Από Μάη… καρναβάλι! – Προτάσεις για την παρέλαση από τους καρναβαλιστές με την συζήτηση για τον Κρυμμένο Θησαυρό να ξανανοίγειΤις απόψεις και τις προτάσεις τους για το Πατρινό Καρναβάλι έθεσαν επί τάπητος τα μέλη των πληρωμάτων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου και του Πρόεδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας» Νίκου Χρυσοβιτσάνου.


Η συζήτηση επικεντρώθηκε αρχικά στην παρέλαση με τους καρναβαλιστές να θίγουν το μεγάλο πρόβλημα της ροής αλλά και της μεγάλης απόστασης που καλούνται να διανύσουν την τελευταία Κυριακή. Όπως αναφέρθηκε θα πρέπει να εξεταστεί η περίπτωση τερματισμού αυτής λίγο μετά την πλατεία Γεωργίου με κύρια επιχειρήματα αυτής της άποψης το γεγονός ότι ο κόσμος πλέον που παρακολουθεί την παρέλαση είναι σαφώς λιγότερος από παλαιότερα αλλά και ότι μετά την πλατεία Γεωργίου, ο έλεγχος χάνεται και η ροή και η πυκνότητα της παρέλασης αλλοιώνονται.


Σε οργανωτικό επίπεδο, αρκετοί ήταν οι εκπρόσωποι των πληρωμάτων που αναφέρθηκαν στην έλλειψη συντονισμού και ενημέρωσης από τους εθελοντές της διοργάνωσης ως αποτέλεσμα της ελλιπούς εκπαίδευσής τους.

Παράλληλα, εκφράστηκε η ανάγκη ενημέρωσης των θεατών μέσω φυλλαδίων που θα διανέμονται ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τη ροή της παρέλασης. Την άποψη αυτή ενστερνίστηκε και ο κ. Χρυσοβιτσάνος λέγοντας όμως ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει όλες οι διαδικασίες (πχ ολοκλήρωση δηλώσεων συμμετοχής πληρωμάτων) να πάνε χρονικά πιο πίσω ώστε να υπάρχει ο χρόνος για τις απαραίτητες ενέργειες.

Τέλος, έγινε αναφορά στη συμμετοχή των αρμάτων στη παρέλαση μετά και τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν πέρσι από την Αστυνομία. Όπως σημειώθηκε, πρέπει να επιδειχθεί η ανάλογη ανοχή αλλά και συνεννόηση προκειμένου να κυλούν όλα ομαλά.

Στη συνέχεια η συζήτηση  επικεντρώθηκε στο Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού με αρκετούς καρναβαλιστές να ρίχνουν τα βέλη τους στη Δημοτική Αρχή κατηγορώντας την για προσχηματική συζήτηση στον 4ο χρόνο της θητείας της,  αφού όπως είπαν έως τώρα  τους αντιμετώπιζε ως «εμπόρους» του καρναβαλιού.

Για τον Κρυμμένο Θησαυρό πάντως φαίνεται πως η συζήτηση τώρα αρχίζει αφού τόσο η πλευρά του Συμπληρωματικού όσο και η Δημοτική Αρχή είναι διατεθειμένοι να καθίσουν και πάλι στο τραπέζι και να συζητήσουν για την από κοινού διοργάνωση του παιχνιδιού τη νέα χρονιά.

Σε λίγες μέρες μάλιστα αναμένεται να πραγματοποιηθεί απολογιστική εκδήλωση του Συμπληρωματικού Κρυμμένου Θησαυρού με τους διοργανωτές να καλούν τη Δημοτική Αρχή και τον κ. Χρυσοβιτσάνο ανοίγοντας και πάλι δίαυλο επικοινωνίας. Όπως άλλωστε αναφέρθηκε τα μέλη του Συμπληρωματικού θα υποβάλλουν εκ νέου  πρόταση στο Δήμο για την από κοινού διοργάνωση του Κρυμμένου με την ελπίδα αυτή τη φορά οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν.  

Κύρια σημεία των απόψεων των συμμετεχόντων

Σταύρος Γκουρέλος, πλήρωμα 97

Στο αισθητικό πρόβλημα που προκύπτει από την πυκνότητα και τη ροή της παρέλασης επικεντρώθηκε ο Σταύρος Γκουρνέλος του πληρώματος 97. Όπως συγκεκριμένα σημείωσε « Μπορεί η σειρά να αφορά τους πάντες όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ταχύτητα της παρέλασης αφού τώρα τρέχουμε. Η διαδρομή είναι μεγάλη και κουραστική και μετά την πλατεία Γεωργίου η παρέλαση σκορπίζει.»

Πάρης Λαλιώτης, πλήρωμα 86

Ιδιαιτέρως αιχμηρός ήταν ο Πάρης Λαλιώτης με επιστολή που απέστειλε και την ανέγνωσε ο Τάσος Σταθόπουλος. Ο Πάρης Λαλιώτης κατηγόρησε ευθέως τον Πρόεδρο του Καρναβαλικού Οργανισμού, κ. Χρυσοβιτσάνο για «ερασιτεχνισμό» στην διοργάνωση του καρναβαλιού, για την οποία «μετέθεσε το βάρος των υποχρεώσεων του στα πληρώματα» αναλαμβάνοντας ρόλο «διεκπεραιωτή». Κάλεσε μάλιστα τον κ. Χρυσοβιτσάνο να παραιτηθεί από τη θέση του εκφράζοντας την ευχή «ο επόμενος να έχει τα προσόντα, την καρναβαλική παιδεία και το όραμα» για το Πατρινό Καρναβάλι.

Φ. Ράγκος , πλήρωμα 17

Στην πληθώρα του κόσμου που βρίσκεται εντός του δρόμου την ώρα της παρέλασης εστίασε το πλήρωμα 17 δια του εκπροσώπου του, και ειδικότερα αναφέρθηκε στο μεγάλο αριθμό φωτογράφων αλλά και τους παρουσιαστές των καναλιών που όπως είπε παρακολλούν τη ροή της παρέλασης.

Ανδρέας Κεπενός, Πολιτιστικός Σύλλογος Σουλίου

Την ανάγκη εκπαίδευσης των εθελοντών, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο τους, τόνισε ο Ανδρέας Κεπενός που αν και τα τελευταία 5 χρόνια είναι ενεργός ως αρχηγός πληρώματος, εντόπισε εύστοχα μία σημαντική οργανωτική παθογένεια του θεσμού.

Πηνελόπη Αλιβιζάτου, πλήρωμα 40

«Αργήσατε να αφουγκραστείτε και να γνωρίσετε τους καρναβαλιστές» είπε στην παρέμβασή της η κα. Πόπη Αλιβιζάτου, που δεν δίστασε να θίξει το θέμα της τήρησης του κανονισμού του καρναβαλιού «αλλά όχι στο σύνολό του, με στόχο την τιμωρία κάποιων πληρωμάτων».

Παναγιώτης Χεινοπωρος, πλήρωμα 78

Μία σημαντική πτυχή της παρέλασης έθεσε το πλήρωμα 78, αναφερόμενο στη συμμετοχή των αρμάτων στην παρέλαση με αφορμή τους επιλεκτικούς ελέγχους που έγιναν από την αστυνομία φέτος. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του πληρώματος θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Τροχαία για να μην παρατηρηθούν τα περσινά φαινόμενα αλλά και να παρθούν μέτρα προστασίας για κάποια σημεία της παρέλασης όπως η είσοδος της πλατείας Γεωργίου όπου όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε «μόνο από θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα».

Θανάσης Λαμπρόπουλος, πλήρωμα 120

Την ανάγκη συμμετοχής των πληρωμάτων στην Γνωμοδοτική Επιτροπή όπου καθορίζεται η σειρά παρέλασης, έθιξε το πλήρωμα 120 ενώ πρότεινε την διοργάνωση παρέλασης και την ημέρα της έναρξης του καρναβαλιού. Άλλη μία πρόταση που ακούστηκε ήταν η αλλαγή της φοράς της παρέλασης ενώ τάχθηκε κατά της έκθεσης στολών αλλά και του «πανηγυριού» της Ρήγα Φεραίου.

Δημήτρης Κουρμπανάς, πλήρωμα 159

Την επιτυχία και την μεγάλη σημασία του Συμπληρωματικού Κρυμμένου θησαυρού ανέδειξε στην παρέμβασή του ο Δημήτρης Κουρμπανάς. Όπως ανέφερε «μόνο το 1% του συνολικού προϋπολογισμού του Δήμου για το θεσμό, δαπανήθηκε στον Κρυμμένο Θησαυρό» ενώ όπως είπε οι διοργανωτές του Συμπληρωματικού θα επανέλθουν στο Δήμο για την από κοινού διοργάνωση του παιχνιδιού τη νέα χρονιά.

Από Μάη… καρναβάλι! – Προτάσεις για την παρέλαση από τους καρναβαλιστές με την συζήτηση για τον Κρυμμένο Θησαυρό να ξανανοίγει Από Μάη… καρναβάλι! – Προτάσεις για την παρέλαση από τους καρναβαλιστές με την συζήτηση για τον Κρυμμένο Θησαυρό να ξανανοίγει  Reviewed by imerisios.gr on 11:39:00 μ.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.