Πραγματοποιήθηκε η εθελοντική καταγραφή για τις εκθαλασσωμένες Caretta caretta

Πραγματοποιήθηκε τη Μ. Δευτέρα 25/06 η εθελοντική καταγραφή για τις νεκρές εκθαλασσωμένες χελώνες Caretta caretta στις βορειοδυτικές ακτές της Πελοποννήσου. Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων
Κοτυχίου-Στροφυλιάς (ΦΔΥΚΣ) σε συνεργασία με το Agro-Περιβαλλοντικό Γραφείο του κ. Διονύση Μαμάση και με τη συμμετοχή εθελοντών, κατέγραψαν στις παραλίες από Καυκαλίδα Κυλλήνης (Π.Ε. Ηλείας) μέχρι και το Κάστρο Ρίου (Π.Ε. Αχαΐας) τις  εκθαλασσωμένες θαλάσσιες χελώνες.
Η μεγάλη ανησυχία επιβεβαιώθηκε εντοπίζοντας  24 νεκρές από τις οποίες οι 19 εντοπίστηκαν εντός της ακτογραμμής του Εθνικού Πάρκου (από τον Άραξο μέχρι και τις Αλυκές Λεχαινών). Οι υπόλοιπες καταγράφηκαν στις παραλίες της Καυκαλίδας Κυλλήνης, στη Μυρσίνη, στη Λακκόπετρα και 2 από αυτές στα Καμίνια και στο Κάστρο Ρίου που είχαν ήδη αναφερθεί από πολίτες. Μάλιστα την Παρασκευή 6/05 άλλη μια νεκρή χελώνα εντοπίστηκε στην παραλία του Μονοδεντρίου Βραχναιϊκων.
Τα ανησυχητικά αποτελέσματα των καταχωρήσεων θα κοινοποιηθούν στις Λιμενικές αρχές, στους Δήμους και στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με στόχο την λήψη βέλτιστων λύσεων για την θαλάσσια χελώνα πριν την αναπαραγωγική περίοδο.  
Παρακαλούνται οι πολίτες σε περίπτωση εντοπισμού εύρεσης νεκρής ακόμη και τραυματισμένης θαλάσσιας χελώνας να επικοινωνήσουν άμεσα στα τηλέφωνα 2693031939 (Φορέας Διαχείρισης), 6947938358 (Διονύσης Μαμάσης) 6980740070 (Ηλίας Τζώρας) και στις Λιμενικές Αρχές. Κάθε πληροφορία μπορεί να φανεί πολύτιμη για το απειλούμενο θαλάσσιο ερπετό.
Άμεση κρίνεται και η συνέχιση του προγράμματος παρακολούθησης για την προστασία της Caretta caretta στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφυλιάς όπου πέρσι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για πρώτη φορά από την ίδρυση και λειτουργία του ΦΔΥΚΣ  σημειώνοντας πολλαπλές δράσεις και έργο. Η παραλία του Εθνικού Πάρκου χαρακτηρίζεται ως (νέα) παραλία ωοτοκίας της Caretta-Caretta καθώς χρησιμοποιεί την περιοχή αυτή ως τροφικό πεδίο και χώρο αναπαραγωγής. 

Στην εθελοντική καταγραφή συμμετείχαν από τον Φορέα Διαχείρισης οι: Γ.Καραμπέρου Δασολόγος-Συντονίστρια, Α.Ζαχαροπούλου Περιβαλλοντολόγος, Β.Ορφανού Βιολόγος, Α. Αναγνωστοπούλου Δασολόγος και οι επόπτες φύλαξης Ε.Καραγιάννη, Ε. Σωτηροπούλου,  Η.Ιατρού, Α. Σουρμελής, Π.Πλώτας.
 Με το ΑGRO-Περιβαλλοντικό Γραφείο Δ.Μαμάσης συμμετείχαν οι: Δ.Μαμάσης Περιβαλλοντολόγος-Συντονιστής καταγραφής, Η.Τζώρας Ερευνητής πεδίου, Α.Ιωσηφάκης Τελειόφοιτος τμήματος επιστημών της θάλασσας, I. Μπουντανιόζου Γεωγράφος, Θ.Ασπρούδης, Δ.Τσιλιγκάνου.

Πραγματοποιήθηκε η εθελοντική καταγραφή για τις εκθαλασσωμένες Caretta caretta Πραγματοποιήθηκε η εθελοντική καταγραφή για τις εκθαλασσωμένες Caretta caretta Reviewed by imerisios.gr on 10:00:00 π.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.