ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ – ΕΡΩΣ ΗΡΩΣ'' του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη


Τα δυο αριστουργήματα του Α.Παπαδιαμάντη, «Όνειρο στο Κύμα & Έρως Ήρως» μετά την παρουσίαση τους στην Αθήνα, την Πάτρα και ανά την Ελλάδα, και την κατανυκτική υποδοχή τους από το κοινό, σε μια μαγική παράσταση ,με την συγκλονιστική ερμηνεία ενός νέου ηθοποιού, του Θεμιστοκλή Καρποδίνη, επαναλαμβάνεται και πάλι στην Πάτρα στο Θέατρο ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΕΧΝΗΣ για τρείς μόνο παραστάσεις. 

Η πρωτοτυπία των τριών αυτών παραστάσεων στις ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΕΧΝΗΣ είναι η
αμεσότητα του Ηθοποιού με τους θεατές, που υποβάλλεται από τον χώρο και αξιοποιείται σκηνοθετικά από τον Δήμο Αβδελιώδη, ο οποίος παρουσιάζει την παράστασή του για πρώτη φορά χωρίς σκηνικά, εστιάζοντας μόνο στην μοναδική και σπάνια-κατά κοινή ομολογία- ερμηνεία του Θεμιστοκλή Καρποδίνη, που αποδίδει αυθεντικά όλο το κρυμμένο υπέδαφος των αισθημάτων που πλημμυρίζουν τα κείμενα του Παπαδιαμάντη, αισθημάτων του ίδιου του συγγραφέα τη στιγμή που συλλαμβάνει και γράφει τα έργα του. 
«Στο πρώτο διήγημα της παράστασης ο Παπαδιαμάντης στήνοντας ένα ιδανικό, ονειρικό τοπίο φυσικής ομορφιάς μέσα στο φεγγαρόφωτο, απεκδυόμενος συνειδητά το βάρος και το πάθος μιας μάταιης, στιγμιαίας ικανοποίησης, εστιάζει το βλέμμα και αντικρίζει με δέος την ομορφιά του γυμνού γυναικείου σώματος καθώς βυθίζεται και αναδύεται μέσα στους φωσφορίζοντες από τη Σελήνη κυματισμούς της Θάλασσας, όπως η ‘Αναδυομένη Αφροδίτη’, ενός αγάλματος με πολλές παραλλαγές, όπου όμως σ’ όλες του τις μορφές και απ’ όλους τους καλλιτέχνες έχει αποτυπωθεί σταθερά το δέος, δηλαδή ο μετά φόβου και ρίγους θαυμασμός, αλλά και ο σεβασμός απέναντι στο γυμνό γυναικείο κορμί, σαν ένθεης υπόστασης της αλήθειας. Ο Έρωτας, μόνιμος συνοδός της Αφροδίτης, φτερουγίζει από πάνω ψηλά αλλά δεν πλησιάζει. Μένει ουράνιος και αθώος. Στο δεύτερο διήγημα ο Έρωτας έχει κατέβει στη γη και έχει κουρνιάσει μέσα στο νου και την καρδιά ενός Νεαρού ναύτη για ένα συνομήλικό του Κορίτσι .Ο αφηγητής Παπαδιαμάντης αφουγκράζεται το πάθος του Νεαρού, τον νοιώθει και συντάσσεται μαζί του, μπροστά στον άμεσο και αιφνίδιο κίνδυνο να χάσει το ύψιστο αντικείμενο της επιθυμίας του, την Νεαρή αγαπημένη του, από έναν πολύ μεγαλύτερό του Άνδρα.
Αφηγητής και Νεαρός ταυτίζονται, μάχονται με σκέψεις μήπως αποτρέψουν ακόμα και με τη βία, την επερχόμενη συντριβή των πόθων τους πάνω στον κάβο της πραγματικότητας, όπου σε λίγο θα προσεγγίσει η βάρκα του Νεαρού ναύτη, μεταφέροντας, έναντι αμοιβής, στην απέναντι από το νησί ακτή τον ηλικιωμένο Γαμπρό, και Νύφη, την ίδια την αγαπημένη του. Όμως το πάθος μετριάζεται και υποχωρεί, όταν υπακούει στη λογική τάξη. Τότε ο γήινος Έρως μεταμορφώνεται, και γίνεται Ήρως.»Ο Δ. Αβδελιώδης προτείνει με τις παραστάσεις του έναν ανανεωμένο και μοντέρνο τρόπο θεατρικής έκφρασης, που στηρίζεται στη διαύγεια και τη σαφήνεια του νοήματος, χωρίς στοιχεία πειραματισμού.Η παρακολούθηση της παράστασης γίνεται μια βιωματική εμπειρία για όλους τους θεατές, ανεξαρτήτως ηλικίας ή παιδείας. Στις σκηνοθεσίες του, ενώνεται φορτωμένο, αίσθημα και ποίηση, ομορφιά και μυσταγωγία. Αριστουργήματα της λογοτεχνίας μεταλλάσσονται σε ένα λαϊκό λυρικό θέατρο, που παρά την ιδιότυπη γλώσσα τους, απευθύνονται στο ευρύ κοινό, μέσα από μαγικές παραστάσεις που έχουν υμνηθεί από κριτικούς και κοινό, και θεωρούνται μαθήματα υποκριτικής, σκηνοθεσίας και θεατρικής διασκευής. 
αι ποίηση, ομορφιά και μυσταγωγία, το νήμα του χθες με το σήμερα. 
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ, ΣΚΗΝΙΚΗ ΟΨΗ,ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δήμος Αβδελιώδης
ΜΟΥΣΙΚΗ: από το la mer, του DebussyΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: Θεμιστοκλής Καρποδίνης 
ΣΚΙΑ ΜΕΓΑΛΟΔΙΚΗΓΟΡΟΥ: Γιάννης Κολόι 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 90 λεπτάΤιμή Εισιτηρίου: Γενική Είσοδος 10 ευρώ, Μειωμένο 8 ευρώ
Για προπώληση και κρατήσεις θέσεων: 6906569578ΠΑΡΑΓΩΓΗ
anagnorisis Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Θεάτρου Κινηματογράφου
anagnorisistheater@gmail.com
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ – ΕΡΩΣ ΗΡΩΣ'' του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ – ΕΡΩΣ ΗΡΩΣ'' του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Reviewed by Νίκη Παπαλεξοπούλου (facebook.com/niki.papalexopoulou) on 1:30:00 μ.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.