Με απόλυτη επιτυχία, ολοκληρώθηκε η 100η δράση μας "Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών!!".
Ευχαριστούμε θερμά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και το Προσωπικό του Μουσείου, για την συνδρομή τους στην πραγματοποίηση της ξενάγησης και τον Αρχαιολόγο Μόσχο Ιωάννη για την υπέροχη, άκρως ενδιαφέρουσα - ενημερωτική ξενάγηση, που μας πρόσφερε, παρά την απίστευτα μεγάλη συμμετοχή. Ευχαριστούμε πολύ και τους συμμετέχοντες Συμπολίτες μας, για την συγκινητική ανταπόκριση τους, (που ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας) και τα καλά τους λόγια. !!
Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης, αρκετοί από τους συμμετέχοντες κατέληξαν σε καφετέρια στην Δημοτική παραλία Πάτρας , για ουζάκι - μπύρα, χαλαρή κουβεντούλα και ανταλλαγή εντυπώσεων. Μια υπέροχη κατάληξη μετά από μια πραγματικά υπέροχη περιήγηση.
Η έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο είναι οργανωμένη κατά τρόπο ώστε ο επισκέπτης να πραγματοποιεί ένα «βιωματικό ταξίδι» στο παρελθόν της πόλης των Πατρών και της ευρύτερης περιοχής της. Με απλό και κατανοητό τρόπο μπορεί να περιηγηθεί τα εκθέματα τα οποία αναπτύσσονται σε τρεις θεματικές ενότητες και προβάλλουν τον Ιδιωτικό βίο, τον Δημόσιο βίο και τα Νεκροταφεία (Νεκρόπολη) των κατοίκων της περιοχής και καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 3000 π.Χ. έως τον 4ο αι. μ. Χ. Τα πιο σημαντικά εκθέματα είναι τα ψηφιδωτά δάπεδα ρωμαϊκής εποχής. Επίσης σημαντικά είναι τα πήλινα αγγεία και τα όπλα μυκηναϊκής περιόδου. Ξεχωρίζει το σύνολο πολεμιστή αξιωματούχου από τις Πόρτες Αχαΐας. Σημαντικά επίσης είναι τα υάλινα αγγεία ρωμαϊκής περιόδου και τα χρυσά κοσμήματα ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Από τα λίθινα το πιο σημαντικό είναι το άγαλμα της Αθηνάς, αντίγραφο του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς Παρθένου, έργου του Φειδία στον Παρθενώνα.
Στην ενότητα του Ιδιωτικού βίου (1η αίθουσα) παρουσιάζεται στον επισκέπτη η καθημερινή ζωή και οι ασχολίες των κατοίκων με κυριότερη αναφορά στην κατοικία (αγροτική και αστική) στην Πάτρα και στους οικισμούς γύρω από αυτήν, στην διαβίωση, τα επαγγέλματα, τις ασχολίες, τα εργαστήρια παραγωγής προϊόντων, τα οικιακά κ.ά. σκεύη και εργαλεία, τα είδη καλλωπισμού. Στην ενότητα του Δημοσίου Βίου (2η αίθουσα) ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί για την τοπογραφία των Πατρών και για τα κυριότερα δημόσια μνημεία της, για τις τεχνικές υποδομές της (υδραγωγείο-ύδρευση, λουτρά, Νυμφαία, δρόμους, γέφυρα, λιμάνι) καθώς επίσης για τις κυριότερες από τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής του ανθρώπου στην περιοχή από τα προϊστορικά έως και τα ρωμαϊκά χρόνια, όπως είναι το εμπόριο, η διοικητική-κοινωνική οργάνωση, ο πόλεμος, η θρησκεία, η ψυχαγωγία. Στην ενότητα της Νεκρόπολης (3η αίθουσα) πληροφορείται ο επισκέπτης για την χωροταξική οργάνωση των νεκροταφείων, την ταφική αρχιτεκτονική, τον πλούτο και την ποικιλία των κτερισμάτων των τάφων καθώς και για τα έθιμα που αφορούν στον ενταφιασμό των νεκρών.
Οι Patrinistas ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών από τον αρχαιολόγο Ιωάννη Μόσχο
Reviewed by imerisios.gr
on
11:26:00 μ.μ.
Rating:
