Παύλος Σούλης: «Ήταν μία ειλικρινής προσπάθεια» - Μιλά στο imerisios.gr και σχολιάζει τη φετινή διοργάνωση, το δικό του λάθος και μοιράζεται τις εμπειρίες και τις προτάσεις του για το Πατρινό Καρναβάλι


Λένε ότι η «εκδίκηση» «είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο» και μόνο κάπως έτσι μπορεί να δικαιολογηθεί ο ενθουσιασμός μου όταν κάθισα δίπλα τον Παύλο Σούλη προκειμένου να μιλήσουμε για το φετινό καρναβάλι. Βλέπετε αυτή τη φορά τις ερωτήσεις θα τις έκανα εγώ, και όχι ο κύριο Παύλος, όπως τον αποκαλούσα πριν από αρκετά χρόνια ως μαθητής του!

Ευφυής μαθηματικός που ξέφευγε από τα όρια του βιβλίου, ασχολείται και με τη σκηνοθεσία αλλά κάθε χρόνο τέτοια εποχή προτεραιότητα του είναι το καρναβάλι!

Λίγες ώρες πριν την κορύφωση του Πατρινού Καρναβαλιού, ο Παύλος Σούλης, μίλησε στο imerisios.gr για τη φετινή διοργάνωση στην οποία είχε ενεργό ρόλο. Γύρισε το χρόνο πίσω, αναπολώντας στιγμές του παρελθόντος και μοιράστηκε μαζί μας το όραμά και τις ανησυχίες του για το Πατρινό Καρναβάλι.


Πως κρίνει τη φετινή διοργάνωση

Η συζήτησή μας ξεκίνησε από τη φετινή διοργάνωση όπου δεν θα μπορούσα να μην ρωτήσω την άποψη του για όλα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν τον τελευταίο καιρό. 

Αποποιούμενος κάθε πολιτική ταυτότητα, ο Παύλος Σούλης θεωρεί ότι η φετινή διοργάνωση ήταν «πιο ειλικρινής, παρόλο που δεν είχε πολύ καλή οργάνωση» και εξηγεί «Μπορεί οι άνθρωποι του Δήμου να μην έχουν την πείρα ωστόσο έχουν διάθεση να μάθουν και είναι πολύ σημαντικό.» 
Ανατρεπτικός και ο ίδιος, τάσσεται υπέρ των αλλαγών που έγιναν στην Καρναβαλική και τη Γνωμοδοτική επιτροπή, λέγοντας ότι θα έκανε «ακόμα πιο απότομες αλλαγές» εάν ήταν στη θέση του Προέδρου με μία διαφορά όμως «θα φρόντιζε να είναι άνθρωποι που πέρα από την αγάπη τους και τη θητεία τους για το καρναβάλι κάνουν και κάτι άλλο που σχετίζεται με καλλιτεχνία.» Είναι βασικό, υποστηρίζει και συνεχίζει «Νέα πρόσωπα που μπήκαν στη Γνωμοδοτική με βρίσκουν σύμφωνο και το άξιζαν, παρόλα αυτά πρέπει να γίνει και άλλη δουλεία με γνώμονα όχι το ο γνωστός του γνωστού που γινόταν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά με ανθρώπους που πραγματικά θέλουν να δουλέψουν.»

Η αναβολή και το επικοινωνιακό αποτέλεσμα της Τελετής Έναρξης

Εστιάζοντας στη Τελετή Έναρξης, θεωρεί ότι η αναβολή της πήρε μία έκταση πολιτικής χροιάς και πόλωσης που ο ίδιος δεν κατάλαβε ποτέ. Όπως λέει, παρακολούθησε την τελετή παρέα με φίλους του σκηνοθέτες από το σπίτι του στην Αθήνα και υιοθετώντας την άποψή τους θεωρεί ότι υπήρχαν όλα τα στοιχεία να είναι το «τέλειο opening μιας φιέστας…. Οι θεατρικές σημειολογικές αναφορές σε καρναβάλια της Ελλάδας, της Βενετίας και της Βραζιλίας ήταν αξιοσημείωτες ωστόσο αυτό που έλλειπε ήταν ο συντονιστής σκηνοθέτης αλλά και η προετοιμασία ώστε να υπάρχει ροή.» Καταλήγοντας υποστηρίζει ότι «Δεν υπάρχει μου άρεσε δεν μου άρεσε, το θέμα είναι εάν επικοινώνησε και εμένα μου είπε πράγματα.»Η πυξίδα που αποπροσανατόλισε πρόσκαιρα  τους κυνηγούς

Η συζήτηση γρήγορα έφτασε στο Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού, στο οποίο είχε και ενεργό συμμετοχή ως μέλος τη τετραμελούς Επιτροπής διεξαγωγής του.  Μία λάθος πυξίδα, ένα λάθος σημείο στο χάρτη ήταν αρκετό για να περιπλέξει ακόμα περισσότερο και από τους γρίφους την εξέλιξη της δεύτερης πλοήγησης. «Ήταν λάθος δικό μου» μου λέει προλαβαίνοντας με πριν ακόμα τον ρωτήσω κάτι. Το συγκεκριμένο παιχνίδι το είχε σχεδιάσει πλήρως ο Παύλος Σούλης, και για το λόγο αυτό ανέλαβε από τη πρώτη στιγμή την πλήρη ευθύνη του λάθους που ταλαιπώρησε για λίγο τους κυνηγούς. Όπως εξηγεί «Ο αρχικός χάρτης ήταν να τυπωθεί σε Α2 αλλά ελλείψει χρημάτων τυπώθηκε σε Α3.» και εξηγεί «Το λάθος ήταν ότι τοποθέτησα την πυξίδα στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο ενώ έπρεπε να είναι στο γήπεδο του Απόλλωνα σύμφωνα με την επίλυση του γρίφου, σημείο όμως που δεν απεικονιζόταν στο χάρτη. Ουσιαστικά θεώρησα ότι στο σημείο που στην πραγματικότητα είναι το Παμπελοπονηνησιακό ήταν αυτό του Απόλλωνα. Τραβώντας έτσι τις μεσοκάθετους του τριγώνου αυτές οδηγούσαν στο σημείο κοντά στο Φάρο όπου και ήθελα να καταλήξουν τα πληρώματα.

Όταν κατάλαβα τι έχει συμβεί έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου, δεν έχω τι να πω γιατί έχω υπάρξει κυνηγός και δεν είναι το πώς θα εξελισσόταν το παιχνίδι αλλά ότι έχω ταλαιπωρήσει ανθρώπους και αυτό ήταν κάτι που με στεναχώρησε πολύ.

Ο Άγγελος Πολυδορόπουλος θέλησε να αναλάβει την ευθύνη του λάθους ωστόσο θεώρησα σωστό και είπα ότι στο τέλος του παιχνιδιού θα πω ότι το λάθος ήταν δικό μου όπως και έκανα.

Την επόμενη μέρα η απόφαση ήταν να βαθμολογηθεί η αιτιολόγηση από τη στιγμή που όλα τα πληρώματα έφτασαν στο σημείο. Κατέθεσα τη λύση μου και όλοι μαζί βαθμολογήσαμε. Μετά από αυτή τη βαθμολόγηση, για το τέταρτο σημείο δεν συμμετείχα στη διαδικασία της βαθμολόγησης.»

Η πρόταση για τον κρυμμένο θησαυρό

Τι θα μπορούσε να κάνει όμως το παιχνίδι πιο ελκυστικό; Ο Παύλος Σούλης προτείνει τη δημιουργία δύο διαφορετικών παιχνιδιών κρυμμένου θησαυρού. Όπως εξηγεί, «προκειμένου να μην παρατηρείται το φαινόμενο να ξεκινούν το κυνήγι αρκετά πληρώματα και τελικά να φτάνουν λίγα στο τερματισμό, θεωρεί σκόπιμο να διοργανώνεται ένα παιχνίδι για πληρώματα  που έστω και μία φορά έχουν τερματίσει στη δεκάδα και ένα άλλο για όλα τα υπόλοιπα πληρώματα που είτε ξεκινούν για πρώτη φορά είτε δεν έχουν καταφέρει να μπουν ποτέ στη δεκάδα,  όχι γιατί δεν ήταν αρκετά έξυπνοι αλλά γιατί μπορεί να μην έχουν τα τόσα πολλά μέλη για να τρέξουν.» Το δεύτερο παιχνίδι, σημειώνει, «θα περιλαμβάνει γρίφους και δοκιμασίες μικρότερης δυσκολίας προκειμένου να μάθουν το παιχνίδι.» 

Διαδικτυακός Κρυμμένος Θησαυρός

Η συζήτησή μας δεν θα μπορούσε να μην επεκταθεί στο Διαδικτυακό Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού, εμπνευστής του οποίου ήταν ο ίδιος. Η μη διεξαγωγή του παιχνιδιού, που φέτος θα συμπλήρωνε δέκα χρόνια παρουσίας στο Πατρινό Καρναβάλι, αποδίδεται σε «λάθος συνεννόηση» που κατά τον Παύλο Σούλη «προς τιμή του παραδέχτηκε ο Πρόεδρος του Καρναβαλιού». Παρόλα αυτά  δεν παραλείπει να υπενθυμίσει τη δέσμευσή του Προέδρου ότι «μετά το καρναβάλι θα ξεκινήσει κατευθείαν, με τις προδιαγραφές που απαιτούνται ώστε η πλατφόρμα πλέον να ανήκει στο Δήμο». Σημειώνει δε ότι «όλα αυτά τα χρόνια ο Δήμος πλήρωνε περίπου 3000 χιλιάδες ευρώ για ένα update  σε ετήσια βάση χωρίς όμως να έχει την πνευματική ιδιοκτησία του παιχνιδιού».Ξεδιπλώνοντας το άλμπουμ των καρναβαλικών αναμνήσεων

Γεμάτος καρναβαλικές εμπειρίες, πράγμα που καταλαβαίνει ο καθένας συζητώντας μαζί του, του ζήτησα να ξεφυλλίσουμε μαζί το καρναβαλικό του άλμπουμ φέρνοντας στο μυαλό εικόνες που θέλει απλά να θυμάται.

Η στιγμή που θυμάμαι…

«Τρέχουμε για τον κρυμμένο θησαυρό και ενώ βρισκόμαστε έξω από το κάστρο της Πάτρας με προορισμό την Αρέθα το αυτοκίνητο μας που ήταν της κακιάς ώρας , ξεμένει… δεν χάνω χρόνο κατεβαίνω και συνεχίζω να τρέχω χωρίς να αντιλαμβάνομαι την τεράστια απόσταση που απομένει μέχρι το σημείο εκείνο… Σαν από μηχανής Θεός εμφανίζεται ένα ντάτσουν με παιδιά από το πλήρωμα 57 και με παίρνουν μαζί τους… αυτοί έχουν ήδη ανοίξει στην καρότσα και τρώνε ένα ταψί γαλακτομπούρεκο… και τη στιγμή που πάω να φάω, φρενάρει ο οδηγός και όλο το γλυκό πέφτει επάνω μου… δεν φαντάζεστε πως έφτασα στον τερματισμό και τι γέλια έκαναν οι υπόλοιποι» 
Τι μου λείπει…
«Νοσταλγώ από τα προηγούμενα καρναβάλια τις παρελάσεις και την προετοιμασία όπως την έζησα …Τις αμφιέσεις, όχι όμως ως προς την ποιότητα. Πιστεύω ότι υπάρχει κάποιου είδους ιερότητα από κάποια πληρώματα μην τους πειράξεις λίγο τη στολή… έχει χαθεί ο αυθορμητισμός, είναι περισσότερο στυλιζαρισμένο.» Από εκδηλώσεις «Το ζωγραφίστε μου έχει λείψει , διότι έβγαζε την καλλιτεχνική φύση των παιδιών και είχε να δώσει πολλά πράγματα.»

Τι προτείνω…

«Θα καταθέσω πρόταση ώστε εάν εγκριθεί να ξεκινήσει άμεσα η προετοιμασία της. Το ένα σκέλος έχει να κάνει με το διαδικτυακό, δηλαδή να κάνουμε ένα παιχνίδι μητροπολιτικό που θα συνδέσουμε το καρναβάλι με άλλα καρναβάλια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με ερωτήσεις δικές τους… ένα παιχνίδι πολύγλωσσο. Αλλά και μέσα στον κρυμμένο θησαυρό μία νέα φάση για την οποία δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο καθώς θα είναι μέσα στη πρόταση.»

Μεταφέροντας το καρναβάλι σε όλο το κόσμο

Λίγο πριν κλείσουμε τη συζήτησή μας δεν θα μπορούσα να μην τον ρωτήσω για τη νέα πρόκληση που έχει μπροστά του  αφού θα μεταφέρει το παλμό του πατρινού καρναβαλιού μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες.  . 
Το όνομά του άλλωστε για κάποιους αποτέλεσε έκπληξη όταν ανακοινώθηκε ότι θα παρουσιάσει τη μεγάλη παρέλαση για λογαριασμό της ΕΡΤ μαζί με την Νατάσσα Τραγουστή.

Ο ίδιος αρνείται πεισματικά να αγχωθεί, και προτιμά να διασκεδάσει, να ανέβει στα άρματα, να τσαλακωθεί μεταφέροντας το πραγματικό μήνυμα του Πατρινού Καρναβαλιού. Εξομολογείται ότι παρακολούθησε κάποιες μεταδώσεις του Άλκη Στέα θέλοντας να κρατήσει κάποιες χρήσιμες σημειώσεις, ωστόσο «χάθηκε σε αυτό που άκουγε» προτιμώντας να αφήσει το μολύβι κάτω και να απολαύσει τις στιγμές που ξυπνούσαν μνήμες του καρναβαλικού του παρελθόντος!

Άλλωστε όπως παραδέχεται «εμείς θέλουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, στόχος μας είναι να περάσουμε στον κόσμο αυτό που ζούμε στο δρόμο, πόσο πονάει η κάλτσα στο παπούτσι από τα λεφτά που έχουμε βάλλει μέσα, πως η μασκαράτα μας πονάει το λαιμό, πως χτυπάει η καρδιά μας φλερτάροντας στην παρέλαση!»

Αυτές τις στιγμές περιμένουμε να ζήσουμε όλοι και φέτος,
Καλή αντάμωση στο δρόμο και καλή μας διασκέδαση!!!

Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Παύλο Σούλη για το χρόνο, τις εμπειρίες, τις απόψεις και τις ιδέες που μοιράστηκε μαζί μου και μετέφερε μέσα από το imerisios.gr! 
Αλέξανδρος Βρης

Παύλος Σούλης: «Ήταν μία ειλικρινής προσπάθεια» - Μιλά στο imerisios.gr και σχολιάζει τη φετινή διοργάνωση, το δικό του λάθος και μοιράζεται τις εμπειρίες και τις προτάσεις του για το Πατρινό Καρναβάλι Παύλος Σούλης: «Ήταν μία ειλικρινής προσπάθεια» - Μιλά στο imerisios.gr  και σχολιάζει τη φετινή διοργάνωση, το δικό του λάθος και μοιράζεται τις εμπειρίες και τις προτάσεις του για το Πατρινό Καρναβάλι Reviewed by imerisios.gr on 1:00:00 μ.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.