Διακοπές στο Μουσείο! – Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 2ο Summer Camp 2016

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών το 2ο Summer Camp με τίτλο: «Διακοπές στο Μουσείο!» προσφέροντας στους μικρούς της φίλους δυο πενθήμερα εκπαιδευτικών δράσεων οι οποίες συνδυάζουν τη μάθηση με το παιχνίδι και την εικαστική δημιουργία.

Το σύνολο των δράσεων αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση προσέγγισης των αντικειμένων του Μουσείου μας, η οποία αξιοποιεί την προϋπάρχουσα εμπειρία των παιδιών, ενεργοποιεί τις αισθήσεις τους, αναπτύσσει τη φαντασία τους και τους προσφέρει γνώση και ψυχαγωγία μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργική αλληλεπίδραση. 

Από 11 έως 22 Ιουλίου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μικρά και μεγάλα μυστικά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, να ταξιδέψουν στην εποχή των μύθων και των θεών και να δημιουργήσουν με έμπνευση από τα αντικείμενα του Μουσείου. 

Αναλυτικά το πενθήμερο πρόγραμμα έχει ως εξής: 

Ημέρα 1η 
Από τον μύθο στην ιστορία 
Κάθε τόπος της πατρίδας μας έχει τον δικό του μύθο. Άραγε ποιος είναι ο μύθος της πόλης μας; Με αφορμή την αφήγηση του μύθου του Εύμηλου και του Ανθεία τα παιδιά θα ταξιδέψουν στον χρόνο, θα έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους εκείνης της μακρινής εποχής και θα ανακαλύψουν τα «ίχνη» τους στα αντικείμενα του Μουσείου. Στο τέλος θα εικονογραφήσουν με τον δικό τους τρόπο τον μύθο που άκουσαν.

Ημέρα 2η 
Μια φορά κι έναν καιρό στη Βούντενη
Ο Αγέλαος και η Κεραμεία με τα δυο τους παιδιά ζουν στη Βούντενη των μυκηναϊκών χρόνων. Πώς ήταν η ζωή τους; Τι δυσκολίες αντιμετώπιζαν; Πώς έμοιαζε το σπίτι τους; Ποιες ήταν οι καθημερινές τους ασχολίες; Τα παιδιά θα γνωρίσουν πτυχές της μυκηναϊκής εποχής, θα ανακαλύψουν ποικίλα αντικείμενα των μυκηναϊκών χρόνων και μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων θα ζωντανέψουν την ιστορία της οικογένειας των Μυκηναΐων. 

Ημέρα 3η 
Παίζω, παίζεις…παίζουμε 
Όλα άρχισαν όταν ο Νικοκλής έχασε το σακουλάκι με τους αστραγάλους τους. Άραγε τι να συνέβη; Μήπως κάποιος τους έκλεψε; Η ιστορία του Νικοκλή αποτελεί το μέσο για να μάθουν τα παιδιά για τα αρχαία παιχνίδια, να γνωρίζουν τα υλικά κατασκευής τους και τον τρόπο που παίζονταν. Στη συνέχεια ανακαλύπτουν τα παιχνίδια που βρίσκονται στο Μουσείο και κατασκευάζουν ένα αρχαίο παιχνίδι.

Ημέρα 4η 
Το δώρο του Απόλλωνα
Η μουσική συνόδευε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής των αρχαίων Ελλήνων. Η λύρα και ο αυλός ήταν τα πιο σημαντικά μουσικά όργανα ενώ δεν λείπουν και τα κρουστά όπως το τύμπανο και τα κρόταλα. Τα παιδιά θα ακούσουν τους μύθους των μουσικών οργάνων, θα ανακαλύψουν τα μουσικά όργανα και τους μουσικούς που κρύβονται στο Μουσείο και θα κατασκευάσουν το δικό τους μουσικό όργανο.

Ημέρα 5η 
Γραφέων ίχνη 
Πώς γεννήθηκε η γραφή; Ποια ήταν τα υλικά της γραφής; Πώς έμοιαζε το αρχαίο ελληνικό αλφάβητο; Τα παιδιά θα γνωρίσουν τη ιστορία της γραφής, θα ανακαλύψουν τα διαφορετικά είδη γραφής που υπάρχουν στα εκθέματα του Μουσείου και τέλος με οδηγό το αρχαίο ελληνικό αλφάβητο θα γράψουν το όνομά τους σε πήλινα όστρακα.

Ημερομηνίες διεξαγωγής
1ο πενθήμερο : 11-15 Ιουλίου.
2ο πενθήμερο : 18-22 Ιουλίου.
Η δράση απευθύνεται σε παιδιά 7-10 χρονών.
Αριθμός ατόμων: 20 παιδιά σε κάθε πενθήμερο τα οποία θα πρέπει να παρακολουθήσουν όλες τις προτεινόμενες δράσεις της εβδομάδας, συνολικής διάρκειας 15 ωρών.
Διάρκεια ημερήσιας δράσης: 3 ώρες με ένα μικρό διάλλειμα για ξεκούραση.
Ώρες διεξαγωγής: 10:00-13:00.
Υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης της δράσης: Αλεξία Μπαρδάκη, εκπαιδευτικός-μουσειοπαιδαγωγός.

Το σύνολο των δράσεων παρέχεται δωρεάν.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας θα δώσει προτεραιότητα σε νέους μικρούς επισκέπτες που επιθυμούν να ανακαλύψουν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών και που μέχρι σήμερα δεν είχαν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος στις δράσεις που προσφέρει.
Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου 2016.
Τηλ. Επικοινωνίας: 2610275070 και ώρες 9.00 –13.00.

Διακοπές στο Μουσείο! – Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 2ο Summer Camp 2016 Διακοπές στο Μουσείο! – Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 2ο Summer Camp 2016 Reviewed by imerisios.gr on 9:32:00 π.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.