Το κοινωνικό περιεχόμενο του ρόλου της Αυτοδιοίκησης στην εποχή μετά τα Μνημόνια - Παρέμβαση του Απόστολου Κατσιφάρα στο κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ

«Είναι ανάγκη να γίνει στροφή στην κοινωνία. Η Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός  εκείνος που είναι έτοιμος να αναλάβει αρμοδιότητες και να απαντήσει στις σημερινές ανάγκες». 
Στο κοινωνικό περιεχόμενο που θα πρέπει να έχει ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην μετά μνημονίων εποχή εστίασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στην ομιλία του στο κοινό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που πραγματοποιείται από χθες Τετάρτη και συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη 19 Απριλίου 2018 , στην Αθήνα.
«Τολμάμε νέες μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν στο προσκήνιο την Αυτοδιοίκηση και θα έχουν κοινωνικό προσανατολισμό; Θα περάσουμε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση; Αυτό είναι το διακύβευμα  των ημερών και του συνεδρίου και όχι οι συζητήσεις για το περιεχόμενο του εκλογικού συστήματος των προσεχών εκλογών», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας έθεσε σειρά καίριων ζητημάτων που θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στη συζήτηση. Μεταξύ των οποίων είναι η Αναθεώρηση του Συντάγματος. «Πως απαντάμε στο θέμα της προστασίας της κατοικίας; Διερωτήθηκε ο κ. Κατσιφάρας και συνέχισε: «Εμείς ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουμε ξεκάθαρη θέση. Ζητάμε ρητά να συμπεριληφθεί σε άρθρο της Αναθεώρησης του Συντάγματος  η προστασία της οικογενειακής στέγης. Τότε θα είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας», τόνισε. 
Ο Απόστολος Κατσιφάρας υπογράμμισε με έμφαση κατά την παρέμβασή του πως χρειάζεται ένας νέος οδικός χάρτης που θα οδηγήσει την Αυτοδιοίκηση με σταθερά βήματα στο μέλλον. «Αδικούμε το ιστορικό συνέδριο που διοργανώνουμε. Σήμερα χάνεται το περιεχόμενό του, υπό τον φόβο ενός νέου εκλογικού συστήματος, το περιεχόμενο του οποίου δεν γνωρίζουμε ακόμη με ευθύνη της κυβέρνησης. Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να συζητά με διαρροές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορά από τον κ. Κατσιφάρα έγινε και για ζητήματα όπως η οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, η μεταφορά αρμοδιοτήτων, αλλά και έλεγχος νομιμότητας της Αυτοδιοίκησης. «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Θέλουμε να υπάρξει ένας αξιόπιστος μηχανισμός ελέγχου της νομιμότητας. Για να στεκόμαστε όρθιοι απέναντι στους πολίτες», υποστήριξε και μάλιστα πρότεινε έλεγχο από   ανεξάρτητη αρχή.
Η εθνική ατζέντα των Περιφερειών του 2014
Ο Απόστολος Κατσιφάρας θύμισε προς τους συνέδρους πως από το 2014 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε καταθέσει, ενόψει του τότε συνεδρίου της Ενωσης Περιφερειών,  ατζέντα πολιτικών θέσεων  για τις σχέσεις με την κεντρική διοίκηση, για τις θεσμικές παρεμβάσεις, για τη νέα εθνική ατζέντα των Περιφερειών και τους άξονες υλοποίησης. 
«Σήμερα αισθανόμαστε δικαιωμένοι, για όσα είχαμε προτείνει τότε. Δεν πρέπει όμως να σταθούμε σε αυτά, αλλά να προχωρήσουμε μπροστά», υπογράμμισε.    
Ο  Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας στάθηκε και στον εκλογικό νόμο, αναφέροντας πως δεν πρέπει να διαβάσουμε αποσπασματικά ένα νομοσχέδιο, αλλά να δούμε την αλλαγή αρχιτεκτονικής που συμπεριλαμβάνει, παράλληλα με την μεταφορά αρμοδιοτήτων και την κυβερνησιμότητα που διασφαλίζει.

Το κοινωνικό περιεχόμενο του ρόλου της Αυτοδιοίκησης στην εποχή μετά τα Μνημόνια - Παρέμβαση του Απόστολου Κατσιφάρα στο κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ Το κοινωνικό περιεχόμενο του ρόλου της Αυτοδιοίκησης στην εποχή μετά τα Μνημόνια - Παρέμβαση του Απόστολου Κατσιφάρα στο κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ Reviewed by imerisios.gr on 5:53:00 μ.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.