Παρουσιάζεται στην Πάτρα το βιβλίο του Κωνσταντίνου Μαρκέτου, «Δρόμος της Βροχής»Την Παρασκευή 14/12 στις 20.30 παρουσιάζεται στο Patras Palace το πρώτο βιβλίο του Πατρινού Κωνσταντίνου Μαρκέτου «Δρόμος της Βροχής». 


Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται τις πρώτες δύο δεκαετίες του 20ου αιώνα και έχει ως βασικό άξονα αναφοράς την Πάτρα εκείνης της περιόδου (τους ανθρώπους της, τα μαγαζιά της, το καρναβάλι της) και την ζωή του πολιτικού που στιγματίστηκε περισσότερο από όλους τον προηγούμενο αιώνα, την ζωή του Δημητρίου Γούναρη. 

Ο αφηγητής προσπαθεί να φωτίσει πτυχές της σταδιοδρομίας του, χωρίς καμία προσπάθεια αθώωσης του. 
Και επειδή η λογοτεχνία ούτε δικαιοσύνη απονέμει, ούτε ιστορία γράφει αυτό που μένει στο τέλος είναι η αίσθηση ότι ακόμα και για κορυφαίες ιστορικές περιόδους, η αληθινή συζήτηση ίσως ακόμα να μην έχει αρχίσει. 

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Ευάγγελος Αντώναρος πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και δημοσιογράφος (Δείτε την συνέντευξη που έδωσε στο imerisios.gr) , ο Δημήτριος Κατσουδας πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών και αντιπρόεδρος του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ), ο Νίκος Νικολόπουλος βουλευτής πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και πρώην Υπουργός και ο Πέτρος Ψωμάς εκπαιδευτικός-συγγραφέας, ενώ την συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Κογκόλης
Δήλωση Νίκου Νικολόπουλου για την συμμετοχή του στην παρουσίαση του βιβλίου

Αναλογιζόμενος το χρέος μου, προκειμένου κάθε νηφάλια ιστορική καταγραφή να αποτελεί τον οδοδείκτη του έθνους μας, ανταποκρίθηκα με πολύ χαρά να συμμετάσχω στην παρουσίαση του μυθιστορήματος «Δρόμος της βροχής» του φέρελπι, ιστοριοδίφη και λογοτέχνη Κωνσταντίνου Μαρκέτου, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στην ισόγεια αίθουσα του ξενοδοχείου Patras Palace, στις 8.00 το βράδυ.
Είναι δε, έκδηλη η χαρά μου γιατί νιώθω ότι ο συγγραφέας «παίρνει την σκυτάλη» τρόπον τινά, των δικών μου πονημάτων και επωμίζεται το βάρος και την ευθύνη, με έντεχνο μυθιστορηματικό τρόπο, μιας ψύχραιμης προσέγγισης των ιστορικών γεγονότων, που σημάδεψαν τον τόπο τις τρεις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα.
Πιο πολύ νιώθω την ανάγκη σε αυτή την βιβλιοπαρουσίαση να μοιραστώ μαζί σας τις κοινωνικές ανησυχίες του οραματιστή και ιδρυτή του Λαϊκού κόμματος Αχαιού τραγικού Πρωθυπουργού Δημητρίου Γούναρη, που τόσο επίκαιρες είναι και στη δική μας εποχή .
Η αναβάπτιση στα εθνικά, πατριωτικά, κοινωνικά και φιλολαϊκά νάματα είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία, τώρα, που στην Ευρώπη και αλλού κλονίζεται η αίσθηση πως η νέα παγκοσμιοποιημένη τάξη πραγμάτων είναι αήττητη. Οι ευδιάκριτες τάσεις στη Γαλλία, την Ιταλία, την Αγγλία και σε πολλές άλλες χώρες, τάσεις αμφισβήτησης του μοντέλου της παγκόσμιας οικονομικής επικυριαρχίας και του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, καταδεικνύουν ότι δεν είναι μάταιος ο αγώνας της επιστροφής στις ρίζες και στον εθνικό και φιλολαϊκό χαρακτήρα των προσδοκιών μας, όπως έχει προσδιορίσει, με την διορατικότητα που του αναγνωρίζεται, ο Δημήτριος Γούναρης.
Η εποχή που ζούμε δεν επιτρέπει εφησυχασμούς. Κάθε δε, επαναπροσδιορισμός στο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον που ζούμε αποτελεί την ζύμη, για να ξαναπλάσουμε την Ελλάδα, πάνω στις σταθερές και παραδοσιακές αρχές που της επιτρέπουν να «ξαποσταίνει» και να μεγαλουργεί ανά τους αιώνες, αρκεί να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη και προπαντός τους εθνικούς διχασμούς. Με πλήρη λοιπόν επίγνωση της κρισιμότητας των στιγμών, σας καλώ στην παρουσίαση του μυθιστορήματος «Δρόμος της βροχής», προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις και να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας με την πίστη ότι θα δούμε το ουράνιο τόξο και την ξαστεριά στην στροφή του δρόμου.
Τέλος, η ιστορία δεν γράφεται μέσα από σιωπές και συσκοτίσεις. Ούτε οι ευθύνες, οι υπαρκτές ευθύνες, ενός προσώπου σε μία εξέλιξη, όσο εθνικά τραγική και αν είναι αυτή, μπορούν να λειτουργούν ως άλλοθι για τον ενταφιασμό κάτω από αυτές και της όποιας θετικής του συνεισφοράς στον τόπο. Καταρχήν, γιατί κάτι τέτοιο αφαιρεί από την ιστορία τον εξ ορισμού πολυμερή χαρακτήρα της και την εκτρέπει προς κατευθύνσεις «αγιογραφικής» ή αντίθετα «δαιμονολογικής» μονομερούς αφήγησης, που μόνο προπαγανδιστικές σκοπιμότητες υπηρετεί.
Και κατά δεύτερον, γιατί μια τέτοια «μαυρόασπρη» προσέγγιση στερεί από την ιστορία την δυνατότητα να λειτουργήσει ως η αναγκαία «πρώτη ύλη» για την αποκόμιση πολύτιμων διδαχών για το μέλλον. Διδαχών, από τα λάθη, ακόμη και τα τραγικότερα εξ αυτών, αλλά και από τα επιτεύγματα. Και έτσι να συμβάλει στην λυτρωτική εθνική – συλλογική αυτογνωσία. Που αποτελεί και την πεμπτουσία της χρησιμότητας της ιστορίας.
Με τις σκέψεις αυτές, αλλά και με συναίσθηση του χρέους μου ως Βουλευτού Αχαΐας, περιοχής όπου πολιτεύτηκε και ο Δημήτριος Γούναρης, σε προσκαλώ την Παρασκευή το βράδυ, στις 8.00, στο Patras Palace.

Παρουσιάζεται στην Πάτρα το βιβλίο του Κωνσταντίνου Μαρκέτου, «Δρόμος της Βροχής» Παρουσιάζεται στην Πάτρα το βιβλίο του Κωνσταντίνου Μαρκέτου, «Δρόμος της Βροχής» Reviewed by imerisios.gr on 10:00:00 μ.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.