«Σπήλαια, τα μουσεία της φύσης» - Ο σπηλαιολόγος Πάνος Καρούτσος στην εκδήλωση του Ωρίωνα


Αυτή την Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου, στις 21:00 θα διεξαχθεί η επόμενη εκδήλωση του Ωρίωνα. Η ομιλία της βραδιάς θα έχει τίτλο «Σπήλαια, τα μουσεία της φύσης» και ομιλητή τον σπηλαιολόγο κ. Πάνο Καρούτσο.


Περίληψη ομιλίας
Δημιουργίες που προκαλούν δέος. Παράθυρα που βλέπουν στο παρελθόν. Ένα ταξίδι στο χρόνο, σε έναν κόσμο μυστηρίου, μαγικό, σαγηνευτικό! Με ξεναγό την "μητέρα" φύση θα ταξιδέψουμε εκατομμύρια χρόνια πίσω, στην αφετηρία, στην στιγμή της σπηλαιογένεσης. Θα ζήσουμε τη γένεση, την εξέλιξη αλλα και τον θάνατο ενός σπηλαίου. 
Ποια ήταν η χρησιμότητα των σπηλαίων 200000 πριν; Ποια ήταν κατά την αρχαιότητα; Γιατί τα σπήλαια έχουν συνδεθεί με την γέννηση αρχαίων Θεών όπως του Διός και του Ερμή; Θα μάθουμε πως μια μικρή σταγόνα βροχής μπορεί να δημιουργήσει κάτι όμορφο και θαυμαστό.Πως δημιουργούνται οι σταλακτίτες, οι σταλαγμίτες και τα διάφορα άλλα σπηλαιοθέματα; Υπάρχει κάποια σχέση αστρονομίας και σπηλαίων; Ποια η χρησιμότητα της σπηλαιολογίας ως επιστήμη; Πως μπορεί κάποιος από εμάς να γίνει σπηλαιολόγος;  Όλα αυτά τα ερωτήματα έχουν την απάντηση τους και περιμένουν μαζί με άλλες εκπλήξεις όλους εσάς να τα ανακαλύψουμε παρέα κάνοντας μια αποστολή έρευνας και εξερεύνησης μέσα από φωτογραφίες, χρήσιμες πληροφορίες και βίντεο. 
Στο τέλος της παρουσίασης θα δοθεί στο κοινό ένα μικρό αναμνηστικό, ένας κρύσταλλος ασβεστίτη, το πρωταρχικό υλικό της δημιουργίας των σπηλαιοθεμάτων.

Χώρος διεξαγωγής είναι το αμφιθέατρο ΒΑ που βρίσκεται στο ισόγειο του Κτηρίου Β του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Κτήριο Β, γνωστό επίσης και ως Κτήριο μηχανικών Η/Υ, βρίσκεται πίσω από την πρυτανεία και εμφανίζεται κεντρικά στον εξής χάρτη:
http://g.co/maps/ntkdq

Οι διαλέξεις είναι ανοιχτές και ελεύθερες για όλο το κοινό όπως και όλες οι εκδηλώσεις του συλλόγου.
«Σπήλαια, τα μουσεία της φύσης» - Ο σπηλαιολόγος Πάνος Καρούτσος στην εκδήλωση του Ωρίωνα «Σπήλαια, τα μουσεία της φύσης» - Ο σπηλαιολόγος Πάνος Καρούτσος στην εκδήλωση του Ωρίωνα Reviewed by imerisios.gr on 8:00:00 π.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.