Βγάλτε τις μάσκες και τα καπέλα... Ξεκίνησε το Πατρινό Καρναβάλι - Δείτε φωτογραφίες από την έναρξη

Με το αίτημα για ειρήνη που γίνεται στις μέρες μας πιο απαιτητικό από ποτέ, άνοιξε με πανηγυρικό τρόπο τη νύχτα του Σαββάτου 23
 Ιανουαρίου τις εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού 2016, στην Πλατεία Γεωργίου Α΄, την πλατεία στην οποία χτυπά η καρδιά του Καρναβαλιού.
Η επίσημη κήρυξη της έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2016 έγινε από τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ο οποίος προσαρμόζοντας στις σημερινές συνθήκες τους πρώτους επίκαιρους στίχους του εξαιρετικού ποιήματος «Στηθάγχη» του Ναζίμ Χικμέτ, που ο κορυφαίος Τούρκος-γεννημένος στη Θεσσαλονίκη-ποιητής έγραψε το 1948, είπε: «Αν η μισή καρδιά μου βρίσκεται εδώ μαζί σας, σε αυτήν την πλατεία, η άλλη μισή ΄΄χτυπά΄΄ στο Αιγαίο».

H κήρυξη της έναρξης έγινε μέσω των σοκολατορίψεων, του παραδοσιακού εθίμου του Πατρινού Καρναβαλιού από τον Δήμαρχο, μέλη του Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης και τους συλλόγους των σοκολατοριχτών: «Σοκολατορίχτες», «Σοκολατομαχίες», «Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατομανίες» και «Σοκολατοπαίκτες», υπό τους ρυθμικούς ηχητικούς όγκους των κρουστών. Ευθύς αμέσως ένας χείμαρρος εντυπωσιακών πυροτεχνημάτων, με εκκίνηση την ταράτσα του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης τα καταιγιστικά πυροτεχνήματα, έλαμψε δίνοντας γιορταστικό τόνο και αίγλη στον ουρανό της Πάτρας και προκαλώντας τον θαυμασμό του κόσμου.
Το πρόγραμμα της τελετής έναρξης με τίτλο «Τα Κρουστά Έναρξης στην Τελετή Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2016», την καλλιτεχνική διεύθυνση και την σκηνοθεσία της οποίας είχε ο Νίκος Τουλιάτος, άρχισε με την Ομάδα Κρουστών Croussis να δίνει τον τόνο των κρουστών,  την μέτζο σοπράνο Μαρουτσέλα Γασπαρινάτου από το μπαλκόνι του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» να ερμηνεύει το «Volare» υπό την πιανιστική συνοδεία της Έλενας Φέντκο και με την πρώην αθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής - μέλος της εθνικής ομάδος της Ελλάδος της ρυθμικής γυμναστικής Ειρήνη Μπουλταδάκη σε ένα τρίλεπτο χορευτικό στη σκηνή μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο. Ο διάλογος νταουλιών (Simone Mongelli νταούλι, Στέλιος Γενεράλης νταούλι, Λευτέρης Γρηγορίου γκάϊντα) στην κεντρική σκηνή έδωσε τη σκυτάλη στην τραγουδίστρια Σοφία Ανδριανού, που με χειλόφωνο τραγούδησε το παραδοσιακό «Τι να κάμου ο έρημος» από το μπαλκόνι του Δημοτικού Θεάτρου. Το συγκρότημα του Λευτέρη Γεωργίου και το συγκρότημα των Bloco Swingueira στην κεντρική σκηνή εναλλάχτηκε από τον βραζιλιάνο τραγουδιστή Junior Maran στο μπαλκόνι του Δημοτικού Θεάτρου και η ομάδα κρουστών των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 « Ηχόδραση» του Νίκου Τουλιάτου ανέβασε το θερμόμετρο για το τελετουργικό της επίσημης έναρξης. Η παρουσιάστρια της τελετής Νατάσα Τραγουστή καλωσόρισε το Δήμαρχο Πατρέων και τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης.
Μετά την επίσημη έναρξη  με γέφυρα τον ήχο των κρουστών από τις  ομάδες κρουστών (Ηχόδραση, Bloco Swingueira, συγκρότημα Λευτέρη Γρηγορίου, Havana Tropical κ.α) συμπληρωμένες από την ομάδα Croussis των 50 βαρελιών άρχισε η  συναυλία με τραγούδια από όλο τον κόσμο και τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών. Πρώτη στη σκηνή ανέβηκε η Ζωή Τηγανούρια στο ακορντεόν, που με τη συνδρομή των μουσικών μας ταξίδεψε στους δρόμους του τάνγκο. Συμμετείχαν μουσικοί από 5 χώρες (Αφρική,  Βραζιλία,  Μεξικό,  Κούβα και  Ιταλία) με κορυφαίους Έλληνες μουσικούς και με την σύμπραξη 10 Πατρινών μουσικών και 50 σπουδαστών ηθοποιών και μουσικών σε ένα ταξίδι στον κόσμο με τα κρουστά και τις φωνές της ειρήνης. Μια εκρηκτική συνομιλία κρουστών και φωνών, ένα συναρπαστικό οικουμενικό σμίξιμο, που μέσω των κρουστών, του κοινού οργάνου σε όλους τους πολιτισμούς, ενώνονται οι άνθρωποι, η αντίθετη ακριβώς εκδοχή του πολέμου.


Συμμετείχαν αναλυτικά:
-Η ομάδα κρουστών των Ολυμπιακών αγώνων ΗΧΟΔΡΑΣΗ
Κυριακή Τσακιρίδου
Βασίλης Παπανικολάκης
Γιώργος Χιντιράκης
Νίκος Τουλιάτος
- Η ομάδα Αφρικάνικων & Ελληνικών Κρουστών To group του Λευτέρη Γρηγορίου και τα Global Daoulia. Συμμετείχαν 10 μουσικοί και ο Σενεγαλέζος κρουστός Dyoba Ngom  
-Η ομάδα Βραζιλιάνικων κρουστών Bloco Swingueira
Υπεύθυνος: Άγγελος Πολυχρόνου. Συμμετείχαν 10 μουσικοί
- Tο Κουβανέζικο γκρουπ Havana Tropical
Seidel Borges Τραγούδι
Yussef Beato Τυμπάλες, Φωνή
Javier Rico Gongas, Φωνή
Adam Androu Πιάνο
- Ομάδα Κρουστών με βαρέλια Croussis
συμμετείχαν 50 άτομα (20 από την δραματική σχολή Δήλος, 20 από την δραματική σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και 10 από την σχολή ντραμς του Βαγγέλη Γκούμα «Δίηχο»).
Μουσικοί σολίστ
1. Σοφία Ανδριανού Τραγούδι
2. Δημήτρης Καραγιάννης Σαξόφωνο
3. Στέλιος Γενεράλης Κρουστά
4. Αλίκη Μπουλταδάκη (πρώην αθλήτρια της Ρυθμικής Γυμναστικής-μέλος της Εθνικής Ελλάδος Ρυθμικής Γυμναστικής) Χορός 
5. Μαρουτσέλα Γασπαράτου μέτζο σοπράνο Τραγούδι
6. Φανή Τσαϊλάκη (από την Πάτρα) Τραγούδι
7. Έλενα Φέντκο Πιάνο
8. Μαρία Καραμάνη (από την Πάτρα) Τραγούδι
9. Νάντια Ανθοπούλου (από την Πάτρα) Τραγούδι
10. Ηλίας Λαμπρόπουλος (από την Πάτρα) Πνευστά
11. Νίκος Πλέγας (από την Πάτρα) Πιάνο 
12. Γιώργος Ρίζος Κιθάρα
Συμμετείχαν επίσης
1. Ζωή Τηγανούρια Ακορντεόν
2. Simone Mongelli Κρουστά
3. Βαγγέλης Γκούμας (από την Πάτρα) Κρουστά
Συνολικά 106 μουσικοί, χορευτές, τραγουδιστές από 6 χώρες επί σκηνής.
Καλλιτεχνική διεύθυνση-σκηνοθεσία τελετής έναρξης: Νίκος Τουλιάτος.
Ηχολήπτης, υπεύθυνος σχεδιασμού Διονύσης Μπάστας.
Στη συνέχεια εμφανίστηκαν για δυο τραγούδια ως έκπληξη το συγκρότημα Nigma, το συγκρότημα Ilito και ο Πατρινός Νίκος Αδάμ.
Με τα dj sets των Στέλιου Αποστολόπουλου, Gogos, Luigi και Sarantis, η καρναβαλική νύχτα συνεχίστηκε και το πλήθος των Πατρινών που βρέθηκε στο κέντρο γιόρτασε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σε δρόμους και κέντρα δίνοντας μια θερμή εικόνα και μια απαραίτητη ανάσα  στην πόλη.

Βγάλτε τις μάσκες και τα καπέλα... Ξεκίνησε το Πατρινό Καρναβάλι - Δείτε φωτογραφίες από την έναρξη Βγάλτε τις μάσκες και τα καπέλα... Ξεκίνησε το Πατρινό Καρναβάλι - Δείτε φωτογραφίες από την έναρξη Reviewed by imerisios.gr on 12:25:00 μ.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.