Παπαθεοδώρου: «Αβεβαιότητα και ανησυχία για χιλιάδες οικογένειες χρηστών παροχής Ειδικής Αγωγής στην Αχαΐα και στην Επικράτεια»

Για πολιτικές προχειρότητας κατηγορεί την Κυβέρνηση ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής. Όπως αναφέρει σε σχετική ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ξάνθο Ανδρέα:

«Τις τελευταίες μέρες του έτους 2016 και συγκεκριμένα στις 22/12/2016, ο Ε.Ο.Π.Y.Υ., με την πλήρη κάλυψη του Υπουργείου Υγείας, κάλεσε τους παρόχους υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής (σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ενιαίου Κανονισμού Παρόχων Υγείας – ΦΕΚ 3054-18/11/2012) σε διαπραγμάτευση και «δημόσια διαβούλευση» συνολικής διάρκειας 4 ημερών (συμπεριλαμβανομένων 3 αργιών-μέχρι τις 30/12/16),  με σκοπό την κατάρτιση συμβάσεων.
O Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κ. Μπερσίµης, σε συνάντηση με τoυς αρμόδιους επαγγελματικούς φορείς, ενημέρωσε ουσιαστικά για την απόφαση του φορέα, η οποία εξαναγκάζει τους παρόχους υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς κ.α.) να υπογράψουν ατοµικές συμβάσεις µε τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., από 1/1/2017, οι οποίες θα αποτελούν προϋπόθεση για την κάλυψη των δαπανών Ειδικής Αγωγής. Από την πρώτη στιγμή οι επαγγελματίες επεσήμαναν ότι η προτεινόμενη σύμβαση παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα και  ελλιπή νομική τεκμηρίωση. Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλα λειτουργικά προβλήματα που θα οδηγήσουν στην ακύρωση της Ειδικής Αγωγής σε όλο της το εύρος (αξιολόγηση, θεραπευτική παρέμβαση και έρευνα).

Είναι ενδεικτικό ότι στον ν.4447/2016 (ΦΕΚ Α’ 241/23.12.2016) διατυπώνονται οι προϋποθέσεις για οριζόντια περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή, επιβάλλοντας υποχρεωτικές σημαντικές εκπτώσεις στα οφειλόμενα δεδουλευμένα στους παρόχους (rebate), εφαρμόζοντας τον μηχανισμό της αυτόματης επιστροφής, ο οποίος θα καθορίζει τις αποζημιώσεις τους µε βάση τα εκάστοτε διαθέσιμα ποσά, χωρίς όμως να δεσμεύεται µε ρήτρα συνέπειας και χωρίς οι πάροχοι να έχουν οποιοδήποτε έλεγχο των απολαβών που δικαιούνται για την δουλειά τους (clowback). 
Υπό αυτές τις συνθήκες είναι πολύ πιθανό χιλιάδες παιδιά που χρήζουν παροχής υπηρεσιών διάγνωσης, αξιολόγησης και συμβουλευτικής υποστήριξης, χρήστες των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής, να βρεθούν χωρίς την αντίστοιχη κάλυψη της δαπάνης για τις υπηρεσίες αυτές. Ήδη στην Αχαΐα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από γονείς και επαγγελματίες.
Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση υιοθετεί πολιτικές προχειρότητας, αδυνατεί να κατανοήσει την ανάγκη ύπαρξης ενός ουσιαστικού και στοχευμένου προγραμματισμού για την παροχή υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής, χωρίς να υποβαθμίζεται και να υπομονεύεται ο τρόπος και το περιεχόμενο της θεραπευτικής παρέμβασης, καθώς και το µέλλον των παιδιών µε δυσκολίες και των οικογενειών τους. 

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :
- Είναι στην πρόθεση του Υπουργείου, για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, να δοθεί ο ανάλογος χρόνος ουσιαστικής διαβούλευσης προκειμένου να υπάρξουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για μια δίκαιη σύμβαση που θα διασφαλίζει την παροχή υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής;

Παπαθεοδώρου: «Αβεβαιότητα και ανησυχία για χιλιάδες οικογένειες χρηστών παροχής Ειδικής Αγωγής στην Αχαΐα και στην Επικράτεια» Παπαθεοδώρου: «Αβεβαιότητα και ανησυχία για χιλιάδες οικογένειες χρηστών παροχής Ειδικής Αγωγής στην Αχαΐα και στην Επικράτεια» Reviewed by imerisios.gr on 4:10:00 μ.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.