Παπαθεοδώρου: Ζημιά για τους αγρότες οι καθυστερήσεις από τον ΕΛΓΑ – Ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό

Σημαντικές καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις ζημιών και στις πληρωμές των αγροτικών παραγωγών και κτηνοτρόφων στην Αχαΐα λόγω μη επίλυσης του προβλήματος μετακίνησης των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, σημειώνει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, ο βουλευτής Αχαϊας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Όπως αναφέρει: «Συνεχίζεται η προβληματική διεκπεραίωση των δηλώσεων αγροτικών παραγωγών και κτηνοτρόφων στην Αχαΐα, εξαιτίας της αδυναμίας της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το ζήτημα των μετακινήσεων του γεωτεχνικού προσωπικού στον ΕΛ.Γ.Α.
Το προσωπικό του φορέα βρίσκεται καθημερινά σε αδυναμία εκπλήρωσης των καθηκόντων του, αφού το Υπουργείο όχι μόνο δεν δίνει λύση αλλά τους οδηγεί σε αποχή από το εκτιμητικό έργο.Συγκεκριμένα, για την Αχαΐα το προσωπικό του υποκαταστήματος με έδρα την Πάτρα, το οποίο καλύπτει γεωγραφικά τις ανάγκες που προκύπτουν σε 3 νομούς και 2 νησιά του Ιονίου, αναγκάζεται σε χρονοβόρες επιλογές μετακίνησης που βάζουν σε κίνδυνο την έγκυρη και έγκαιρη διενέργεια των εκτιμήσεων. Ήδη για τον μήνα Σεπτέμβριο, μόνο για την Αχαΐα, οι αναγγελίες ζημιώνέφτασαν τις 140 περίπου και οι αντίστοιχες δηλώσεις ζημιών τις 820 με το ποσοστό διευθέτησης να φτάνει μόλις το 50%. Αντίστοιχα, για τον μήνα Οκτώβριο στην περιοχή της Αχαΐαςέγιναν 400 περίπου δηλώσεις που αφορούν δυναμικές καλλιέργειες πατάτας και ελιάς (κυρίως στην Δυτ. Αχαΐα) και οι οποίες παραμένουν χωρίς διεκπεραίωση, δεδομένης και της αποχής του προσωπικού από το εκτιμητικό έργο.
Θυμίζουμε ότι ήδη από τις 22/7/2016 με τηνυπ αριθ. 7129ερώτηση μας έχουμε επισημάνει το πρόβλημα και έχουμε καταθέσεισυγκεκριμένες προτάσεις για την διευθέτηση του προβλήματος, προκειμένου να εξαιρούνται και να μην εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του τρέχοντος νόμου οι μετακινήσεις του γεωτεχνικού προσωπικού του ΕΛΓΑ. Επισημαίνουμε ότι για τον συγκεκριμένο φορέα οι δαπάνες για τις μετακινήσεις όχι μόνο δεν βαρύνουν το κράτος, αλλά δεν βαρύνουν ούτε και τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, οι οποίες αποτελούν και το κύριοέσοδο του ΕΛ.Γ.Α.
Η καθυστέρηση στις εκτιμήσεις ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες και στις πληρωμές των αποζημιώσεων στους αγροτικούς παραγωγούς και κτηνοτρόφουςδημιουργούν τεράστια προβλήματα ειδικά μάλιστα όταν στην περιοχή της Αχαΐας καταγράφηκαν επιπρόσθετα σοβαρές καταστροφές από φαινόμενα κακοκαιρίας.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :
1. Προτίθεται η κυβέρνηση να δώσει λύση και ποια θα είναι αυτή στο πρόβλημα τηςμετακίνησης των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, ώστε να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία στις διαδικασίες εκτίμησης και αποζημίωσης στις ιδιοκτησίες αγροτικών παραγωγών και κτηνοτρόφων;»

Παπαθεοδώρου: Ζημιά για τους αγρότες οι καθυστερήσεις από τον ΕΛΓΑ – Ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό Παπαθεοδώρου: Ζημιά για τους αγρότες οι καθυστερήσεις από τον ΕΛΓΑ – Ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό Reviewed by imerisios.gr on 1:11:00 μ.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.