Ήχοι από την εποχή του γραμμοφώνου στην Τριών Ναυάρχων – Δείτε τις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Γιορτη της Μουσικής


Η «Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής» της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών παρουσιάζει “Αστικά λαϊκά τραγούδια της εποχής του γραμμοφώνου [1926-1952]” την Τρίτη 20 Ιουνίου (ώρα 22.00) στην πλατεία Τριών Ναυάρχων έναντι
του «cafe To νέον» στα πλαίσια της «18ης Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής 2017». Η επιμέλεια-διδασκαλία-ενορχήστρωση ανήκει στο μουσικό Σπύρο Δελέγκο, καθηγητή της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών.


Η ενός έτους “Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής” απαρτίζεται από 29 μουσικούς, συνδυάζοντας νυκτά έγχορδα (μπουζούκια, μπαγλαμάδες, κιθάρες, μπάσο), πνευστά (κλαρίνο, φλάουτο, τρομπέτα, άλτο και τενόρο σαξόφωνο), πιάνο, ακορντεόν και κρουστά. Η ορχήστρα επικεντρώνεται στην Αστική Λαϊκή μουσική του παρελθόντος - ενός αρκετά πολυδιάστατου πεδίου λόγω των καταβολών από Ανατολή και Δύση - με στόχο να αναδειχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η πληθώρα των πτυχών της μουσικής αυτής.


Πρόκειται για ένα ιδιάζον εγχείρημα λόγω της συνύπαρξης οργάνων διαφορετικής φύσεως, που δεν είθισται να συναντιόνται στη συγκεκριμένη μουσική, αλλά και λόγω της ενορχήστρωσης, η οποία, ενώ κινείται με σεβασμό και χωρίς εμμονή στο πλαίσιο του παλαιού ύφους, περιλαμβάνει και κάποιες προσεγγίσεις με πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά. Η γενικότερη πρωτοβουλία εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από τις λεγόμενες “εστουδιαντίνες”, ορχήστρες, όπου εμφανίστηκαν στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι το Β` Παγκόσμιο πόλεμο και ερμήνευαν λαϊκή μουσική των μεγάλων αστικών κέντρων της εποχής (Πόλη, Σμύρνη, Αθήνα κ.ά.).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει τραγούδια και οργανικούς σκοπούς, από τα οποία κάποια έχουν εγγραφεί στην κοινή συνείδηση ως Ρεμπέτικα και ανήκουν σε συνθέτες, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γρηγόρης Ασίκης, ο Σπύρος Περιστέρης, ο Γιάννης Παπαιωάννου και κάποια προέρχονται από τον ευρύ χώρο της ανώνυμης δημιουργίας της αστικής παράδοσης.Συναυλία της Πολυφωνικής στην πλατεία Γεωργίου

Μετά τις πρόσφατες επιτυχημένες συναυλίες του ΩΔΕΙΟΥ της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ [Διευθυντής: Γιώργος Μπουρδόπουλος, Διοικητική Διευθύντρια: Εφη Καββαδία-Ζέρβα] και την παρουσία του ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ‘’VIBRATO’’ [Διεύθυνση: Γιώργος Αθανασακόπουλος] στην εορτή του Δημοτικού Βρεφοκομείου, παρόντος του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, νέα μουσική εκδήλωση της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ προετοιμάζεται για αύριο Τετάρτη 21η Ιουνίου.
Η ημερομηνία αυτή, είναι αφιερωμένη στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής και η ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ θα μετάσχει συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, στην Πλατεία Γεωργίου, στις 9 το βράδυ.
Συγκεκριμένα το κουαρτέτο Τζαζ αυτοσχεδιασμού του ΩΔΕΙΟΥ της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ, θα παρουσιάσει το εξής πρόγραμμα, μπροστά από τις σκάλες του Δημοτικού Θεάτρου ‘’Απόλλων’’: ‘’STELLA BY STARLIGHT’’, VICTOR YOUNG, ‘’HOW INSENSITIVE’’, ANTONIO CARLOS JOBIM, ‘’CANTALOUPE ISLAND’’, HERBIE HANCOCK, ‘’AU PRIVAVE’’, CHARLIE PARKER.
Θα παίξουν οι καθηγητές του Ωδείου: Φλάουτο: ΣΕΡΓΙΟΣ ΣΟΙΛΕΣ, Ηλεκτρική Κιθάρα: ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΙΑΤΖΙΑΣ, Μπάσο: ΧΑΡΗΣ ΠΕΓΙΑΖΗΣ και Κρουστά: ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ.

Άλλες εκδηλώσεις στην Τριών Ναυάρχων 
Ήχοι από την εποχή του γραμμοφώνου στην Τριών Ναυάρχων – Δείτε τις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Γιορτη της Μουσικής Ήχοι από την εποχή του γραμμοφώνου στην Τριών Ναυάρχων – Δείτε τις εκδηλώσεις για  την Ευρωπαϊκή Γιορτη της Μουσικής Reviewed by imerisios.gr on 10:52:00 μ.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.