Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Lab The Dance Week/Patras @Dansarte

25 σπουδαστές του χορού θα έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν ένα κοινό πρόγραμμα μιας εβδομάδας με Μaster classes και ένα ανοικτό εργαστήριο που θα οδηγήσει σε παράσταση.


Διδάσκουν: Ειρήνη Αποστολάτου, Luke Jessop, Daiane Lopes da Silva, Μαρία Κολιοπούλου,  Στέφανος Μπιζάς, Γιάννης Καρούνης, Ερμής Μαλκότσης, Τίμος Ζέχας, Τατιάνα Λοβέρδου & Γιάννης Αντωνίου.
4-10 Ιουλίου 2016 
Τιμή Master Class/Laboratories: 80€  (Πακέτο, για τις 7 ημέρες), 15€  (1 Master Class)
Κέντρο Χορού και Τεχνών Dansarte  Καρόλου 1, Πάτρα
Κρατήσεις θέσεων στο e-mail loverdoutatiana@yahoo.gr  ή στο τηλ. 2610272668


Το πρόγραμμα

4-9 Ιουλίου
Γιάννης Αντωνίου (η τεχνική του Μπαλέτου ως εργαλείο έκφρασης)
Σε αυτό το μάθημα θα εργαστούμε μέσω μιας προσέγγισης που συνδυάζει την αυστηρή αρχιτεκτονική του μπαλέτου, με τις βασικές αρχές της ενσωμάτωσης. Έννοιες όπως: Σώμα-Νους-Δημιουργικότητα (Body - Mind - Creation, 360º)  ευαισθητοποίηση , ο χορός ως αίσθηση,  ρύθμιση του σώματος με αφετηρία το μηδέν ( το ουδέτερο σημείο άπειρων επιλογών) και την πρόσβαση στο σκελετικό σύστημα θα αναγνωρίσουμε τη τεχνική του Μπαλέτου ως ένα εργαλείο έκφρασης. Η πολυδιάστατη πρακτική που μπαλέτου που προτείνεται εδώ βοηθά στην ενίσχυση και σαφήνεια της σκέψης και δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης με ένα σώμα έτοιμο να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της τέχνης του χορού.


4 Ιουλίου

Ειρήνη Αποστολάτου & Luke Jessop (Contemporary Physical)
Το μάθημα θα περιέχει δυναμικές, σύνθετες, τεχνικά και σωματικά ασκήσεις και συνδυασμούς, εστιάζοντας στις λεπτομέρειες, σαφήνεια και ευκρίνεια. Περνώντας μέσα και έξω από το πάτωμα, ταξιδεύοντας μέσα από αυτό και μαθαίνοντας πως να το χρησιμοποιούμε όταν χορεύουμε, είναι ένας παράγοντας που το μάθημα αυτό ενθαρρύνει τον χορευτή να είναι ιδιαίτερα εφευρετικός και παιγνιώδης, όπως επίσης και δυνατός κινητικά και σωματικά. 

Ακόμα και αν το σώμα είναι ακίνητο, είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η δράση και η ακολουθία της κίνησης δεν σταματά να ρέει. Οι χορευτές καλούνται να βγούνε από τη “ζώνη ασφαλείας”/“comfort  zone” τους και να διατηρήσουν την πρόθεση και την ειλικρίνειά τους με τις επιλογές τους που έχουν κάνει σε όλη την διάρκεια του μαθήματος. Οι συνδυασμοί και οι οδηγίες θα “προκαλέσουν” τα όριά μας και προσκαλώντας μας να πάμε πέρα από αυτά.

5 Ιουλίου

Στέφανος Μπιζάς (Contemporary Dance)
Το μάθημα εξελίσσεται προοδευτικά, προετοιμάζοντας το σώμα μέσω ασκήσεων ενδυνάμωσης, γείωσης, στρέψης και επίγνωσης των κινητικών μέρων στον χώρο. Αποσκοπεί στην κατανόηση της πηγής της κίνησης είτε αυτή προέρχεται από το κέντρο είτε από τα άκρα. Στο τέλος όλα αυτά συνοψίζονται και αναμειγνύονται μαζί σε μια μεγάλη φράση, διαφορετικού επιπέδου δυσκολίας στην οποία εφαρμόζονται όλα τα στοιχεία τα οποία έχουν δουλευτεί στο μάθημα.


6 Ιουλίου

Daiane Lopes da Silva (“From Turtle to Tiger” concepts of yoga, qigong and tai chi)

 
 “From Turtle to Tiger” το μάθημα εξερευνά τις έννοιες της γιόγκα, το qigong και tai chi στην σύγχρονη χορευτική πρακτική. Σε αυτό το μάθημα, θα ανακαλύψουμε πώς να ακούμε και να δεχτούμε την αλλαγή στη διαδικασία της δημιουργίας μέσα από την πρακτική του διαλογισμού και ασκήσεων tai chi.  Ξεκινώντας από την ακινησία θα αναπτύξουμε την  ενέργεια και τη ταχύτητα, με αποκορύφωμα μια σύγχρονη χορευτική φράση που ενσωματώνει έννοιες που έχουν εξερευνηθεί από όλη την ύλη του μαθήματος.


7 Ιουλίου

Μαρία Κολιοπούλου (Συλλογική χορογραφία)

Μέσα από ένα σύντομο αλλά εντατικό χορογραφικό εργαστήριο θα διερευνήσουμε πως είναι να δημιουργούμε από κοινού μια συλλογική χορογραφία. Θα δούμε την χορογραφική διαδικασία ως ένα ευέλικτο πλέγμα χωρίς οργανικές μεταβάσεις, που σκοπό έχει να εμπλουτίζεται διαρκώς με στοιχεία επικοινωνίας , ευελιξίας , πειραματισμού και ανταλλαγής: μια συνεχής ζωντανή δραστηριότητα, πηγή αναδημιουργίας , που συγκροτεί κάθε φορά την διαφορετική πραγματικότητα του τώρα.
Με αφετηρία μια σειρά από δράσεις θα δημιουργηθεί η βάση δεδομένων. Δράσεις όπως η μετακίνηση, η στροφή, η μεταφορά βάρους, η παύση καθώς και απλές κινήσεις όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το κάθισμα θα χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία μιας ατομικής χορογραφικής φόρμας (solo). Η δομή της χορογραφίας θα οργανωθεί σε σχέση με αυτά τα σόλο που ενώ συμβαίνουν την ίδια στιγμή, δίνουν χώρο το ένα στο άλλο για να συνυπάρξουν ισότιμα. Χρησιμοποιώντας βασικούς κανόνες σύνθεσης θα συν δημιουργήσουμε μια συλλογική χορογραφία που θα μπορεί κάθε φορά να εξελίσσεται. Τα ερωτήματα που θέτουμε μέσω αυτής της διαδικασίας αφορούν το πως σχετιζόμαστε κάθε φορά, τι ρόλο έχει ο καθένας μας σε μια ομάδα, πόσο ενεργητικός/ παθητικός μπορεί να είναι, τι χώρο ¨παίρνει¨ και τι χώρο ¨δίνει¨ στους άλλους για να συνυπάρξουν, πως εναλλάσσονται οι ρόλοι μας.
Απευθύνεται σε επαγγελματίες χορευτές, ερασιτέχνες αλλά και ανθρώπους που απλά αγαπούν την κίνηση
* η συλλογική χορογραφία είναι ένα ongoing εργαστήριο με 3 συνεδρίες πριν την παράσταση. 8 Ιουλίου

Γιάννης Καρούνης & Ερμής Μαλκότσης (Το Σώμα ως βασικό εργαλείο).

«Το Σώμα είναι το βασικό εργαλείο για την κατανόηση και την διεύρυνση των ορίων του ανθρώπου και το αναγνωρίζουμε σαν το πολυτιμότερο αγαθό που μας επιτρέπει να κατανοήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε την ύπαρξη μας.»

9 Ιουλίου

Στέφανος Μπιζάς (Contemporary Dance)
Το μάθημα εξελίσσεται προοδευτικά, προετοιμάζοντας το σώμα μέσω ασκήσεων ενδυνάμωσης, γείωσης, στρέψης και επίγνωσης των κινητικών μέρων στον χώρο. Αποσκοπεί στην κατανόηση της πηγής της κίνησης είτε αυτή προέρχεται από το κέντρο είτε από τα άκρα. Στο τέλος όλα αυτά συνοψίζονται και αναμειγνύονται μαζί σε μια μεγάλη φράση, διαφορετικού επιπέδου δυσκολίας στην οποία εφαρμόζονται όλα τα στοιχεία τα οποία έχουν δουλευτεί στο μάθημα.


10 Ιουλίου

Τίμος Ζέχας & Τατιάνα Λοβέρδου (Η σοφία εκατομμυρίων ετών μέσα σου)

Η σοφία εκατομμυρίων ετών μέσα σου, η σπονδυλική στήλη ως όργανο αντίληψης και έκφρασης: 
Η σπονδυλική στήλη αποτελεί τη βάση στήριξης του σώματος σου. Είναι φτιαγμένη για να στηρίζει, να προστατεύει, να σε κινεί προς άπειρες κατευθύνσεις. Κινείται σαν ένα ελικοειδές κύμα και οδηγεί τα άκρα σου, ενώ λειτουργεί σαν ένας πομπός και δέκτης της αντιληπτικής πληροφορίας.
  Μέσα από αυτοσχεδιαστικά κινητικά πρότυπα ή/και μικρές δοσμένες φράσεις ατομικά ή μέσω επαφής εστιάζουμε στις λειτουργικές ποιότητες της ζωντανής ανατομίας της σπονδυλικής στήλης. Τα κινητικά πρότυπα και οι αλλαγές των συνθηκών του εξωτερικού κι εσωτερικού περιβάλλοντος προσφέρουν το πλαίσιο της δημιουργικής διαδικασίας ενώ επιτρέπουν στη σπονδυλική στήλη να είναι το αντιληπτικό διάμεσο της βιωμένης εμπειρίας.
 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Lab The Dance Week/Patras @Dansarte Εκπαιδευτικό πρόγραμμα:  Lab The Dance Week/Patras @Dansarte Reviewed by imerisios.gr on 9:31:00 π.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.