Πνευματικά και ψυχικά οφέλη του αθλητισμού

Ποιά μπορεί να είναι τα οφέλη του αθλητισμού εκτός από τη βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης; 
Η καλή φυσική κατάσταση είναι αυτονόητο ότι μας κάνει να ανταποκρινόμαστε καλύτερα στις απαιτήσεις της καθημερινότητας μας. Πώς όμως συμβαίνει αυτό και γιατί;


Όταν κάνουμε  κάποιο σπορ,  κάποια σωματική δραστηριότητα, γυμναστήριο ακόμα και περπάτημα, στον εγκέφαλό μας παράγονται χημικές ενώσεις που μας κάνουν πιο ευδιάθετους και γενικά νιώθουμε καλύτερα. Τα ομαδικά σπορ ενισχύουν παράλληλα με τη διάθεσή μας και την κοινωνικότητα μας
.
Ασκούμενοι σε μια τακτική βάση, η σκέψη μας, η μάθηση και η σωστή κριτική μας βελτιώνεται και διατηρούμε τις νοητικές μας δεξιότητες και τη συγκέντρωσή μας. Αυτά τα οφέλη μπορούμε να τα έχουμε με ένα συνδυασμό αερόβιας και ασκήσεων ενδυνάμωσης 4-5 φορές την εβδομάδα, ή επιλέγοντας κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα ή άλλο σπορ.

Όταν δραστηριοποιούμαστε σωματικά το μυαλό μας μπλοκάρει τους στρεσογόνους παράγοντες και τις αρνητικές σκέψεις, ενισχύοντας τη δημιουριηκότητα μας. Τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, πέφτουν, ενώ παράλληλα παράγονται περισσότερες ενδορφίνες, που είναι σαν φυσικά αντικαταθλιπτικά. (!)

Βελτιώνεται σημαντικά και η ποιότητα του ύπνου μας, με αποτέλεσμα να κοιμόμαστε πιο εύκολα και πιο βαθιά. Όμως η έντονη άσκηση πριν τον ύπνο δεν ενδείκνυται γιατί θα έχουμε περίσσευμα ενέργειας και μπορεί να μην μπορούμε να κοιμηθούμε εύκολα.
Πέραν όλων των παραπάνω η άσκηση μας βοηθά να ανεβάσουμε την αυτοπεποίθησή μας, αφού ανεβαίνουν οι ικανότητες, η αντοχή και η δύναμή μας.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψιν τα οφέλη του αθλητισμού πνευματικά, νοητικά και σωματικά οδηγούμαστε στην από αρχαιοτάτων χρόνων φράση ''νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ'' , και στο πλησιέστερο γυμναστήριο! Καλές προπονήσεις!!

της Νίκης Παπαλεξοπούλου
Πνευματικά και ψυχικά οφέλη του αθλητισμού Πνευματικά και ψυχικά οφέλη του αθλητισμού Reviewed by Νίκη Παπαλεξοπούλου (facebook.com/niki.papalexopoulou) on 1:30:00 μ.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.