Όλο και πιο κοντά το θαλάσσιο μέτωπο στους πολίτες της Πάτρας – Ομόφωνα δεκτό το σχέδιο της κυβέρνησης από το Δήμο

Με την χθεσινή, ομόφωνη, Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αποδοχή της πρότασης αποχαρακτηρισμού τμημάτων της χερσαίας Λιμενικής ζώνης, προκειμένου αυτά στην συνέχεια να αποδοθούν στο Δήμο και τους πολίτες,
ολοκληρώνεται το πρώτο, ίσως το πιο δύσκολο, βήμα για την οριστική παραχώρηση τμήματος του θαλασσίου «προσώπου», που απετέλεσε διαχρονικό αίτημα των πολιτικών, αυτοδιοικητικών, επιστημονικών, κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων της πόλης.
Παρά την ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις επί του σχεδίου.
Στην απόφαση μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι το προτεινόμενο σχέδιο δεν ικανοποιεί τη συνολική διεκδίκηση για άμεση απόδοση ολόκληρης της λιμενικής ζώνης, από το Διακονιάρη (νέο λιμάνι) έως το Μείλιχο (Αγυιά). Δεν παραχωρείται άμεσα ένα τμήμα της παραλιακής ζώνης στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, βόρεια του μόλου της Αγίου Νικολάου μέχρι την οδό Θεσσαλονίκης, που προτείνεται να παραχωρηθεί όταν κατασκευασθεί το εμπορικό τμήμα του λιμανιού. 
Η πρόταση της κυβέρνησης για οριστική απόδοση ενός μέρους του θαλασσίου μετώπου κινείται σε θετική κατεύθυνση. Η αποδοχή της δεν σημαίνει με κανένα τρόπο πως δεν συνεχίζεται ο αγώνας του Πατραϊκού λαού μέχρι να ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων του, με την οριστική παραχώρηση και του τμήματος που τώρα δεν παραχωρείται.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποδέχεται την πρόταση, απαιτώντας να διατυπωθεί με σαφήνεια στην τελική σύμβαση η δέσμευση του Υπουργού για την παραχώρηση του τμήματος του εμπορικού λιμένα, όταν οι λειτουργίες του μεταφερθούν στο νέο λιμάνι.
Το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε αποδεκτή την πρόταση του Ναυτικού Ομίλου Πατρών (ΝΟΠ), να συμπεριληφθεί στην οριστική σύμβαση παραχώρησης και ο χώρος του Κολυμβητηρίου του ΝΟΠ, ο οποίος πρέπει να περιέλθει στο Δήμο.
Ταυτόχρονα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ώστε το ταχύτερο δυνατό η κυβέρνηση, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα, να ολοκληρώσει την οριστική παραχώρηση. 
Στην υπάρχουσα πρόταση υπάρχουν αρκετά ζητήματα που χρειάζονται αποσαφήνιση, καθώς επίσης και τεχνικά και νομικά ζητήματα που βλέπουν οι υπηρεσίες του Δήμου μας. Αφορούν την πρόταση του Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε., όπως αυτή κατατέθηκε και την προτεινόμενη ΚΥΑ. 
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις και τα έργα ανάπλασης ταυτόχρονα με τις διαδικασίες οριστικής παραχώρησης. 
Καθοριστικό ζήτημα  για την συνολική ανάπλαση τόσο της παραλιακής ζώνης όσο και του συγκροτήματος του λιμένα, είναι η  χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και η ένταξη  σε προγράμματα ΕΣΠΑ. 
Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτούμε το αυτονόητο, να έχουμε αρωγούς την κυβέρνηση και την Περιφέρεια, για να μπορούμε να προχωρήσουμε στους σχεδιασμούς άμεσα και όχι μετά από την «τυπική» οριστικοποίηση της παραχώρησης.

Ευχαριστίες από τον Ο.Λ.ΠΑ.

Ο Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά όλους όσους με διάφορες ιδιότητες και ρόλους συμμετείχαν στην μακρά και επίπονη διαβούλευση  και συνέβαλαν στο τωρινό αίσιο αποτέλεσμα, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα και χρησιμότητα του διαλόγου, της εποικοδομητικής συνεργασίας και της δημιουργικής σύνθεσης των απόψεων.
Η πρόταση που τελικά υιοθετήθηκε, θεωρούμε πως ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών της Πάτρας και υπηρετεί το κοινό όφελος. Παράλληλα, έδωσε την ευκαιρία στον Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ να αποδείξει, για άλλη μία φορά, έμπρακτα ότι στα πλαίσια της κοινωνικής εταιρικής του ευθύνης, υπηρετεί με συνέπεια την κοινωνία και την οικονομία της πόλης μας.
Η Διοίκηση και το προσωπικό του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ, στο πλαίσιο της δικής τους ευθύνης, θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ταχύτατη ολοκλήρωση των απαραίτητων νομικών και διοικητικών πράξεων, ώστε το συντομότερο δυνατόν το διαχρονικό αίτημα της πόλης μας, να καταστεί απτή πραγματικότητα.

Ιστορική η απόφαση λέει η ΡΑΠ-Πάτρα

Η ΡΑΠ-Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη και οι Αγωνιζόμενοι Πολίτες χαιρετίζουν τη χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία γίνεται ομόφωνα δεκτή η πρόταση της Κυβέρνησης για την οριστική παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου στο Δήμο και τους πολίτες της Πάτρας.
Η χθεσινή απόφαση είναι ιστορική για την πόλη μας. Οι πολύχρονοι αγώνες, αγώνες πολλών δεκαετιών, της πόλης, των δημοτών της, πολλών δημοτικών αρχών, φορέων, συλλογικοτήτων και κινήσεων πολιτών βρίσκουν τη δικαίωσή τους. Τώρα πρέπει όλοι μαζί και πάλι να συνεχίσουμε ώστε οι απαιτούμενες διαδικασίες να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Και να προχωρήσουμε στην ανάπλαση του χώρου με σχέδιο, σοβαρότητα και όραμα για το αύριο.
Η χθεσινή συνεδρίαση όμως του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν πολύ σημαντική και για έναν ακόμα λόγο. Γιατί ήταν η πιο δημιουργική συζήτηση που έχει γίνει σε συνεδρίαση στην παρούσα θητεία του. Ακούστηκαν απόψεις δημιουργικές από πάρα πολλές πλευρές και ενσωματώθηκαν στην απόφαση προσθήκες που πρότειναν τόσο η ΡΑΠ και οι Αγωνιζόμενοι Πολίτες όσο και άλλες παρατάξεις, που σκόπευαν να διασφαλίσουν ότι θα υλοποιηθεί με τον καλλίτερο, ασφαλέστερο και γρηγορότερο τρόπο η βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου και η δέσμευση της Κυβέρνησης.

Αναμένοντας να δοθεί στη δημοσιότητα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ευχόμαστε και θα αγωνιστούμε ώστε αυτή η πρακτική να γίνει κανόνας στον τρόπο λήψης αποφάσεων για τα μεγάλα θέματα της πόλης και να μην μείνει μια φωτεινή εξαίρεση.

Όλο και πιο κοντά το θαλάσσιο μέτωπο στους πολίτες της Πάτρας – Ομόφωνα δεκτό το σχέδιο της κυβέρνησης από το Δήμο Όλο και πιο κοντά το θαλάσσιο μέτωπο στους πολίτες της Πάτρας – Ομόφωνα δεκτό το σχέδιο της κυβέρνησης από το Δήμο Reviewed by imerisios.gr on 1:27:00 μ.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.