Και Υπουργός Παιδείας ο Πελετίδης

Του Γιάννη Λάμπρου,
Μέλους  του Δ.Σ. ΚΟΔΗΠ


Υπερψηφίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΔΗΠ στη συνεδρίαση της 22/02/2016 η εισήγηση της δημοτικής αρχής για εκπαιδευτικές δράσεις στο χώρο της Πλαζ-Αγυιάς του ΕΟΤ. Με την ψηφισθείσα εισήγηση ικανοποιείται(;) ένα βασικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, αυτό της αξιοποίησης,καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, ενός χώρου που δεν είχε τύχει ανάλογης προσοχής των προηγούμενων δημοτικών αρχών. 
Επιπρόσθετα, η αξιοποίησή του επιχειρείται να γίνει προς όφελος των μαθητών της Πάτρας απευθύνοντας πρόσκληση σε σχολεία, δημοτικά και γυμνάσια, να συμπεριλάβουν τις εγκαταστάσεις της πλαζ στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούν ως σχολικές μονάδες. 
Ωστόσο, μια σειρά ειδικότερων θεμάτων φανερώνει την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να αναλάβει αρμοδιότητες που δεν της αναλογούν και, προσωπικά, εκτιμώ ότι δεν έχει τις δυνατότητες να υλοποιήσει μονομερώς.
Στο πρόσφατο παρελθόν,είδαμε τον Δήμαρχο να θέλει να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού, τώρα θα τον δούμε και Υπουργό Παιδείας αφού η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι είναι σε θέση να προσφέρει γνωστικό παιδαγωγικό υλικό μέσω των υπηρεσιών και των οργανισμών του Δήμου, υλικό που απευθύνεται μάλιστα στις πιο ευαίσθητες ηλικίες, αυτές των δημοτικών και γυμνασίων της Πάτρας. Εκπαιδευτικά προγράμματα που θα σχεδιάσει η επταμελής επιτροπή που συστήθηκε και θα υλοποιήσουν οι εξειδικευμένοι(sic) υπάλληλοι του Δήμου! Όσο δε, για την αξιολόγηση των προγραμμάτων, η ίδια η επταμελής επιτροπή που θα τα σχεδιάσει και θα τα υλοποιήσει θα αναλάβει και να τα αξιολογήσει!
Ας θυμίσουμε στους αναγνώστες ότι όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση απαιτούν, με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, τη σύμφωνη γνώμη του συλλόγου διδασκόντων και του αρμόδιου κάθε φορά σχολικού συμβούλου. Θα πρέπει δε, να έχουν την προ-έγκριση αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας, ενώ ο προγραμματισμός τους και ο απολογισμός τους γίνεται σε τρίμηνη και ετήσια βάση από τον σύλλογο διδασκόντων και από τον σχολικό σύμβουλο. 
Με λίγα λόγια, ο Δήμος εάν έχει τις δυνατότητες αλλά και τις ικανότητες να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα απευθύνεται σε μαθητές τότε οφείλει να συνεργαστεί με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α΄θμιας και Β΄θμιας Παιδείας  ώστε η προσφερόμενη εκπαίδευση να μην αποτελεί μια μονόπλευρη,και παραμορφωτική τελικά, οπτική της πραγματικότητας, οπτική την οποία η παρούσα δημοτική αρχή μας έχει συνηθίσει σε κάθε δημόσια εκδήλωσή της. 
Η εφαρμογή ενός ρυθμιστικού πλαισίου στο σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή κατά βούληση, ειδικότερα, δε, όταν αυτό το πλαίσιο αποτελεί προαπαιτούμενο για την όποια χρηματοδότηση των εν λόγω  εκπαιδευτικών προγραμμάτων. 
Για αυτό τον λόγο, ως εκπρόσωπος της ΡΑΠ στον Κοινωνικό Οργανισμό υπερψήφισα την αξιοποίηση της πλαζ μέσω της παραχώρησής της σε σχολεία για εκδρομές εκπαιδευτικού χαρακτήρα αλλά καταψήφισα την απόφαση για σχεδιασμό και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων από τον Δήμο της Πάτρας χωρίς την απαιτούμενη συνεργασία σε όλα τα στάδια με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α΄θμιας και Β΄θμιας Παιδείας. 

Και Υπουργός Παιδείας ο Πελετίδης Και Υπουργός Παιδείας ο Πελετίδης Reviewed by imerisios.gr on 9:56:00 μ.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.