Ευάγγελος Αντώναρος: «Η Νέα Δημοκρατία έχει αδυναμία να γίνει ορμητικό πλειοψηφικό ρεύμα» - «Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν…»


Το σκίτσο του Ευάγγελου Αντώναρου  που συνοδεύει τη συνέντευξη, είναι της κας. Ξένου.
Ο Ευάγγελος Αντώναρος έχει συνδέσει την πολιτική του πορεία με την κεντροδεξιά παράταξη και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του πυρός ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Η ευθύτητα και η καυστικότητα που πάντα  τον χαρακτήριζε, ήταν και η αιτία για να βρεθεί εκτός  Νέας Δημοκρατίας τον περασμένο Φεβρουάριο. Δέκα μήνες μετά ο Ευάγγελος Αντώναρος συνεχίζει να εκφράζει τη άποψη  του για την κεντροδεξιά παράταξη και τα πολιτικά τεκταινόμενα χωρίς κόκκινες γραμμές.

Με αφορμή την παρουσία του στην Πάτρα για την παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Μαρκέτου «Ο δρόμος της βροχής», ο Ευάγγελος Αντώναρος μίλησε στον Αλέξανδρο Βρη για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη νέα πολιτική πρωτοβουλία που βρίσκεται στα σκαριά ενώ ρισκάρει «ορίζοντας» την πιθανή ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.


Έχουν παρέλθει δέκα μήνες από τον Φεβρουάριο, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σας έθεσε εκτός Νέας Δημοκρατίας. Έκτοτε έχετε προβεί σε αρκετά καυστικά σχόλια για στελέχη αλλά και κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πως κρίνετε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την αντιπολιτευτική δράση της ΝΔ; 

Όταν είσαι — όπως εγώ — πάνω από σαράντα χρόνια μέλος της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης, όταν συντάχθηκες με τη Νέα Δημοκρατία λίγο αφού την ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν δεν έχεις λοξοδρομήσει ούτε στιγμή, έχεις υποχρέωση να λες τις απόψεις σου. Πάντα με παρρησία. Πάντα με ειλικρίνεια. Πάντα επώνυμα. Αυτό κάνω και σήμερα. Και το κάνω με συνειδητή ένταση — από την εποχή που πρόεδρος ήταν ο Αντώνης Σαμαράς — γιατί πιστεύω ότι η σημερινή Νέα Δημοκρατία  αντί να κερδίζει έδαφος απέναντι σε μια αριστερή κυβέρνηση που ούτε ψήφισα ούτε φυσικά πρόκειται να ψηφίσω, έχει αδυναμία να γίνει ορμητικό πλειοψηφικό ρεύμα — όπως θα έπρεπε. Ακριβώς γιατί κάνει τις λάθος επιλογές σε επίπεδο προσώπων. Ακριβώς γιατί κάνει τις λάθος επιλογές σε επίπεδο θεμάτων που αγγίζουν τον κόσμο. Θυμίζω: Η ΝΔ κέρδισε δυο φορές τις εκλογές το 2012 με 18,85% και 29,66%. Αυτές δεν είναι νίκες. Είναι αποτελέσματα ντροπής αν σκεφθεί κανείς ότι το 2009 ηττηθήκαμε συντριπτικά από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά πήραμε 33,47%. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αλλάξει στρατηγική, θα συνεχίσει να βλέπει αυτό το ποσοστό με το κιάλι.

Πριν λίγο διάστημα μέσω συνέντευξής σας εκφράσατε την ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα στον χώρο της Κεντροδεξιάς, που «θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών και όχι τα συμφέροντα των λίγων».  Θεωρείτε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει απολέσει τον ιδεολογικό της προσανατολισμό; Σκέφτεστε κάποιον που θα μπορούσε να ηγηθεί μίας τέτοιας προσπάθειας; 

Πράγματι. Με άλλους φίλους από τον πολιτικό χώρο αλλά και με νέα πρόσωπα που δεν έχουν εκτεθεί μέχρι τώρα στη πολιτική είμαστε σε συνεχή επαφή κι έχουμε βάλει στα σκαριά μια πολιτική πρωτοβουλία που θα συνδυάζει ως όραμα δυο απλά πράγματα: Οικονομική ανάπτυξη ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ στήριξη όσων έχουν ανάγκη. Κι αυτοί είναι πολλοί στον τόπο μας μετά εννιά χρόνια οικονομικής κρίσης: 52 % όλων των Ελλήνων δήλωσαν πρόσφατα ότι τα βγάζουν δύσκολα πέρα.  Άρα δεν μπορείς να τους πεις, περίμενε άλλα πέντε έξη χρόνια για να πάρει μπροστά η οικονομία και μετά θα δεις στον ήλιο μοίρα. Πρέπει σήμερα όχι αύριο να τους απλώσεις χέρι βοηθείας. Με επιδόματα; Και με επιδόματα όπου χρειάζεται. Και με ελαφρύνσεις των ατόμων και οικογενειών χαμηλού εισοδήματος όπου επιβάλλεται. Και με άλλες παροχές όπου αυτό μπορεί να γίνει. Βλέπετε να τα λέει πουθενά αυτά η Νέα Δημοκρατία; Εγώ όχι. Τώρα ψελλίζει κάτι για την κοινωνία… αλλά σα να ντρέπεται να το πει ξεκάθαρα. Γιατί; Γιατί εγώ υποθέτω ότι έχει άλλες προτεραιότητες που δεν έχουν — και το τονίζω - καμιά σχέση με τις αρχές και αξίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή — Και γι αυτό επαναλαμβάνω: Μας ενδιαφέρουν οι ανάγκες των πολλών, όχι τα συμφέροντα των λίγων.

Τα σενάρια για την πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, ξεκινούν από τον Φεβρουάριο και φτάνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Όντας από εκείνους που διαχρονικά πιστεύουν στην ολοκλήρωση των κυβερνητικών θητειών, ποια είναι η εκτίμησή σας; 

Είναι αλήθεια. Πιστεύω ότι είναι σαράκι που τρώει την απαραίτητη πολιτική σταθερότητα η συνεχής εκλογολογία και η πρόωρη διάλυση της Βουλής που έχει γίνει συνήθεια στο τόπο μας. Κάθε κυβέρνηση πρέπει να κρίνεται συνολικά στο τέλος του τετραετούς συνταγματικού της βίου. Από την άλλη το σύστημα είναι πρωθυπουργο-κεντρικό πράγμα που σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας θα αποφασίσει την ημερομηνία της προσφυγής στις κάλπες — εκτός αν συμβεί κάτι απρόοπτο. Εντύπωση μου είναι ότι αν και η κυβέρνηση θα ήθελε να φτάσει στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή τον Σεπτέμβριο, οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα τον Μάιο. Και θα ρίσκαρα και μια πρόβλεψη επιπλέον: Πιθανόν να γίνουν στις 19 Μαΐου,  δηλαδή μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές που είναι αμετακίνητες στις 26 Μαΐου. Σε αυτή την περίπτωση οι εθνικές εκλογές θα συμπέσουν με τον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών των οποίων ο δεύτερος γύρος θα γίνει την ημέρα των ευρωεκλογών.

Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο του Κωνσταντίνου Μαρκέτου, «Ο δρόμος της βροχής», το οποίο θα παρουσιάσετε.

Με μεγάλη χαρά θα είμαι την Παρασκευή στη Πάτρα για να παρουσιάσω το βιβλίο του φίλου Κωνσταντίνου Μαρκέτου  “Ο δρόμος της βροχής”. Το θέμα είναι για μένα συναρπαστικό: Η ζωή ενός κορυφαίου  Πατρινού πολιτικού, του Δημητρίου Γούναρη, που εκτελέστηκε μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και τη Δίκη των Έξι. Ο Μαρκετός εξιστορεί τη πολιτική διαδρομή του με τη μορφή μυθιστορήματος και ταυτόχρονα περιγράφει τη Πάτρα της εποχής εκείνης — μιας πόλης που είχε κορυφαία συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα εκείνης της περιόδου. Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα αλλά ταυτόχρονα — όπως το βλέπω εγώ — μας ωθεί να σκεφτούμε δυο πράγματα: Πρώτον, πόσο λίγο έχουν αλλάξει από τότε οι τρόποι με τους οποίους ασκείται διαχρονικά  η πολιτική στη χώρα μας. Και δεύτερον, τι δεινά μπορεί να προκαλέσουν σε μια χώρα το αβυσσαλέο μίσος ανάμεσα στις πολιτικές παρατάξεις και η έλλειψη συνεννόησης μεταξύ τους. Κάτι που ποτέ δεν επιτρέπεται να ξεχνάμε.

Το σκίτσο του Ευάγγελου Αντώναρου  που συνοδεύει τη συνέντευξη, είναι της κας. Ξένου.

Ευάγγελος Αντώναρος: «Η Νέα Δημοκρατία έχει αδυναμία να γίνει ορμητικό πλειοψηφικό ρεύμα» - «Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν…» Ευάγγελος Αντώναρος: «Η Νέα Δημοκρατία έχει αδυναμία να γίνει ορμητικό πλειοψηφικό ρεύμα» - «Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν…» Reviewed by imerisios.gr on 10:13:00 μ.μ. Rating: 5
imerisios.gr . Από το Blogger.