15 πράγματα που δεν λέμε σε κάποιον με χρόνια ή αόρατη ασθένεια

Όταν λέτε τα ακόλουθα πράγματα  σε κάποιον χρόνια πάσχοντα , μπορεί να μην έχετε την πρόθεση να τον πληγώσετε.Πολλές φορές προσπαθείτε να νιώσετε κατανόηση ή συμπόνια. Οι αόρατες παθήσεις είναι τέτοιες που δεν τις βλέπεις κοιτάζοντας κάποιον. Αρρώστιες, όπως ο
διαβήτης τύπου 1, χρόνιες ημικρανίες,λύκος,σύνδρομο καθυστερημένης ορθοστατικής ταχυκαρδίας και ινομυαλγία μπορεί να μην επηρεάζουν την εμφάνιση σου αλλά επηρεάζουν το πώς λειτουργεί το σώμα σου και πώς αισθάνεται. Κάθε μέρα. Πιθανά για το υπόλοιπο της ζωής σου.
Ε,λοιπόν να 15 πράγματα που δεν πρέπει να του πείτε ποτέ: 
1.Δε φαίνεσαι άρρωστος.
Κανείς δεν δείχνει τι του συμβαίνει.Δεν εκδηλώνονται όλες οι ασθένειες εξωτερικά.
2.Είσαι πολύ νέος για να είσαι άρρωστος.
Μπορείς να αρρωστήσεις ή να υποστείς οποιαδήποτε στρεσσογόνα κατάσταση ανεξαρτήτου ηλικίας.Η ηλικία είναι τελείως άσχετο θέμα.Το να είσαι νέος δεν συνεπάγεται απαλλαγή από αρρώστιες.Όταν λέτε σε κάποιον αυτήν την κουβέντα,τον κάνετε να νιώθει ακόμα πιο ένοχος ή ντροπιασμένος που υποφέρει από αρρώστια που δεν ελέγχει, ενώ η κοινωνία περιμένει να είναι υγιής.Επιπλέον,επειδή έχεις μια πάθηση,δεν σημαίνει ότι θέλεις να σε αποκαλούν ‘’άρρωστο’’.
3.Όλοι κουράζονται.
Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια.Πολλοί άνθρωποι δεν κοιμούνται και ξεκουράζονται αρκετά.Η διαφορά όμως μεταξύ κάποιου με χρόνια πάθηση και τη σχετική κόπωση και κάποιου κατά τα άλλα υγιούς ανθρώπου είναι το επίπεδο της κόπωσης.Σίγουρα όλοι κουράζονται αλλά το είδος της κούρασης αυτό δεν είναι το ίδιο με ενός υγιούς ατόμου.
4.Απλώς έχεις μια κακά μέρα.
Αντί να στηρίξετε το άτομο,αγνοείτε προκλητικά τα συμπτώματά του.Οι χρόνιες παθήσεις σε ακολουθούν για πάντα.Μπορείτε να βρείτε τρόπους να βοηθήσετε αλλά σε μεγάλο μέρος οι χρόνια πάσχοντες περνάνε πολλές κακές μέρες μέσα στα χρόνια.
5.Πρέπει να είναι ωραίο που δεν χρειάζεσαι να πας σχολείο/στη δουλειά.
Φυσικά είναι ωραίο να κάνεις κοπάνα από το σχολείο ή παρατεταμένες διακοπές.Όταν όμως είσαι αναγκασμένος να μην πας στη δουλειά ή στο σχολείο ακόμα κι όταν θέλεις να πας,ε τότε είναι τελείως διαφορετικό.Οι χρόνια πάσχοντες δεν θέλουν να μένουν πίσω στα μαθήματά τους και δεν θέλουν να χάνουν τη δουλειά τους και να μην μπορούν να έχουν ένα εισόδημα.Ο καθένας θέλει την ανεξαρτησία του.
6.Πρέπει να αθλείσαι περισσότερο.
Η άσκηση είναι πολύ σημαντική και κανείς δεν το αρνείται.Βοηθάει κάθε πάθηση αλλά δεν είναι πανάκεια.Για χρόνια πάσχοντες οι σωματικοί περιορισμοί τους εμποδίζουν ακόμα περισσότερο από τις παραδοσιακές ασκήσεις.
7.Μακάρι να είχα χρόνο να πάρω έναν υπνάκο.
Δείτε το 3 και το 5 που σχετίζονται μ’αυτό.Για κάποιον χρόνια πάσχοντα του οποίου ο ύπνος δεν είναι πολυτέλεια αλλά μια αναγκαιότητα,το να ακούει αυτήν την κουβέντα είναι σαν χαστούκι στο πρόσωπο καθώς και η κουβέντα να  να έκανε ένα διάλειμμα από τη δουλειά ή το σχολείο του.
8.Η δύναμη της θετικής σκέψης.
Η θετικότητα είναι πολύ σημαντική και το να έχει κανείς αρνητική αντίληψη των πραγμάτων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ασθένεια.Αλλά η θετική αντίληψη δεν θεραπεύει την ασθένεια.Η θετική σκέψη για τους χρόνια πάσχοντες δεν τους βοηθάει στα συμπτώματά τους πάρα ότι βρίσκουν μια θετικότητα που απορρέει από την πάθησή τους.
9.Απλώς πιέσου.
Υπάρχει διαφορά με το να πιέσεις τον εαυτό σου πέρα από τα όριά σου.Σ’αυτήν την περίπτωση ο χρόνια πάσχων θα μείνει πίσω καθώς θα συνέρχεται από το ζόρισμα των δυνάμεών του.Η κουβέντα αυτή λοιπόν μπορεί να μην  είναι προσβλητική αλλά  είναι σαν να λέτε σε μαραθωνοδρόμο να τρέξει γρηγορότερα στο τελευταίο χιλιόμετρο.
10.Θα καλυτερέψουν τα πράγματα, κάνε υπομονή.
Η υπομονή είναι σημαντική αλλά δεν γίνονται καλά όλες οι παθήσεις οι χρόνιες.Η υπομονή είναι αρετή αλλά μην το λέτε αυτό σε κάποιον που θα έχει την πάθηση για όλη τη ζωή του.Επομένως υπολογίζοντας πώς θα ζήσεις μέσα στα όρια της αρρώστιας σου είναι πιο παραγωγικό από το να περιμένεις να γίνεις καλά.
11.Έχεις δοκιμάσει……
Την τάδε δίαιτα,βελονισμό, σούπερ μαγικούς κρυστάλους ,την παράξενη θεραπεία που έχω ακούσει αλλά δεν ξέρω τίποτα γι’αυτήν;Αν δεν είστε γιατρός και ο χρόνια πάσχων δεν σας ζητήσει τη συμβουλή σας,κρατείστε τη για τον εαυτό σας.Μην λέτε σ’ένα χρόνια πάσχοντα έτσι γιατί έχει δοκιμάσει κάθε διαθέσιμη επιλογή σ’αυτόν.
12.Θα έπρεπε να σταματήσεις…….
Δείτε το 11. Κάτι που είναι αποτελεσματικό για τον ένα,δεν αποτελεί λύση για τον άλλον,όπως ότι κάποιος έκοψε το αλάτι και έγινε καλά.Κρατήστε τις μη επαγγελματικές,ιατρικές συμβουλές σας για τον εαυτό σας γιατί σπαταλάτε χρόνο και πιθανά προσβάλλετε ή αποθαρρύνετε έναν χρόνια πάσχοντα.
13.Είναι όλα στο κεφάλι σου /είσαι αγχωμένος/καταθλιπτικός/ανήσυχος.
Το άγχος,η κατάθλιψη,η ανησυχία μπορούν να κάνουν τα συμπτώματα των χρόνιων παθήσεων χειρότερα αλλά δεν τα προκαλούν.Λέγοντας αυτήν την κουβέντα μόνο συμβάλλετε στο άγχος του χωρίς να τον βοηθάτε να δει κάτι που δεν είδε πριν.
14.Πρέπει να βγαίνεις έξω περισσότερο.
Η αλλαγή σκηνικού μπορεί να βοηθήσει και οι ώρες έξω είναι καλό για τη υγεία αλλά δεν είναι ενθαρρυντική κουβέντα.Ο χρόνια πάσχων θέλει να βγαίνει περισσότερο(δείτε το 5).Απλώς τον κάνετε να νιώθει ένοχος που δεν μπορεί να κάνει κάτι που ήδη θέλει και προσπαθεί.Ο χρόνια πάσχοντες  θα συμφωνήσουν μαζί σας αλλά δεν θέλουν την ενοχή από πάνω.
15.Παίρνεις πάρα πολλά φάρμακα.
Οι άνθρωποι διαφέρουν στη γνώμη τους για το αν βοηθούν ή όχι οι φαρμακευτικές αγωγές.Σε μερικές περιπτώσεις,είναι απαραίτητες.Γι’αυτό να κρατάτε την κρίση για τον εαυτό σαςΟι χρόνια πάσχοντες κάνουν πολλά πράγματα για να ζήσουν  όσο πιο φυσιολογική ζωή μπορούν και η αγωγή είναι ένα μικρό κομμάτι του παζλ.
Τώρα που ξέρετε τι δεν πρέπει να πείτε ,μπορείτε να σχετιστείτε στη ζωή σας καλύτερα με τους χρόνια πάσχοντες.
Και θυμηθείτε: το απόλυτα δυνατό και ανώτερο πράγμα που μπορείτε να πείτε σ’εναν χρόνια πάσχοντα είναι:
‘’Σε πιστεύω’’
Θα εκπλαγείτε πόσο καλό θα τους κάνει!
15 πράγματα που δεν λέμε σε κάποιον με χρόνια ή αόρατη ασθένεια 15 πράγματα που δεν λέμε σε κάποιον με χρόνια ή αόρατη ασθένεια Reviewed by Νίκη Παπαλεξοπούλου (facebook.com/niki.papalexopoulou) on 2:30:00 π.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.