Όλες οι εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης στην Πάτρα - Μουσική , χωρός, δρώμενα και πολύ τσίκνα!


Όλη η πόλη γιορτάζει... Στο κέντρο και στις γειτονιές, στα πεζοδρόμια και στις πλατείες, στις γωνιές, στα σχολεία, στις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, στα καφέ, η τσίκνα απλώνεται παντού και έχει την τιμητική της.


Τσίκνα, πομπή και Balkan ρυθμοί από τον Μάρκο Μάρκοβιτς από τον +πληρωματικό

Το απόγευμα της Τσικνοπέμπτης, στις 18:30, τα +πληρώματα και όποιος άλλος Καρναβαλιστής συμπολίτης επιθυμεί, συναντιούνται στον πεζόδρομο της Τριών Ναυάρχων & Ρήγα Φεραίου για να ξεκινήσουν μια καρναβαλική πομπή. Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής είναι η καρναβαλική αμφίεση και τα αυτοσχέδια μουσικά όργανα. Κάπως έτσι, θα διασχίσουν τον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου για να καταλήξουν στην πλατεία Δροσοπούλου, όπου θα τους περιμένει μια πολύ ιδιαίτερη δωρεάν συναυλία.

Οι διοργανωτές κατάφεραν να πείσουν τον κορυφαίο Σέρβο τρομπετίστα Μάρκο Μάρκοβιτς να έρθει στην Πάτρα, μαζί με την ορχήστρα του, τους MM Brass Band, για μία μοναδική μουσική παράσταση. Πρόκειται για έναν χαρισματικό καλλιτέχνη με ταλέντο στη μετάδοση του πνεύματος της παραδοσιακής μουσικής των Βαλκάνιων Ρομά, ο οποίος αυτή την εποχή είναι ο καλύτερος στο είδος του σε όλη την Ευρώπη.

Όλη η πόλη είναι καλεσμένη στη δωρεάν συναυλία , σε μια πολλά υποσχόμενη βραδιά Τσικνοπέμπτης . Όλα αυτά, θα ήταν πολύ δύσκολα να πραγματοποιηθούν χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση των μεγάλων χορηγών Havana Club, Μπύρα Μάμος, ΚΡΕΑΤΑ ΑΧΑΪΑΣ ΜΑΝΙΚΑΣ και Ζαχαροπλαστείων Εντελβάις, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα για την προετοιμασία ενός πρωτόγνωρου event που όπως καταλαβαίνετε δεν θα λείπουν οι εκπλήξεις.
Τέλος, οι διοργανωτές εκφράζουν τις ευχαριστίες τους και στις πατρινές επιχειρήσεις Vantana, λουκούμια Σκιαδαρέση, Κάβα Κορδάς, Δίκτυο 10 και τις επιγραφές Κοτικιάν για την συμβολή τους στην πραγματοποίηση αυτής της δωρεάν βραδιάς για τους Πατρινούς!

Οι εκδηλώσεις του Δήμου

Οι φετινές εκδηλώσεις υπόσχονται μια πλούσια δραστηριότητα καθόλη τη διάρκεια της μέρας και σε μια ευρύτατη έκταση αφού απλώνονται χρονικά από το μεσημέρι έως το βράδυ και θα ξετυλιχτούν στην Άνω, την Κάτω Πόλη και το Νότιο Πάρκο.ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΕΛΙΣΣΑΡΗ 
ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ

Στις 13.00 στο Νότιο Πάρκο (απέναντι από τη Veso Mare) το δημοτικολαϊκό τραγούδι θα έχει την τιμητική του με προσκεκλημένο τον τραγουδιστή Γιώργο Βελισσάρη που εγγυάται γερές δόσεις διασκέδασης και πανηγυριώτικου κεφιού στους πολυάριθμους φανατικούς φίλους του. Η συναυλία του αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον από μεγάλη μερίδα του κόσμου. 
Ο Γιώργος Βελισσάρης, με τη γνήσια λαϊκή φωνή και τα δημοτικά «γυρίσματα», είναι από τους πιο αγαπητούς καλλιτέχνες του λεγόμενου λαϊκοδημοτικού τραγουδιού και πρωτοστατεί κυρίως στα θρυλικά πανηγύρια μας, τα οποία ακόμη καλά κρατούν και συνδυάζουν με αριστοτεχνικό τρόπο το μπουζούκι με το κλαρίνο. Ωστόσο, εμφανίζεται και σε μαγαζιά της πρωτεύουσας.
Ο Γιώργος Βελισσάρης καταφέρνει να κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους της γνήσιας λαϊκής και πανηγυριώτικης διασκέδασης, και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η σπουδαία Φιλιώ Πυργάκη αρκετές φορές τον έχει μαζί της σε ζωντανές εμφανίσεις της.
Από τις 12 το μεσημέρι η παρέα του βραδινού Ντόρου με μέλη της θεατρικής ομάδας των Υποκριτών και προεξέχουσα τη Νύφη θα γυρίζουν στο κέντρο της Πάτρας, θα κάνουν και…μεσημεριανό «Ντόρο» και θα καταλήξουν στο Νότιο Πάρκο στη συναυλία του Γιώργου Βελισσάρη επιτείνοντας την πανηγυριώτικη διάθεση και καλώντας όλο τον κόσμο στα βραδινά παραδοσιακά δρώμενα. 


ΤΑ ΒΡΑΔΙΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Επίκεντρο των φετινών απογευματινών και βραδινών εκδηλώσεων και δρώμενων, θα είναι η Άνω Πόλη, ωστόσο οι δράσεις θα επεκταθούν και στην Κάτω Πόλη μέχρι το Μώλο της Αγίου Νικολάου δίνοντας χρώμα και στο ιστορικό κέντρο.
Οι εκδηλώσεις θα κινηθούν σε δυο άξονες και αφορούν στο δρώμενο «Ο Γάμος της Γιαννούλας» και στην συναυλία μελών και φίλων του Συλλόγου Λευκαδίων Πάτρας «Η Φανερωμένη». Και οι δυο παράλληλες εκδηλώσεις επιχειρούν να αναδείξουν παραδοσιακές πτυχές της Αποκριάς ταξιδεύοντάς μας σε έθιμα και συνήθειες αλλοτινών εποχών.
Το κυρίαρχο δρώμενο θα είναι «Ο Γάμος της Γιαννούλας» και η αναβίωση των λαϊκών εθίμων τα οποία έχουν συνδεθεί με την παραδοσιακή όψη της Αποκριάς και τη μακρόχρονη ιστορία. Παραδοσιακά καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές, ξέφρενο κέφι και αυθεντική σατιρική διάθεση συμπληρώνουν τη βραδιά της άφθονης κατανάλωσης ψητού κρέατος.

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ

Το δρώμενο «Ο Γάμος της Γιαννούλας» πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Θεατρικής Ομάδας «Υποκριτές».
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
19.00 Γαμήλια πομπή Νύφης με σημείο συνάντησης και αφετηρία την πλατεία Ταμπαχάνων.
Διαδρομή: Αγίου Δημητρίου – Πλατεία Αγίας Αικατερίνης (στάση και δρώμενο) – Βότσαρη – Γερμανού – Αγίου Νικολάου – Κορίνθου – Κολοκοτρώνη - Όθωνος Αμαλίας- πλατεία Τριών Συμμάχων-Μώλος Αγίου Νικολάου (στο πάνω-αριστερό μέρος), όπου η νύφη θα κατέβει και θα ανταμώσει με τον Γουίλσον.
19.30 Πομπή Γουίλσον με αφετηρία την πλατεία Πίνδου
Διαδρομή: Αγίου Ανδρέου – πλατεία Τριών Συμμάχων – Μώλος Αγίου Νικολάου (στο πάνω-αριστερό μέρος) 
Στη γαμήλια πομπή της Νύφης και στα παραδοσιακά δρώμενα που θα παρουσιαστούν, συμμετέχουν η νύφη με τη συνοδεία της, η θεατρική ομάδα «Υποκριτές», το χορευτικό τμήμα του Δήμου Πατρέων, καρναβαλιστές, φραγκοφορεμένοι, Βλάχοι, γύφτοι με ντάτσουν, «Στρατηγοί», Mπούλες  σκορπίζοντας παντού την εύθυμη καρναβαλική διάθεση. Την πομπή πλαισιώνουν ταβέρνα με μεταμφιεσμένους και το Μουσικό Άρμα.
Την πομπή του Γουίλσον συνοδεύουν η Δημοτική Μουσική, το πλήρωμα 41 και εθελοντές ντυμένοι στρατιωτικά.
Ο Γουίλσον με τη δέουσα καρναβαλική επισημότητα συνοδευόμενος από φραγκοφορεμένους επίσημους σμίγει στο Μώλο της Αγίου Νικολάου με τη Νύφη όπου γίνονται τα ιδώματα, πέφτουν τα φιλιά, βγαίνουν οι απαραίτητες φωτογραφίες και οι δυο πομπές ενώνονται και όλοι μαζί ξεκινούν. Ανεβαίνουν την Αγίου Νικολάου, ακολουθούν την οδό 25ης Μαρτίου και καταλήγουν στην πλατεία Αγίου Γεωργίου όπου γίνεται και ο γάμος και όλοι μαζί συμμετέχουν  στο γλέντι με τραγούδια και χορό. Καλοδεχούμενοι όλοι οι Πατρινοί και όσοι ρέει στο αίμα τους το καρναβαλικό αίμα για να γιορτάσουμε μαζί.
Στο δρώμενο συμμετέχουν μέλη της Θεατρικής Ομάδας «Υποκριτές»: Θάνος Τσέρης (Νύφη), Σπύρος Σπυρόπουλος (Γαμπρός-Γουίλσον), Παναγιώτης Δουρδούνης (Κουμπάρος), Άρης Καρύδης (Παπάς), Μίλτος Παπλάς, Γιώργος Νταλιάνης, Ανδρέας Μόνιας, Αριστείδης Σφαέλλος, Αλέξανδρος Κυρσανίδης, Γιάννης Καστάνης, Ηλίας Γιαννιάς (η παρέα του Ντόρου) επιχειρώντας μια όσο το δυνατό πιο πιστή και κοντά στην αυθεντικότητα αναπαράσταση του εθίμου. 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΤΩΝ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ ΕΝ ΠΑΤΡΑΙΣ «Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ»
«ΚΑΝΤΑΔΟΡΟΙ ΤΗΣ SANTA MAURA»

Το δεύτερο πεδίο που θα ξετυλιχτεί η παραδοσιακή διασκέδαση της βραδιάς θα είναι η συναυλία των μελών και φίλων του Συλλόγου Λευκαδίων εν Πάτραις «Η Φανερωμένη» και συγκεκριμένα των «Κανταδόρων της Santa Maura» που θα πραγματοποιηθεί στις 19.30 στον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου μεταξύ των οδών Κανακάρη και Καραϊσκάκη.
Καντάδες και αξέχαστα παλαιά, παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια θα ζωντανέψουν με εξωστρέφεια από τις φωνές και εξαμελή ορχήστρα με κιθάρες, ακορντεόν, φυσαρμόνικα και κρουστά αφήνοντας τη γλυκιά, ευγενική, ρομαντική πινελιά τους και ενεργοποιώντας μνήμες του παρελθόντος όταν η Αποκριά και το Καρναβάλι χαρακτηρίζονταν από άλλα ήθη, συνήθειες και ακούσματα.
Συγκεκριμένα θα ακουστούν τα τραγούδια «Έλα και εσύ» , «Απόψε την κιθάρα μου» (Παραδοσιακή Καντάδα), «Μπαρμπα Γιάννη κανατά», «Δυο γλυκά ματάκια (Γιατί αγρυπνώ)», «Βαρκούλα θ’ αρματώσω», «Εις τον αφρό της θάλασσας», «Δίστιχα (Είσ’ ανθός), «Μενεξέδες και ζουμπούλια», «Να το πάρεις το κορίτσι»,  «Άσπρες κορδέλες (Μένω σε κάποια γειτονιά)», «Το αλφαβητάρι τση αγάπης», «Λαλούν τ’ αηδόνια», «Πάμε σαν άλλοτε» και «Σ’ ένα παπόρο μέσα».
Παραδοσιακές καντάδες των Επτανήσων σμίγουν με αθάνατα τραγούδια των Διονύσιου Λαυράγκα, Κώστα Γιαννίδη, Μιχάλη Σουγιούλ, Λυκούργου Μαρκέα, Ζακ Ιακωβίδη σε ένα πρόγραμμα που εγγυάται απόλαυση και θα κεντρίσει συναισθήματα και αισθήσεις.
Και οι δυο εκδηλώσεις θα αναβιώσουν στιγμές της Αποκριάς που συνδέθηκαν με την ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού παλαιότερων εποχών διατηρώντας τη φρεσκάδα και τη γοητεία τους ως σήμερα. Όλες οι εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης στην Πάτρα - Μουσική , χωρός, δρώμενα και πολύ τσίκνα! Όλες οι εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης στην Πάτρα - Μουσική , χωρός, δρώμενα και πολύ τσίκνα! Reviewed by imerisios.gr on 10:48:00 μ.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.