Μπουρμπούλια και Αποκριάτικος Χορός του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων

Στo χώρο «ROYAL Τheater-Bar-Restaurant» στην Ακτή Δυμαίων, όπου παλαιότερα στεγαζόταν το Πτωχοκομείο και τις επόμενες μέρες θα ανοίξει τις πύλες του,
θα πραγματοποιηθούν τα φετινά Μπουρμπούλια και ο Αποκριάτικος Χορός του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΑΜΠΕΤ ΧΑΣΜΑΝ-ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΚΟΜΑΙΘΩ), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2016.

Τα τρία φετινά Μπουρμπούλια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 2, την Τετάρτη 9 και το Σάββατο 12 Μαρτίου με ώρα έναρξης: 21.00, ενώ ο Αποκριάτικος Χορός του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΑΜΠΕΤ ΧΑΣΜΑΝ-ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΚΟΜΑΙΘΩ) την Κυριακή 6 Μαρτίου και ώρα 21.00.

Οι Χοροί των Μπουρμπουλιών, οι ιστορικοί και παραδοσιακοί χοροί αναπόσπαστα συνδεδεμένοι με την μακρόχρονη ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού, αποτελούν πάντα μια ελκυστική αφορμή για τους φανατικούς φίλους τους συνεχίζοντας μια πολύχρονη ιστορία. Για άλλη μια χρονιά τα μαύρα ντόμινο  με την αναλλοίωτη φρεσκάδα καλούν τους ανυποψίαστους καβαλιέρους σε συναρπαστικές συναντήσεις γεμάτες μυστήριο, κέφι, περιπέτεια και καρναβαλική διάθεση.

Τα Μπουρμπούλια ανιχνεύονται στην πρώιμη ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού και σύμφωνα με μελετητές της ιστορίας του κάνουν την εμφάνισή τους λίγο μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» από τον Ερνέστο Τσίλερ, δηλαδή γύρω στο 1872.

Στον μεσοπόλεμο ο θεατρώνης Ανδρέας Λοβέρδος βάφτισε με το όνομα μπουρμπούλι (μεζές από κρέας που βράζει) τους χορούς αυτούς γιατί δεν απαιτούσαν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Ήταν απογευματινοί χοροί στους οποίους οι ντάμες προσέρχονται ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο και χωρίς συνοδό αλλά με μαύρο φαρδύ και μακρύ ντόμινο και μάσκα ώστε να μην αναγνωρίζονται και έχουν την πρωτοβουλία στην εκλογή καβαλιέρου στο χορό.

Στα χρόνια που οι σχέσεις των δυο φύλων ελέγχονταν και τελούσαν υπό επιτήρηση, με το μπουρμπούλι οι συμμετέχοντες έκαναν την απόδρασή τους και το Δημοτικό Θέατρο μεταμορφωνόταν σε χώρο πραγματικών αλλά και φανταστικών ερωτικών περιπετειών. Τα Μπουρμπούλια καταξιώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου σαν η αυθόρμητη και απροετοίμαστη συνάθροιση ανθρώπων όλων των ηλικιών, όλων των κοινωνικών τάξεων που προσέρχονταν με καρναβαλικό οίστρο και διάθεση για περιπέτεια και ξεφάντωμα και αφήνονται στις συναρπαστικές διαδρομές ενός ασταμάτητου χορού.

Στα Μπουρμπούλια οι άνδρες δεν έχουν μεταμφιεστεί, ενώ οι γυναίκες διατηρούν την ανωνυμία τους κάτω από ένα μαύρο ντόμινο και μια μαύρη μάσκα.
Μπουρμπούλια και Αποκριάτικος Χορός του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Μπουρμπούλια και Αποκριάτικος Χορός του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Reviewed by imerisios1 on 7:05:00 μ.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.