Μουσική συνάντηση «Από την Ισπανία στον Α. Piazzolla» με τη μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη

Συναυλία της Λέσχης Φίλων Κλασσικής Μουσικής στο Δημοτικό Θέατρο "Απόλλων" με την υποστήριξη του Ημερήσιου - imerisios.gr


Την πρώτη της συναυλία για το 2016, θα πραγματοποιήσει η Λέσχη Φίλων Κλασσικής Μουσικής την ερχομένη Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο "Απόλλων" της Πάτρας, στις 8:30 το βράδυ.

Η συναυλία θα είναι μια μουσική συνάντηση της Ισπανικής μουσικής με αυτή της Λατινικής Αμερικής, όπου συνυπάρχουν τα στοιχεία του δυναμισμού και του πάθους.

Το 2016 είναι έτος αφιερωμένο στον Ισπανό ποιητή Federico García Lorca, καθώς συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια από τον θάνατό του. Για το λόγο αυτό η διεθνούς φήμης μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη, θα ερμηνεύσει Λαϊκά Ισπανικά τραγούδια του Ισπανού ποιητή και συνθέτη. Παράλληλα, θα ερμηνεύσει συνθέσεις, κυρίως τραγούδια, του Manuel de Falla, που υπήρξε στενός φίλος του Lorca και λάτρης της παραδοσιακής Ισπανικής μουσικής. Ο de Falla που ήταν παθιασμένος με την πολιτιστική παράδοση των τσιγγάνων πρότεινε να διοργανώσουν ένα εθνικό φεστιβάλ «Κάντε Χόντο» -είδος φλαμένκο- προκειμένου να διαφυλαχθεί ο σωστός τρόπος τραγουδιού του είδους αυτού. Για το σκοπό αυτό, ο Lorca και ο de Falla ταξίδεψαν σε χωριά της Ανδαλουσίας αναζητώντας γνήσια παραδοσιακά τραγούδια. Και όταν τα βρήκαν, οργάνωσαν τον Ιούνιο του 1922 στη Γρανάδα το 1ο Φεστιβάλ «Κάντε Χόντο» με πολύ μεγάλη επιτυχία. Έκτοτε, ο Lorca επικέντρωσε όλη την προσοχή του στη λαϊκή ισπανική τέχνη, γιατί θεωρούσε τα λαϊκά τραγούδια «θαυμάσια ποίηση» και την εκδήλωσε, μεταξύ άλλων, με την μεταγραφή και διασκευή 12 ισπανικών τραγουδιών, από την ενδοχώρα της Ανδαλουσίας.

Στο πρόγραμμα της ξεχωριστής αυτής βραδιάς περιλαμβάνεται και το έργο του Ι. Albeniz “Asturias” σε μεταγραφή για ορχήστρα. Το “Asturias” είναι από τις πλέον γνωστές συνθέσεις του Ισπανικού ρεπερτορίου, και συνεπώς δεν θα μπορούσε να λείψει από την συναυλία αυτή της ΙσπανοΛατινικής συνύπαρξης. Παρά το γεγονός ότι ονομάζεται "Asturias", που είναι το όνομα περιοχής της βόρειας Ισπανίας, θυμίζει έντονα το διακριτικό φλαμένκο και τη μουσική των τσιγγάνων της Ανδαλουσίας, που βρήσκεται στο νοτιότερο άκρο της χώρας. 

Οι "πρεσβευτές" της μουσικής της Λατινικής Αμερικής, στη συναυλία αυτή, θα είναι οι Gardel και Piazzolla. Θα ακουστούν μεταξύ των άλλων το Libertango, Por una Cabeza κ.α. Μουσική συνάντηση «Από την Ισπανία στον Α. Piazzolla» με τη μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη Μουσική συνάντηση «Από την Ισπανία στον Α. Piazzolla» με τη μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη Reviewed by imerisios.gr on 9:32:00 π.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.