Πόσο μας κλέβουν στην τιμή του καφέ


Χρυσό πληρώνουν οι Ελληνες τον καφέ, που αν και κοστίζει μόλις 17 λεπτά του ευρώ το φλιτζάνι, φτάνει να πωλείται μέχρι και 6 ευρώ. Οι Ελληνες χρυσοπληρώνουμε το πάθος μας για την καφεΐνη, αφού καταβάλλουμε διπλάσια τιμή σε σχέση με το εξωτερικό. 

Ενας freddo cappuccino στην Ελλάδα κοστίζει από 1,40 ευρώ (σε κυλικείο) μέχρι και 6 ευρώ. Ο ίδιος καφές στον Πύργο του Αϊφελ (Γαλλία) κοστίζει μεταξύ 2,50- 2,80 ευρώ, όπως και στο Μπιλμπάο (Ισπανία) και στο Βερολίνο (Γερμανία), ενώ από 1,80 μέχρι και 2,20 ευρώ κοστίζει στην Ιταλία. Την ίδια στιγμή στη Ν. Υόρκη και στο Μανχάταν η τιμή του κυμαίνεται στα 3 δολάρια. Οι συνολικές λιανικές πωλήσεις των 20.000 cafe στην Ελλάδα ξεπερνούν σήμερα τα 750 εκατ. ευρώ, όταν σε τιμές χονδρικής το κόστος αγοράς των καφέδων δεν ξεπερνά τα 140 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η χονδρική τιμή πώλησης του espresso φθάνει τα 25,50 ευρώ το κιλό, του καφέ φίλτρου τα 9,4 ευρώ το κιλό, του ελληνικού τα 8,80 ευρώ το κιλό και του στιγμιαίου τα 20 ευρώ το κιλό. 

Ανεξάρτητα από το πού τον απολαμβάνουν, ο καφές έχει εξελιχθεί στο πιο δημοφιλές ρόφημα για τους Ελληνες, καθώς καταναλώνουν το 0,64% της παγκόσμιας παραγωγής του φημισμένου προϊόντος, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στον κόσμο. Μολονότι το 71% της εγχώριας κατανάλωσης καφέ συνεχίζει να γίνεται κατ' οίκον, τελευταία στοιχεία δίνουν αυξητική τάση στη ζήτηση καφέ εκτός σπιτιού. Τάση που ευθύνεται για τη δημιουργία 500 -και πλέον- νέων cafe κάθε χρόνο. 

Το σημαντικότερο, ωστόσο, δέλεαρ για την εμφάνιση νέων επιχειρηματιών στο χώρο δεν είναι η αυξανόμενη κατανάλωση καφέ, αλλά τα κέρδη που αφήνουν οι κόκκοι του καφέ. 

Ολοι οι τύποι καφέ δίνουν κατά μέσο όρο 140 καφέδες, ενώ κάθε φλιτζάνι καφέ περιέχει 6-8 γραμμάρια προϊόντος. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι το κόστος για ένα φλιτζάνι καφέ, είτε αυτός είναι espresso είτε ελληνικός, δεν ξεπερνά τα 17 λεπτά. 
Πόσο μας κλέβουν στην τιμή του καφέ Πόσο μας κλέβουν στην τιμή του καφέ Reviewed by Νίκη Παπαλεξοπούλου (facebook.com/niki.papalexopoulou) on 7:30:00 π.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.