Μπασδέκη Μαρία: Να επαναφέρουμε τον τεχνικό κόσμο εκεί που του αξίζει

Με αφορμή τις εκλογές της Κυριακής στο Τεχνικό Επιμελητήριο η Μαρία Μπασδέκη, πολιτική μηχανικός και υποψήφια με τη Δημοκρατική Συνεργασία Μηχανικών Δυτικής Ελλάδας, μιλά στο imerisios.gr για τα προβλήματα και την επόμενη ημέρα του κλάδου.


Η Μαρία Μπασδέκη γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών το 2009 με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο γνωστικό αντικείμενο «Σεισμική Μηχανική και Αντισεισμικές Κατασκευές» από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας από το 2009. Η επαγγελματική της ενασχόληση αφορά σε στατικές μελέτες ιδιωτικών έργων και βιομηχανικών κτιρίων καθώς και κυκλοφοριακές μελέτες. Είναι επίσης στέλεχος της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, εταίρο του ΕΦΕΠΑΕ που διαχειρίζεται δράσεις Επιχειρησιακών

Ποια τα βασικότερα θέματα που απασχολούν τον τεχνικό κόσμο, και ποιές οι προτάσεις σας για την αντιμετώπισή τους;

Το σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τους συναδέλφους μηχανικούς είναι:

η ανεργία που μαστίζει τον κλάδο μας και η μετανάστευση σημαντικού τμήματος του επιστημονικού στελεχειακού δυναμικού της χώρας προς το εξωτερικό
 • η φορολογική αφαίμαξη των συναδέλφων και
 • οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές.

Η Δημοκρατική Συνεργασία Μηχανικών Δυτικής Ελλάδας με την μέχρι σήμερα επιτυχημένη πορεία της έχει αποδείξει στο σύνολο του τεχνικού κόσμου ότι έχει πάντα θέσεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση των ανωτέρω προβλημάτων. Προτάσσοντας πάντα εμπεριστατωμένες θέσεις οι οποίες πολλές φορές γίνονται άξονες διεκδίκησης για το κεντρικό ΤΕΕ. Έτσι και τώρα με επικεφαλής του ψηφοδελτίου τον Βασίλη Αϊβαλή και με μια ανανέωση αυτού κατά 40% με νέους ανθρώπους, διακεκριμένους ο καθένας στον τομέα απασχόλησης του, η Δημοκρατική Συνεργασία έχει στους κόλπους της εκείνο το στελεχειακό δυναμικό το οποίο όχι μόνο μπορεί να συνεχίσει την μέχρι σήμερα πορεία του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας αλλά και να την διευρύνει διεκδικώντας τα μέγιστα για τον κλάδο των μηχανικών ανατρέποντας αυτή την καθολικά αρνητική πορεία του συνόλου του τεχνικού κόσμου.

Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι προτεραιότητες την επόμενη ημέρα των εκλογών σε τοπικό επίπεδο;

Είναι απαραίτητο να υπάρξει πολιτική η οποία θα επαναφέρει τον τεχνικό κόσμο εκεί που του αξίζει, στην πρώτη γραμμή. Οι προτεραιότητες που δίνουμε την επομένη των εκλογών σε τοπικό επίπεδο μπορούν να ταξινομηθούν σε τέσσερις βασικούς άξονες:

• Τις Μεταφορικές, Ενεργειακές και Περιβαλλοντικές Υποδομές
• Τον Χωροταξικό, Πολεοδομικό και Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό
• Την Σύνδεση του Τεχνικού Κόσμου με την Νέα Τεχνολογική και Επιχειρηματική Πραγματικότητα
• Την βελτιστοποίηση της καθημερινότητας του μηχανικού

Για κάθε έναν από αυτούς τους άξονες η Δημοκρατική Συνεργασία Μηχανικών Δυτικής Ελλάδας έχει επεξεργασμένες θέσεις, στοχεύσεις και δράσεις οι οποίες στο σύνολο τους θα βελτιστοποιήσουν την ζωή τόσο των πολιτών της περιοχής όσο και των συναδέλφων μηχανικών.

Ποιο είναι το κίνητρό για την συμμετοχή σας στις εκλογές της Κυριακής; Ότι αφορά τη δουλειά μας και το μέλλον μας, οφείλουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή. Έχουμε αυτήν την υποχρέωση στους εαυτούς μας, στους συνανθρώπους μας, στα παιδιά μας. Πρέπει όλοι να ενεργοποιηθούμε και μέσα από την ενασχόληση μας να προκύψουν εκείνες οι προϋποθέσεις οι οποίες θα αναστρέψουν αυτή την καθοδική πορεία που έχει η χώρα μας και θα μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον του κλάδου μας με αισιοδοξία. Η παρουσία μας σε κάθε επερχόμενη αλλαγή στον κλάδο μας είναι και πρέπει να γίνεται αισθητή. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανορθώσουμε τον κλάδο μας και τις ζωές μας.

Τι θα θέλατε να πείτε στους συναδέλφους σας τόσο για να συμμετάσχουν στη διαδικασία των εκλογών όσο και να σας ψηφίσουν;

Μόνο με τη συμμετοχή όλων μας στις εκλογές είναι δυνατό να επαναφέρουμε την υγιή συνδικαλιστική δράση και τη διεύρυνση της ενότητας του τεχνικού κόσμου ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και το βιοποριστικό επίπεδο του μηχανικού.

Μπασδέκη Μαρία: Να επαναφέρουμε τον τεχνικό κόσμο εκεί που του αξίζει Μπασδέκη Μαρία: Να επαναφέρουμε τον τεχνικό κόσμο εκεί που του αξίζει Reviewed by imerisios.gr on 9:33:00 π.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.