Εκδήλωση από τον κύκλο «μαγναύρα»

Από τον κύκλο «μαγναύρα» για τον ευρύτερο ελληνικό πολιτισμό & την Διακίδειο Σχολή Λαού Πατρών οργανώνεται εκδήλωση με θέμα «Η Κοινοτική Οργάνωση του Ελληνισμού ως Σωτήριος Παράγοντας για το Γένος»
και ομιλητή τον κ. Νικ. Οζούνογλου, Καθηγητή Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) & Πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.).

Το κύτταρο της διοικητικής δομής στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν η οργάνωση της Κοινότητας που στηριζόταν στην εκκλησία και τα πέριξ αυτής ευαγή ιδρύματα φιλανθρωπίας αλλά και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η δομή αυτή αποτελεί συνέχεια της αρχαιοελληνικής πόλης όπως επηρεάστηκε από το ρωμαϊκό δίκαιο. Η δομή διατηρήθηκε ως κύτταρο της κοινωνικής οργάνωσης με την έκλειψη της κρατικής οντότητας για την ρωμιοσύνη και την ανάθεση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της εκπροσώπησης του υπόδουλου Γένους.

Στη φάση αυτή της ιστορίας το κύτταρο αυτό ανέλαβε ουσιαστικό ρόλο στην συνοχή των εθνοτικών ομάδων που υπαγόντουσαν στο Μιλλέτι Ρούμ. Η κατάργηση της Κοινοτικής δομής, μια από τις πρώτες πράξεις της Βαυαροκρατίας, και η διατήρηση της στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, με τις αλλαγές που επέφερε το Χάτι Χουμιαγούν (1856), είχε σοβαρές συνέπειες στην πορεία του Γένους.

20 Ιανουαρίου 2016 στις 19:00
 Είσοδος ελεύθερη
Εκδήλωση από τον κύκλο «μαγναύρα» Εκδήλωση από τον κύκλο «μαγναύρα» Reviewed by imerisios1 on 8:10:00 μ.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.