόμο που δυναμιτίζει τα θεμέλια της αμπελοκαλλιέργειας και των οινοποιείων
                   
Τα οινοποιεία της χώρας ,  σήμερα 25 Ιανουαρίου και για πρώτη φορά σε συνθήκες ειρηνικής περιόδου στη νεώτερη ιστορία, θα μείνουν κλειστά. Δεν πρόκειται για απεργία των εργαζομένων, ούτε για ανταπεργία των οινοποιών. Τα οινοποιεία δεν θα ανοίξουν στέλνοντας ένα δραματικό σήμα κινδύνου, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπα στην πλειονότητά τους με την απειλή ενός οριστικού "λουκέτου", για το οποίο την αποκλειστική ευθύνη φέρει η Πολιτεία.
Από τις αρχές του έτους, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή  η απόφαση που τελείως ασυλλόγιστα πήρε η κυβέρνηση για την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί, οι οινοποιητικές μονάδες καλούνται να αντιμετωπίσουν  έναν ωκεανό προβλημάτων που μπλοκάρει τη λειτουργία τους και παραλύει κάθε δραστηριότητά τους. Ήδη, από το  πρώτο δεκαήμερο εφαρμογής της σχετικής ρύθμισης διαμορφώθηκε η εξής πραγματικότητα:

* Εκατοντάδες οινοποιεία εξαναγκάστηκαν να διακόψουν  τις  πωλήσεις 
               τους  και κάθε εμπορική δραστηριότητα.
* Εξαγωγικές συμφωνίες ανεστάλησαν και σε πολλές περιπτώσεις 
               ματαιώθηκαν .
 * Ζητήθηκε προκαταβολή φόρου  ενώ διανύουμε  περίοδο απόλυτης 
              έλλειψης ρευστότητας και μηδενικού δανεισμού και  τέθηκε θέμα 
              επιβολής ΕΦΚ στις εξαγωγές.
    
Μέσα σε λίγες μόλις μέρες, η  εφαρμογή του νόμου για τον ειδικό φόρτο κατανάλωσης  αποδεικνύεται  αφετηρία μιας βίαιης μετατροπής των οινοποιείων σε προβληματικές επιχειρήσεις, που προμηνύει το οριστικό κλείσιμό τους.

Η σημερινή δυσοίωνη πραγματικότητα   θα είχε αποφευχθεί και η οινική αγορά δεν θα είχε οδηγηθεί σε διαλυτικές καταστάσεις αν είχαν εισακουστεί οι έγκαιρες και τεκμηριωμένες προειδοποιήσεις των οργανώσεων του κλάδου (ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΟ). Και οι τρεις οργανώσεις  κάλεσαν εξαρχής και με μια φωνή την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην απόφαση για τον ΕΦΚ, επισημαίνοντας ότι είναι άδικη, κινείται στον αντίποδα του ευρωπαϊκού πνεύματος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, θα αποδειχθεί πρακτικά ανεφάρμοστη και θα προκαλέσει μόνο προβλήματα στην επιδίωξη ενός αμφίβολου εσόδου. 

Ο κλάδος δεν εισακούστηκε από την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν δεκάδες φωνές που ενώθηκαν με τη δική του: το σύνολο των κλαδικών οργανώσεων και των παραγωγικών φορέων, τα επιμελητήρια, ο ΣΕΒ, οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί φορείς Οίνου ( COPA-COGECA και CEEV), δημοτικές και περιφερειακές αρχές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ακόμη και κυβερνητικά στελέχη  αναγνώρισαν κι αναγνωρίζουν ότι η απόφαση για τον ΕΦΚ είναι άδικη, αιτία μόνο δεινών.

Το μέτρο ωστόσο εφαρμόζεται πεισματικά, κι ας  έχουν καταστεί   πασίδηλα  τα καταστροφικά αποτελέσματά του και ας  απορρυθμίζεται ταχέως η οινική αγορά με τελικό αποτέλεσμα τη διακίνηση  κρασιών χωρίς παραστατικά γεγονός που έχει επιπτώσεις στον αμπελοοινικό τομέα, στην τοπική και στην εθνική οικονομία ενώ άμεσες θα είναι και η επιπτώσεις στην καλλιέργεια της αμπέλου.

Το σημερινό προειδοποιητικό κλείσιμο των οινοποιείων  είναι η πρώτη  από τις ενέργειες των οργανώσεων του κλάδου στον  αγώνα τους κατά της παράλογης φορολόγησης του κρασιού. Παράλληλα προσφεύγουν  στο ΣτΕ κατά του νόμου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις με στόχο την αναστολή εφαρμογής και την κατάργηση του. Οι έλληνες οινοποιοί και αμπελουργοί καθώς και οι εργαζόμενοι στον οινικό τομέα  θα αγωνιστούν σε όλα τα πεδία και με όλα τα μέσα, ενωτικά κι ανυποχώρητα. 

Η μάχη για τα οινοποιεία είναι μια μάχη επιβίωσης με ευρύτερη διάσταση. Δεν  αφορά μόνο στον κλάδο αλλά και κάθε φορέα με ευθύνη για την πορεία του τόπου. Τα οινοποιεία, μαζί με τις αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις, αποτελούν ένα από τα τελευταία αναχώματα στήριξης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής στην περιφέρεια. Αν χαθούν, το κόστος θα είναι βαρύ για τη χώρα. Εκατοντάδες τοπικές κοινωνίες θα καταρρεύσουν και μαζί ένα νήμα πολιτισμικής συνέχειας θα έχει κοπεί. Η Ελλάδα της περιφέρειας δεν θα είναι ίδια, ακόμη  ένα βήμα προς την ερημοποίησή της   θα έχει συντελεστεί.


Αθήνα 25 Ιανουαρίου 2016

ΕΔΟΑΟ – ΚΕΟΣΟΕ – ΣΕΟ 

Είπαν «Όχι» στο νόμο που «δυναμιτίζει τα θεμέλια της αμπελοκαλλιέργειας και των οινοποιείων» - Σύσκεψη στην Πάτρα Είπαν «Όχι» στο νόμο που «δυναμιτίζει τα θεμέλια της αμπελοκαλλιέργειας και των οινοποιείων» - Σύσκεψη στην Πάτρα Reviewed by imerisios.gr on 2:51:00 μ.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.