Σύνθετη και δύσκολη η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος – Προγραμματίζεται νέα σύσκεψη Περιφερειάρχη και Δημάρχων – Τι δηλώνουν Κατσιφάρας, Παπαθεοδώρου, Πελετίδης

«Το προσφυγικό είναι ένα σύνθετο και πολύ δύσκολο ζήτημα, η διαχείριση του οποίου θα κρίνει την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, τη συνοχή των τοπικών
κοινωνιών και την προσφορά μας στον άνθρωπο, με βάση τις αξίες της φιλοξενίας και της ανθρωπιάς. Πρέπει να λειτουργήσουμε προληπτικά και να μην αφήσουμε τη ροή των πραγμάτων ανεξέλεγκτη και χωρίς σχεδιασμό».
Αυτό υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάτρα, με τη συμμετοχή Εκκλησίας, Δήμων και φορέων για το θέμα της αναζήτησης κατάλληλων χώρων για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών προσωρινής στέγασης προσφύγων.
«Η κοινωνία είμαστε εμείς, οι Δήμοι, η Περιφέρεια, το κράτος και οι πολίτες. Όλοι οι άλλοι είναι περαστικοί και όποτε χρειάζονται τη βοήθειά μας θα την παρέχουμε όπως κάθε οικοδεσπότης σε κάθε φιλοξενούμενο. Είμαστε η πιο φιλόξενη Περιφέρεια της χώρας και του κόσμου και θα το αποδείξουμε στην πράξη. Άλλωστε ήδη οι τοπικές κοινωνίες, οι Δήμοι, η Περιφέρεια, η Εκκλησία έχουν δείξει εμπράκτως τη στήριξή τους στους πρόσφυγες με τη συνεχή συγκέντρωση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας εδώ και μήνες» συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας.
Παράλληλα, αποφασίστηκε την ερχόμενη Δευτέρα 28 Μαρτίου στις 10.30 το πρωί, να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα και όλων των Δημάρχων, αφού πρώτα έχει συζητηθεί αναλυτικά το θέμα και έχουν ληφθεί οι ανάλογες αποφάσεις τόσο στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας όσο και στα Δημοτικά Συμβούλια και τα υπόλοιπα συντονιστικά όργανα όλων των Δήμων.
«Στόχος μας είναι να κατευθυνθούμε προς έναν περιφερειακό σχεδιασμό με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας προσθέτοντας πως θα πρέπει να συμμαχήσουμε, ώστε να παρέχουμε τις καλύτερες συνθήκες για τους πρόσφυγες, ενώ ευχαρίστησε όλους τους Δήμους, την Εκκλησία και τους φορείς για την άμεση ανταπόκριση και τη μεγάλη τους συμμετοχή στη σύσκεψη.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αναγνωρίστηκε από τους συμμετέχοντες η έλλειψη συγκεκριμένου κεντρικού συντονιστικού σχεδίου από την κυβέρνηση για τη δημιουργία χώρων προσωρινής στέγασης προσφύγων, κάτι που διεφάνη και στην απάντηση του ασκούντος χρέη Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε ερώτηση του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα.
Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως «θα πρέπει όλοι ο καθένας με τον δικό του τρόπο και την ευθύνη του να συνδράμουμε στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού».

Ποιοι συμμετείχαν

Στη σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, συμμετείχαν εκ μέρους της Περιφέρειας, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, Οικονομικών Χαράλαμπος Αριστειδόπουλος, Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής, Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης Γιώργος Φαλτσέτος, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, διευθυντές και στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Επιπλέον, συμμετείχαν ο οι σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, εκπρ. Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Γεωργάτος και Πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Βαμβίνης, εκπρ. Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας πατ. Βασίλειος Πετρόπουλος, εκπρ. Μητρόπολης Ηλείας π. Αργύρης Σαλπέας, εκπρ. Μητρόπολης Αιτωλίας π. Αναστάσιος Καντάνης, εκπρ. Μητρόπολης Πατρών π. Ιερόθεος Ανδρουτσόπουλος, ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης, ο ασκών χρέη Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Διονύσης Παναγιωτόπουλος, ο υποδιοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μιλτιάδης Ζαμπάρας, οι Δήμαρχοι Πατρέων Κώστας Πελετίδης, Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, Ερυμάνθου Θάνος Καρπής, Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος,  Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος, Ι.Π. Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος, Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμης Κοτζιάς, Πηνειού Αλέξης Καστρινός, αντιδήμαρχοι και στελέχη των Δήμων Ακτίου – Βόνιτσας, Καλαβρύτων, Ήλιδας και Πύργου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας Τάσος Γιακουμής, εκπρόσωπος του βουλευτή Ιάσονα Φωτήλα, μέλος Π.Σ. του Ποταμιού Δημήτρης Αβραμίδης και ο Συντονιστής Πάτρας Ανδρέας Κοσμάτος, εκπρόσωποι της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών, πολιτιστικών και εκπολιτιστικών Συλλόγων κ.α.

Θεόδωρος Παπαθεοδώρου: Αλληλεγγύη, Ασφάλεια και Κοινωνική συνοχή για το προσφυγικό

Η συζήτηση για τη χωροθέτηση Κέντρου  φιλοξενίας προσφύγων στην Αχαΐα έχει πλέον ανοίξει και σύντομα οι αυτοδιοικητικές αρχές θα καταλήξουν σε μία οριστική πρόταση προς το Υπουργείο Εσωτερικών. Η Πάτρα έχει βιώσει στο πρόσφατο παρελθόν τα προβλήματα μίας ασυντόνιστης και ανεξέλεγκτης παραμονής χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, καθώς και τις επιπτώσεις τους σε κοινωνικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο.  Αυτή η εμπειρία θα πρέπει να μας οδηγήσει, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18ης Μαρτίου, στη διαμόρφωση μίας συνεκτικής, οργανωμένης και βιώσιμης  λύσης για την υποδοχή προσφύγων στην περιοχή μας.
Έχοντας παρακολουθήσει το θέμα αυτό από την αρχή της εκδήλωσής του, η γνώμη μου είναι ότι η όποια απόφαση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τρείς βασικές προϋποθέσεις:
1. Θα πρέπει να στηρίζεται στη σύμπραξη και στη συναίνεση όλων των τοπικών φορέων (Περιφέρειας, Δήμων, κοινωνικών φορέων, Εκκλησίας, ΜΚΟ), αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. Θα πρέπει να ληφθεί μία κοινά αποδεκτή απόφαση και να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με το λαό της Αχαΐας. Το προσφυγικό είναι ένα μείζον εθνικό θέμα, στο οποίο δεν χωρούν υπεκφυγές ή ιδεολογήματα τύπου να ανοίξουν τα σύνορα και να επιτραπεί η διέλευση όλων προς την Ευρώπη κλπ. Δεν χωρούν επίσης ξενοφοβικές αντιδράσεις που ομνύουν μεν γενικά στον ανθρωπισμό, αλλά αποστρέφονται τους πρόσφυγες, καλλιεργώντας εθνικολαϊκιστικά και ρατσιστικά σύνδρομα. Η δημοκρατική Αχαΐα οφείλει να συμβάλει οργανωμένα στη συλλογική προσπάθεια, στην κρίσιμη αυτή περίοδο για τη χώρα. 
2. Η χωροθέτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει ολοκληρωμένες δομές υποδοχής, οι οποίες θα καθιστούν βιώσιμη την οποιαδήποτε λύση τελικά επιλεγεί. Τούτο σημαίνει ότι εκτός από το χώρο παραμονής θα πρέπει να προβλεφθούν από τώρα οι παράλληλες δομές για την κατοχύρωση της ασφάλειας και  της σίτισης, αλλά και  για την εξυπηρέτηση των υγειονομικών, εκπαιδευτικών, θρησκευτικών αναγκών των προσφύγων. Είναι ζήτημα προστασίας της κοινωνικής συνοχής αυτή η έγκαιρη πρόβλεψη, ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή των κέντρων αυτών σε γκέτο εξαθλίωσης και παραβατικότητας. Θεωρώ σημαντικό το ότι η προσωρινή εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή μας πρέπει να γίνει σε συνθήκες ασφάλειας ιδιαίτερα όταν γνωρίζουμε τις δράσεις των διαφόρων παράνομων κυκλωμάτων τα οποία εκμεταλλεύονται αυτή την ανθρωπιστική κρίση. Είναι αυτονόητο, έτσι,  ότι πρέπει να αποκλειστεί οποιαδήποτε χωροθέτηση πλησίον του λιμανιού, αλλά και άλλων χώρων που δεν θα πληρούν τις συνθήκες ελέγχου και ασφάλειας.
3. Το ζήτημα της χωροθέτησης είναι απολύτως συναφές με τον καθορισμό από τώρα του αριθμού των προσφύγων και της διάρκειας παραμονής τους στα κέντρα που θα δημιουργηθούν στην Αχαΐα. Ο αριθμός δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτος, ούτε η διάρκεια παραμονής αόριστη. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ένα διαρκές κοινωνικό πρόβλημα στην περιοχή. Επίσης είναι απαραίτητο να καθοριστεί ξεκάθαρα ο τύπος αυτών των κέντρων(κλειστά ή ανοιχτά), στο βαθμό που μετά τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλος αριθμός προσφύγων να χαρακτηριστούν ως παράτυποι μετανάστες. 
Στη διαχείριση του προσφυγικού, έχουν γίνει μέχρι τώρα τραγικά λάθη από την Κυβέρνηση. Μας δίνεται σήμερα η δυνατότητα, σε επίπεδο τοπικών θεσμών και κοινωνίας να αποφύγουμε την επανάληψή τους και να διαμορφώσουμε μία λύση που κατοχυρώνει την αλληλεγγύη, την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή.


Πελετίδης: Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους!
«Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε το δράμα χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών , που διωγμένοι από τις πατρίδες τους, αναζητούν μία καλύτερη ζωή. Είναι πρόσφυγες και μετανάστες, με ή χωρίς χαρτιά,  που έχουν περπατήσει χιλιάδες χιλιόμετρα σε άθλιες συνθήκες, προκειμένου να φτάσουν στην χώρα μας και να βρουν δρόμο διαφυγής προς άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην χώρα μας έχουν φτάσει τους  50.000, οι οποίοι με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις θα εγκλωβιστούν στην χώρα μας. 
Οι άνθρωποι αυτοί φεύγουν από τις χώρες τους λόγω των γενικευμένων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και εσωτερικών συγκρούσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Συγκρούσεων που γίνονται από τις αστικές τάξεις των χωρών τους, ανάμεσα σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς,  γιατί δεν τα βρίσκουν στο μοίρασμα της “λείας” τους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που αυτό έχει για τους λαούς των χωρών αυτών. Οι πόλεμοι και η προσφυγιά ,  γεννιούνται από το ίδιο το σύστημα στο οποίο σήμερα ζούμε, τον καπιταλισμό.
Οι ΝΑΤΟικοί και οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές που άναψαν την φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που εξόπλισαν και χρηματοδότησαν δολοφονικές οργανώσεις , όπως το “Ισλαμικό Κράτος” αφού άνοιξαν για λίγο τις πόρτες της ΕΕ δηλώνοντας πως οι “πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι”, τώρα κλείνουν τη στρόφιγγα, διαλέγοντας τους απολύτως αναγκαίους για τα μονοπώλια τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γερμανία που δήλωσε πως θέλει 500.000 πρόσφυγες για εργατικό δυναμικό.
Τους υπόλοιπους – την μεγάλη πλειοψηφία – τους εγκλωβίζουν στην Ελλάδα , τους “επιστρέφουν” πίσω στην κόλαση του πολέμου και της φτώχειας. Βαφτίζουν τους Αφγανούς , ακόμα και τους Σύριους πρόσφυγες πολέμου οικονομικούς μετανάστες, σπέρνουν την διχόνοια σε πρόσφυγες διαφορετικών εθνικοτήτων,  φτάνουν στο σημείο να δηλώνουν χωρίς να ντρέπονται , ότι θα “επιστέφονται” στην δήθεν “ασφαλή τρίτη χώρα” Τουρκία, ακόμα και άνθρωποι που χρειάζονται διεθνή προστασία. Ετοιμάζουν μαζικές επαναπροωθήσεις προσφύγων, καταπατώντας βάναυσα τη συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες , ότι θετικό έχει απομείνει από το διεθνές Δίκαιο. 
Κυβέρνηση και ΕΕ , με την σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων της 'εθνικής γραμμής” για το προσφυγικό έχουν επιδοθεί σε ένα άγριο αλισβερίσι με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας , σφραγίζουν το Αιγαίο για τους πρόσφυγες και το παραδίδουν στο ΝΑΤΟ και τους συνοριακούς ελέγχους της ΕΕ, αυξάνοντας τους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Υποστηρίζουν, πως δήθεν θέλουν να προστατέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες από τους πνιγμούς και από τα νύχια των δουλεμπόρων , όταν γνωρίζουν ότι τα μέτρα καταστολής στα σύνορα, ο εγκλωβισμός στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, χωρίς την θέληση τους , φουντώνουν τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και αυξάνουν το αριθμό των θανάτων. 
Όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, που είναι με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, στην ουσία εμπαίζουν τους λαούς. Στα λόγια είναι αλληλέγγυοι στο δράμα των προσφύγων, στην πράξη όμως συμμετέχουν σε κάθε βήμα, υπογράφουν και εφαρμόζουν αποφάσεις της ΕΕ, συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις,  που οξύνουν το πρόβλημα. 
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι απειλή. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που γνωρίζει καλά από προσφυγιά, ξέρει πως σκηνές σαν τις σημερινές που βλέπουμε οι Έλληνες τις έχουν ξαναζήσει . Φιλοξενούσαν Έλληνες της Σμύρνης, της Μικράς Ασίας καράβια και τρένα πλημμύριζαν με Έλληνες για τις ΗΠΑ, την Γερμανία, το Βέλγιο όπως σήμερα τα φουσκωτά και τα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων γεμίζουν με ξεριζωμένους. 
Αντίστοιχη πείρα έχει και η πόλη μας παλαιότερα με Αφγανούς και Πακιστανούς μετανάστες, που πέθαιναν κάτω από τις ρόδες νταλικών προσπαθώντας να φτάσουν στην χώρα προορισμού τους. Ήταν το αποτέλεσμα των κανονισμών του Δουβλίνου Ι και ΙΙ , της συνθήκης Σέγκεν, που αποτελούν εμπόδια στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, εγκλωβίζουν τους μετανάστες στην χώρα μας, ενώ έχουν προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ. Προβλέπουν συνοριακούς ελέγχους, δίνουν το πράσινο φως για κλειστά σύνορα , φράχτες, πλαφόν προσφύγων , hot spots.  
Απαιτούμε  από την Κυβέρνηση και τα αντίστοιχα υπουργεία , να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες , για την καταγραφή και την μετεγκατάσταση στις χώρες που επιθυμούν , με διαδικασίες που δεν θα προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια . 
Με βάση τη συνθήκη της Γενεύης του 1951,  να αναγνωριστούν τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του πρόσφυγα και του αιτούντος άσυλο για όλες τις εθνικότητες που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ ότι έχουν το προσφυγικό προφίλ, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι Αφγανοί πρόσφυγες. Να σταματήσουν τα αστυνομικά μέτρα καταστολής προσφύγων στα σύνορα με το κλείσιμο τους όπως συμβαίνει σήμερα στην ΠΓΔΜ και σε άλλες χώρες. Να σταματήσει η επιβολή πλαφόν στον αριθμό αιτήσεων ασύλου , στην λογική της αναλογικής κατανομής σε βάθος χρόνου , με βάση τις ποσοστώσεις που έχει αποφασίσει η ΕΕ, πρακτική αντίθετη με βάση το Προσφυγικό Δίκαιο. 

Είμαστε αντίθετοι στην δημιουργία hot spots που δημιουργούν μόνο συνθήκες εγκλωβισμού. Αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ελαχίστων προσφύγων , μόνο όσων επιλέξουν με βάση τις ανάγκες  των μονοπωλίων κρατών μελών της ΕΕ, και οι υπόλοιποι θα παραμένουν μαζικά εγκλωβισμένοι.
Η θέση μας εξακολουθεί να είναι η δημιουργία ανοιχτών και δημοσίων , προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων , που θα λειτουργούν με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτές τις δράσεις να μην υπάρχει καμία εμπλοκή ΜΚΟ, που και ο ρόλος μερικών είναι τουλάχιστον ύποπτος. Δημιουργεί ερωτηματικά το τελεσίγραφο της αποκεντρωμένης διοίκησης, που ζητά από τους δήμους να καταγράψουν και να αποστείλουν τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή τους.
  Σε αυτά τα κέντρα, να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, εγκύους, ΑΜΕΑ, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας οργάνων. 
Το Υπουργείο Εσωτερικών, με σχετικό του έγγραφο, ζητά από τους δήμους να υποδείξουν κατάλληλους χώρους, που δεν χρησιμοποιούνται, για φιλοξενία προσφύγων για την αντιμετώπιση, όπως ισχυρίζεται, εκτάκτων αναγκών. Με βάση τη δική μας αντίληψη και τα κριτήρια, που αφορούν τις ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας σε αξιοπρεπείς δημόσιους χώρους, όπου θα παρέχονται όλες οι υπηρεσίες που περιγράψαμε παραπάνω, σαν Δήμος, δεν διαθέτουμε τέτοια υποδομή. Εννοείται ότι δεν συμφωνούμε και δεν προτείνουμε χώρους όπως ελεύθερα οικόπεδα, εκθεσιακά κέντρα, γήπεδα, κ.α. που το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί, με το έγγραφό του, κατάλληλους.
Για τον σκοπό της προσωρινής φιλοξενίας μπορούν να αξιοποιηθούν και να μετασκευαστούν υποδομές του κράτους, του δημοσίου, του Υπουργείου Αμύνης και άλλων οργανισμών, όπως π.χ. αχρησιμοποίητα κτήρια του δημοσίου, ξενοδοχεία, ανενεργά στρατόπεδα,  κατασκηνώσεις που δεν χρησιμοποιούνται, με κριτήριο πάντα την ικανοποίηση των αναγκών των προσφύγων αλλά και των κατοίκων της περιοχής. 
Με έναν τέτοιο προσανατολισμό θα μπορούσε να λειτουργήσει χώρος προσωρινής φιλοξενίας στην περιοχή μας, ώστε να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες σε ανθρώπινες συνθήκες και να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια.
Ο χώρος αυτός, να λειτουργεί κάτω από την αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής,  για όσο διάστημα διαρκούν οι διαδικασίες πρώτης υποδοχής, περίθαλψης, καταγραφής και προετοιμασίας των εγγράφων ,που θα επιτρέψει την ασφαλή συνέχιση του ταξιδιού όσων θέλουν. Όσοι επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να γίνει η εξέταση των αιτημάτων ασύλου. 
Ο Δήμος θα συνεχίσει να βρίσκεται αλληλέγγυος και θα στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο τους ανθρώπους αυτούς αξιοποιώντας όλες τις υποδομές και τις δυνατότητες που έχει αξιοποιώντας το σύνολο των δομών και των υπηρεσιών του. 
Είμαστε αλληλέγγυοι, στηρίζουμε τον αγώνα των προσφύγων και των μεταναστών για μία καλύτερη ζωή. 
Καλούμε τον λαό της Πάτρας να συνεχίζει να εκφράζει την αλληλεγγύη του απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Να παλέψει ενάντια στις αποφάσεις κυβέρνησης και ΕΕ, ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ και των μηχανισμών της ΕΕ στα σύνορα, , που οδηγούν στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων και στο μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. 
Για την απευθείας μεταφορά τους από τις γειτονικές χώρες πρώτης υποδοχής και την Ελλάδα στις χώρες τελικού προορισμού τους.
Για να σταματήσει το αίσχος του Πειραιά, του Ελληνικού, της Ειδομένης και να υπάρξουν ανθρώπινοι χώροι φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με ευθύνη του κράτους και όχι των διάφορων ΜΚΟ - επιχειρήσεων ή ύποπτων ΜΚΟ.
Ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά τους πολέμους, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, την φτώχεια, τα μαζικά κύματα μεταναστών.
Να απομονώσει τους φασίστες και ναζιστές , τη Χρυσή Αυγή, που εκμεταλλευόμενοι τα προβλήματα από τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, διαδίδουν την αποκρουστική θεωρία τους. 

Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους!

Σύνθετη και δύσκολη η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος – Προγραμματίζεται νέα σύσκεψη Περιφερειάρχη και Δημάρχων – Τι δηλώνουν Κατσιφάρας, Παπαθεοδώρου, Πελετίδης Σύνθετη και δύσκολη η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος – Προγραμματίζεται νέα σύσκεψη Περιφερειάρχη και Δημάρχων – Τι δηλώνουν Κατσιφάρας, Παπαθεοδώρου, Πελετίδης Reviewed by imerisios.gr on 8:14:00 μ.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.